Hennepkwekerij opgerold door brand

schuurbrand ruurlo foekendijk 013-borderRUURLO – Vanmiddag is er even na twee uur brand uitgebroken in een paardenschuur aan de Foekendijk in het buitengebied van Ruurlo. Bij aankomst van de brandweer sloegen de vlammen uit het dak. De rookontwikkeling was tot  in de wijde omtrek te zien.

Er werd vrijwel direct opgeschaald naar middelbrand in verband met de waterwinning en de mogelijk aanwezige dieren. Waterwinning is in het buitengebied veelal een probleem. 

De brandweer van Ruurlo kreeg bij de bluswerkzaamheden assistentie van de brandweer uit Borculo. Bij de korte maar hevige brand ontstond er direct al flinke schade aan het dak. De brandweer heeft een deel van de schuur in laten storten. De brandweer van Ruurlo en Borculo had het vuur snel onder controle.

Bij het uitbreken van de brand waren er geen paarden in de schuur aanwezig. De eigenaar ontdekte de brand zelf. Samen met de brandweer kon hij nog een brommer en een zitmaaier uit de vlammenzee redden.

Bij het onderzoek dat ingesteld werd bleek een deel van de schuur een hennepkwekerij te herbergen. In twee ruimtes bleken ongeveer 500 vermoedelijk oogstrijpe planten te staan, die door de brand al grotendeels verloren gegaan waren.

De stroom bleek illegaal te zijn afgetapt. Hierdoor is oververhitting ontstaan wat ook de oorzaak is geweest van de brand. De stroom is afgesloten en de energieleverancier legt vermoedelijk een naheffing op. De aangetroffen apparatuur en planten zijn in beslag genomen en worden vernietigd.

De politie stelt een nader onderzoek in naar wie verantwoordelijk was voor de kwekerij. Zaterdag neemt de politie op het politiebureau een verklaring op van de man op wiens erf de schuur stond.

In verband met de aanwezigheid van asbest in het dak van de schuur is de milieudienst van de gemeente ter plaatse geweest. Deze neemt maatregelen om de asbest te verwijderen. Er is geen gevaar geweest voor omwonenden, mede dankzij een gunstige windrichting.

[nggallery id=866]

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven