Jammarkt vraagt voor het eerst entree

Door Redactie op 02-08-2010

NEEDE – Mensen die dit jaar de jammarkt in Neede willen bezoeken moeten betalen. Deze maatregel heeft het stichtingsbestuur van de markt genomen om een financieel gat te dichten. Iedereen betaalt op 18 augustus een bedrag van één euro ook de inwoners van Neede. Het is sinds de oprichting van de jammarkt nog nooit gebeurt dan er entree wordt gevraagd.

Voorzitter Hans Niessink kon afgelopen maandag uitleggen waarom dit besluit is genomen. “De subsidie die we krijgen wordt elk jaar minder. In 2011 moeten we het doen met 2500 euro. En daar kunnen we niet mee rond komen. Daarom vragen we voor het eerst entree. Het geld wordt gebruikt voor amusement en andere extra toevoegingen aan de markt.”

Ook geeft Niessink aan dat het lastig is om ondernemers om een financiële bijdrage te vragen. “Dat komt door de crisis. En we willen ze ook niet lastig vallen. Er komen ongeveer 20.000 mensen naar de markt, als de helft betaalt dan zijn we tevreden. Met dit geld kunnen we in 2011 de jammarkt weer organiseren.”

Een belangrijke vraag is natuurlijk hoe sluit je alle straten af? “We kunnen niet alles afsluiten. In andere dorpen zoals Borculo en Eibergen is het allemaal gemakkelijker. De hoofdwegen sluiten we af en daar staan dan mensen die entree vragen.

Klik hier voor het programma van de jaarlijkse jammarkt.

Update dinsdagmorgen 9.00 uur:
De organisatie van de jammarkt heeft geen vrijwilligers om de bovenstaande opdracht uit te voeren daarom is Crescendo benaderd met de vraag of ze willen helpen met twaalf leden. Crescendo krijgt voor de hulp van 10.30 tot 15.00 uur een bedrag tussen de 1000 en 2000 euro om de kas te spekken. De jammarkt zorgt voor hesjes en dranghekken.

Update dinsdagavond 23.15 uur:
Meerdere ondernemers storen zich aan de manier hoe dit verhaal naar buiten is gebracht. Voor zover bekend zijn de winkelier niet persoonlijk op de hoogte gebracht van dit besluit wat de nodige verwarring veroorzaakt, ze moeten dit lezen in de pers. De redactie van deze site kreeg vanavond een mail van een ‘euro-actiegroep’. Zij gaan Neede tijdens de jammarkt op een speciale manier op de kaart zetten. We weten welke mensen het zijn. Binnenkort een exclusief interview!

Reacties

Er wil al bijna niemand naar Neede komen..
Gaan ze ook nog entree vragen..

mat | 04-08-10 | 13:52

Uit vele reacties blijkt toch de frustratie dat in Neede heel veel evenementen ontzettend goed worden bezocht. Ik denk daarbij de Carnaval, de SEN-feesten, het mid-winter festijn, bollert-brons en zeker ook de jammarkt. Deze evenementen trekken duizenden bezoekers. In omliggende plaatsen wordt al van een geslaagd evenement gesproken als er 100 bezoekers zijn. In Neede zouden we dan spreken van een “geflopt” evenement. Hoezo alles afkraken in Neede!! Ik zie het als jaloezie. Er is geen evenement te bedenken in Eibergen, Borculo noch Ruurlo met meer dan 1000 bezoekers.

wil | 04-08-10 | 15:34

Wil… volgens mij ben je niet goed op de hoogte
onlangs nog in Eibergen:

Have a nice day…
Het bezoekersaantal is flink gestegen vorig jaar kwamen 1200 mensen naar het theater, zaterdag passeerde ruim 2000 muziekliefhebbers de kassa. Op vier podia stonden twintig DJ’s: Steve Rachmad, Petter & Axel Boman, Pitto & Jackmate, Ion Ludwig, Quince Jason Shae, Invite, Yves DeRuyter, Lady Aïda en nog veel meer.

Leo | 04-08-10 | 17:36

Kan beina niet wachtten op jammarkt mein potje worteljam is beina op

Annie | 04-08-10 | 18:01

veel bezoekers kunnen ook wel een potje worteljam gebruiken lees ik hierboven. Alleen door deze bijdragen (ik weet het doe er nu ook zelf aan mee) wordt het al een zeer negatief verhaal. Er is helemaal niets mis mee om een kleine bijdrage te vragen (en dan niet zoals in beltrum euro 3.50 vragen en dan in de optocht ook nog een vrijwillige bijdrage) Het organiseren van allerhande activiteiten is niet iets waar een gemeente standaard geld in hoort te steken en als dit mooie festijn door de entree van euro 1 kan voortbestaan en daar zelfs nog extra dingen voor kan organiseren dan vindt ik dat prima. Ik kom er als needenaar niet ieder jaar maar de entree zal zekere geen belemmering vormen.

gerbert | 04-08-10 | 21:03

PROBLEEM OPGELOST..
Zorg voor betaalde parkeerplekken voor elke bezoekende
auto op de jammarkt.
2,50 per auto is landelijk gezien een superlage prijs.
Elk jaar ongeveer 3000 auto’s die parkeren in Neede
tijdens de jammarkt,7500 euro in de pot.
500 voor de parkeerclub=7000 over+subsidie gemeente
en 2011 is gedekt zonder entreegelden.

henkie | 04-08-10 | 22:31

Ja ja, ’t is wat! 🙂 Goed, ik ook nog maar een keer:

@ wil

Je woont zeker nog maar kort in Berkelland? De Oranjemarkt in Eibergen van afgelopen Koninginnedag trok 25.000 bezoekers en is daarmee (qua bezoekersaantal) het grootste evenement van Berkelland …….

Volgens ‘inwoner’van Berkeland’ was het daarmee overigens geen ‘waardevol’ evenement. Want er werd geen entree geheven 🙂 🙂 🙂

Jeroen | 04-08-10 | 23:47

Als inwoner van Oost Gelre (Groenlo) hebben we hier te maken met 3 grote entree-evenementen. Zwarte Cross, Corso Lichtenvoorde en Slag om Grolle. Voor die eerst mag je entree heffen op een besloten en aangwezen evenemententerrein. Daar is de regelgeving t.a.v. de openbare weg niet van toepassing. Bij het corso, en dit jaar ook bij de Slag om Grolle, wordt officieel ‘een bijdrage’ gevraagd. Juridisch mag de openbare weg niet afgesloten worden en alleen door “tol” weer opengesteld worden. Een dranghek en een hesje helpt hier niets aan. En ten aanzien van de subsidie: volgens mij is het toch voornamelijk een warenmarkt met standhouders die daar staan om geld te verdienen toch? Ik zie daar echt geen reden in om dit met overheidsgeld te sponsoren. Ik snap dat Berkelland de eerste jaren een ondersteuning wil geven, maar dat houdt een keer op. Corso L’voorde wordt gemaakt door vrijwilligers en de Slag G’lo moet ook veel groepen inhuren, maar die komen niet om daar weer veel geld aan te verdienen. Bezoekers betalen all-in prijs voor de ‘bezienswaardigheden’ en niet om nog eens ‘inkopen’ te gaan doen. Neede moet zich nog maar eens goed bezinnen of dit nu wel de beste oplossing is. Succes!

inwoner Oost Gelre | 05-08-10 | 09:09

@jeroen
Eibergen het grootste evenement van Berkelland… Kom op, de jammarkt trekt al jaren tussen de 25 en 30 duizend bezoekers.
Wil heeft gelijk Neede heeft van Berkelland de grootste evenementen, Bollert, Jammarkt, Sen, Oranjepop, Midwinterfestijn. Maar waar we zeuren we over, Eibergen heeft een mooi winkelcentrum, Neede heeft veel evenementen en verenigingen, Borculo heeft een gemeentehuis, laten we het zo houden.

100% Needs | 05-08-10 | 09:56

vrije gift?

topper | 05-08-10 | 17:54

vrije gift +1

M | 05-08-10 | 22:05

Geen jammarkt, maar jam-euro.
Al bijna twee decennia
maakt men in Neede jam voor over de vla.
Dit jaarlijks terugkerend evenement
is in heel Nederland bekend.
Dit mooie dorp in de Achterhoek
kan zich verheugen op heel veel bezoek.
Wat wil de heer Niessink nu: geld of reclame voor Neede
iedereen is toch met deze activiteit tevreden.
Het zou toch jammer zijn en zonde
als de kraampjes er volgend jaar niet meer stonden.
Laten we die euro liever aan een goed doel schenken
persoonlijk zit ik aan de kankerbestrijding te denken.

Margreet Boot | 05-08-10 | 23:08

@margreet

Je snapt het niet, iets organiseren kost geld, de heer Niessink kan hier niets aan doen.
Het is de gemeente die het evenement de nek omdraaid

100% Needs | 06-08-10 | 09:02

In het blad Landleven (augustus) staat een heel artikel over de jammarkt in Neede. Ze sluiten het artikel af met “toegang gratis”

daan | 06-08-10 | 09:55

Die lui van Crescendo die gaan toch echt niet bij de kassa staan, hoorde dat bijna niemand het wil doen, wat denk je Niessink kan er mooi staan

Dorien | 06-08-10 | 13:33

Mensen, het valt mij op dat jullie erg veel tijd hebben voor deze onzin…..misschien kunnen jullie jullie energie positief gebruiken en iets voor de organisatie van de jammarkt betekenen?

jan jans en de kinderen | 06-08-10 | 14:38

jan jans en de kinderen | 06-08-10 | 14:38

hoezo iets voorr de organisatie betekenen??? samen met niessink bij de poort gaan staan???
als het zo door gaat wat ze doordrijven, is er volgendjaar weer een evenement minder in neede
maar met carnaval weer een nieuwe wagen de eurojam wagen, met niessink aan het roer

johan | 06-08-10 | 23:35

vraag gewoon een vrije gift midden in de oudestraat.

mark | 07-08-10 | 09:22

Copyright © 2022 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

Kindermiddag met gebarentaal in Bibliotheek
EIBERGEN - Na succesvolle edities voor volwassenen in Eibergen en Lichtenvoorde verzorgt Femke Keupink op woensdag 15 juni, om 14.00 uur, in de Bibli......
Lees verder »

Uitvinden met Lego WeDo in Ruurlo en Eibergen
EIBERGEN – Op 8 juni kunnen alle uitvinders aan de slag in het BIEBlab. Je gaat aan de slag met Lego WeDo. Het BIEBlab begint om 15.00 uur. Het aanme......
Lees verder »

Workshops digitale gezondheid in bibliotheek
BERKELLAND - De maand juni staat in de Bibliotheek Oost-Achterhoek in het teken van gezondheid. In alle drie gemeentes (Oost Gelre, Berkelland en Win......
Lees verder »

DEO JO19 kampioen
BORCULO - Wat een apotheose voor de jongens van trainer Marcel Platje! Tien dagen geleden was de opdracht simpel. Drie finales winnen en hopen op een......
Lees verder »

Zanger en pianist Roon Staal komt naar Ruurlo tijdens zijn Zomer Tour
RUURLO - Na de succesvolle Lente Tour trekt de 42-jarige zanger, componist, pianist en acteur Roon Staal weer door het land met zijn Zomer Tour. Die ......
Lees verder »

We zien elkaar in Berkelland op 15 juni
BERKELLAND - Op woensdagavond 15 juni organiseren het Naoberfonds, het Platform Vrijwilligers en de Bedrijvenkring Berkelland een avond om elkaar te ......
Lees verder »

Berkelland concours Hemelvaartsdag in Neede
NEEDE - Het Berkelland concours is het jaarlijkse spring- en dressuurevenement tijdens Hemelvaart van de Needse vereniging de Pasruiters. Op donderda......
Lees verder »

Uitslagen bedrijfs-schiettoernooi Diabolo Borculo
BORCULO - Het bedrijven toernooi van 2022 georganiseerd door schietvereniging Diabolo zit er alweer op. Het toernooi heeft weer veel enthousiaste tea......
Lees verder »

Militaire oefening van 30 mei tot en met 2 juni in Berkelland
BERKELLAND - Het ministerie van Defensie houdt van 30 mei tot en met 2 juni 2022 een oefening. De oefening speelt zich ook af in Berkelland. Er doen ......
Lees verder »

Gezamenlijke Pinksterviering van de ‘Berkellandkerken’ in Borculo
BERKELLAND - Op pinkstermorgen, 5 juni a.s., organiseren de PKN-gemeenten PG De Wijngaard, PG Eibergen-Rekken en PG Neede het Pinksterfeest in een ge......
Lees verder »

Vernieuwde Achterhoek Raad gestart na verkiezingen
BERKELLAND - Maandagavond 23 mei vulde de hal van de DRU Cultuurfabriek zich met ongedwongen kennismakingen rondom informatiestands van de zes themat......
Lees verder »

Livio-medewerkers genoten van de Eiberrun
EIBERGEN - Livio nam zondag met een groep enthousiaste medewerkers deel aan de Eiberrun. Daarnaast ontvingen de oudste deelnemers de ‘Livio doorzette......
Lees verder »

Fratsen door Marcel Stroet

Fratsen gedoo
NEEDE - Wat een gedoo is `t toch,iedereene mut mear betalen deur de hooge energieprieze,moar snappen kun e wij `t neet. Ollie maatschappen dreit woek......
Lees verder »

Fratsen Tegenstriedigheden
NEEDE - Langzamerhand kump `t zowiet dat gin mense de wereld mear snapt. De hele wereld is `t deroaver ens dat wij wat zuuniger mot wean op de eardbo......
Lees verder »

Fratsen Borstbeeld
NEEDE - Willem Sluiter joarenlang e woont in Eibargen moar `t blik dat dissen dominee en dichter in Neede is geboren. Dat kunt wij as Needenaren natu......
Lees verder »

Fratsen de fotograaf
NEEDE - In vrogger tied, eigenlijk nog ens neet zo lange e leden, was `t `n hele toestand as der een fotograaf kwam. Ieder mos dan de zundagse kleare......
Lees verder »

NUB TV

Molenaar Bennie Mensink denkt nog lang niet aan stoppen


NEEDE – In het hele land openden molenaars afgelopen weekend hun deuren tijdens het Nationale Molenweekend. Zo ook in Neede, waar Bennie Mensink met zijn collega’s de molen aan de Diepenheimseweg in het zonnetje zet. Tijdens dit weekend vragen ze aandacht voor de aanwas van nieuwe molenaars, want die is op dit moment minimaal. Mensink: “Het is een prachtig ambacht, dat niet verloren mag gaan.” Zo’n twintig bezoekers hebben zich op zaterdagochtend verzameld in- en rondom de molen. Er worden pannenkoeken gebakken, je kan rieten manden vlechten en een rondleiding krijgen door de molen. “In dit gedeelte maken we de mix voor ons brood, pannenkoeken en cakes. Onze zelf gebouwde mechanismen worden aangedreven door de wieken van de molen. We hebben het mooi voor elkaar hier”, zegt een tevreden Mensink.

Stoppen
Jong en oud geniet van de molen, die sinds kort op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat. “We hopen op jonge mensen die zich aanmelden voor de opleiding van molenaar, want het is veel te leuk om dit verloren te laten gaan”, vindt Mensink. Ondertussen hoopt Mensink nog jaren actief te blijven als molenaar. “Ik denk er nog lang niet aan om te stoppen, ik hoop tot m’n oude dag door te gaan.”

Door Regio8

Uit de krant

Met trots dragen wij de groene Achterhoek muts en sjaal!
BERKELLAND - Deze prachtige Achterhoekse vlag muts met groene pluim is een mooi gebreide winter muts in de Achterhoek kleuren.. De heerlijk zachte mu......
Lees verder »

Geest eren
GEESTEREN - Als op oudejaarsavond om tien uur de klok in Geesteren slaat en je het schreeuwen van de steenuil hoort, is de kans groot dat de nieuwjaa......
Lees verder »

Balkenbrij is typisch Gelders: ‘Het smaakt lekkerder dan het klinkt’
ACHTERHOEK - Je houdt ervan, of je vindt het absoluut niet lekker: balkenbrij. Het vleesgerecht kent zijn oorsprong in Gelderland en is misschien wel ......
Lees verder »

Recept: Salade kalfstong met tartaar van ossenhaas
Ossenhaas tartaar: Benodigdheden: Gesnipperde ui (geblanceerd) Gehakte kappertjes Augurk Fijn gesneden bieslook Sweet chilli Zout en peper  &nbs......
Lees verder »

Willy’s tuincolumn: Koester het dialect a’j plat könt praoten, mo’j ut neet laoten
Hoe heet dit? En dat? Soms weet ik niet eens de Nederlandse naam, maar ken ik alleen het dialect. Maar geregeld vraag ik mij ook af of er naam is in ......
Lees verder »