Jammarkt vraagt voor het eerst entree

NEEDE – Mensen die dit jaar de jammarkt in Neede willen bezoeken moeten betalen. Deze maatregel heeft het stichtingsbestuur van de markt genomen om een financieel gat te dichten. Iedereen betaalt op 18 augustus een bedrag van één euro ook de inwoners van Neede. Het is sinds de oprichting van de jammarkt nog nooit gebeurt dan er entree wordt gevraagd.

Voorzitter Hans Niessink kon afgelopen maandag uitleggen waarom dit besluit is genomen. “De subsidie die we krijgen wordt elk jaar minder. In 2011 moeten we het doen met 2500 euro. En daar kunnen we niet mee rond komen. Daarom vragen we voor het eerst entree. Het geld wordt gebruikt voor amusement en andere extra toevoegingen aan de markt.”

Ook geeft Niessink aan dat het lastig is om ondernemers om een financiële bijdrage te vragen. “Dat komt door de crisis. En we willen ze ook niet lastig vallen. Er komen ongeveer 20.000 mensen naar de markt, als de helft betaalt dan zijn we tevreden. Met dit geld kunnen we in 2011 de jammarkt weer organiseren.”

Een belangrijke vraag is natuurlijk hoe sluit je alle straten af? “We kunnen niet alles afsluiten. In andere dorpen zoals Borculo en Eibergen is het allemaal gemakkelijker. De hoofdwegen sluiten we af en daar staan dan mensen die entree vragen.

Klik hier voor het programma van de jaarlijkse jammarkt.

Update dinsdagmorgen 9.00 uur:
De organisatie van de jammarkt heeft geen vrijwilligers om de bovenstaande opdracht uit te voeren daarom is Crescendo benaderd met de vraag of ze willen helpen met twaalf leden. Crescendo krijgt voor de hulp van 10.30 tot 15.00 uur een bedrag tussen de 1000 en 2000 euro om de kas te spekken. De jammarkt zorgt voor hesjes en dranghekken.

Update dinsdagavond 23.15 uur:
Meerdere ondernemers storen zich aan de manier hoe dit verhaal naar buiten is gebracht. Voor zover bekend zijn de winkelier niet persoonlijk op de hoogte gebracht van dit besluit wat de nodige verwarring veroorzaakt, ze moeten dit lezen in de pers. De redactie van deze site kreeg vanavond een mail van een ‘euro-actiegroep’. Zij gaan Neede tijdens de jammarkt op een speciale manier op de kaart zetten. We weten welke mensen het zijn. Binnenkort een exclusief interview!

Deel dit artikel:

68 gedachten over “Jammarkt vraagt voor het eerst entree”

 1. Uit vele reacties blijkt toch de frustratie dat in Neede heel veel evenementen ontzettend goed worden bezocht. Ik denk daarbij de Carnaval, de SEN-feesten, het mid-winter festijn, bollert-brons en zeker ook de jammarkt. Deze evenementen trekken duizenden bezoekers. In omliggende plaatsen wordt al van een geslaagd evenement gesproken als er 100 bezoekers zijn. In Neede zouden we dan spreken van een “geflopt” evenement. Hoezo alles afkraken in Neede!! Ik zie het als jaloezie. Er is geen evenement te bedenken in Eibergen, Borculo noch Ruurlo met meer dan 1000 bezoekers.

 2. Wil… volgens mij ben je niet goed op de hoogte
  onlangs nog in Eibergen:

  Have a nice day…
  Het bezoekersaantal is flink gestegen vorig jaar kwamen 1200 mensen naar het theater, zaterdag passeerde ruim 2000 muziekliefhebbers de kassa. Op vier podia stonden twintig DJ’s: Steve Rachmad, Petter & Axel Boman, Pitto & Jackmate, Ion Ludwig, Quince Jason Shae, Invite, Yves DeRuyter, Lady Aïda en nog veel meer.

 3. veel bezoekers kunnen ook wel een potje worteljam gebruiken lees ik hierboven. Alleen door deze bijdragen (ik weet het doe er nu ook zelf aan mee) wordt het al een zeer negatief verhaal. Er is helemaal niets mis mee om een kleine bijdrage te vragen (en dan niet zoals in beltrum euro 3.50 vragen en dan in de optocht ook nog een vrijwillige bijdrage) Het organiseren van allerhande activiteiten is niet iets waar een gemeente standaard geld in hoort te steken en als dit mooie festijn door de entree van euro 1 kan voortbestaan en daar zelfs nog extra dingen voor kan organiseren dan vindt ik dat prima. Ik kom er als needenaar niet ieder jaar maar de entree zal zekere geen belemmering vormen.

 4. PROBLEEM OPGELOST..
  Zorg voor betaalde parkeerplekken voor elke bezoekende
  auto op de jammarkt.
  2,50 per auto is landelijk gezien een superlage prijs.
  Elk jaar ongeveer 3000 auto’s die parkeren in Neede
  tijdens de jammarkt,7500 euro in de pot.
  500 voor de parkeerclub=7000 over+subsidie gemeente
  en 2011 is gedekt zonder entreegelden.

 5. Ja ja, ’t is wat! 🙂 Goed, ik ook nog maar een keer:

  @ wil

  Je woont zeker nog maar kort in Berkelland? De Oranjemarkt in Eibergen van afgelopen Koninginnedag trok 25.000 bezoekers en is daarmee (qua bezoekersaantal) het grootste evenement van Berkelland …….

  Volgens ‘inwoner’van Berkeland’ was het daarmee overigens geen ‘waardevol’ evenement. Want er werd geen entree geheven 🙂 🙂 🙂

 6. inwoner Oost Gelre

  Als inwoner van Oost Gelre (Groenlo) hebben we hier te maken met 3 grote entree-evenementen. Zwarte Cross, Corso Lichtenvoorde en Slag om Grolle. Voor die eerst mag je entree heffen op een besloten en aangwezen evenemententerrein. Daar is de regelgeving t.a.v. de openbare weg niet van toepassing. Bij het corso, en dit jaar ook bij de Slag om Grolle, wordt officieel ‘een bijdrage’ gevraagd. Juridisch mag de openbare weg niet afgesloten worden en alleen door “tol” weer opengesteld worden. Een dranghek en een hesje helpt hier niets aan. En ten aanzien van de subsidie: volgens mij is het toch voornamelijk een warenmarkt met standhouders die daar staan om geld te verdienen toch? Ik zie daar echt geen reden in om dit met overheidsgeld te sponsoren. Ik snap dat Berkelland de eerste jaren een ondersteuning wil geven, maar dat houdt een keer op. Corso L’voorde wordt gemaakt door vrijwilligers en de Slag G’lo moet ook veel groepen inhuren, maar die komen niet om daar weer veel geld aan te verdienen. Bezoekers betalen all-in prijs voor de ‘bezienswaardigheden’ en niet om nog eens ‘inkopen’ te gaan doen. Neede moet zich nog maar eens goed bezinnen of dit nu wel de beste oplossing is. Succes!

 7. @jeroen
  Eibergen het grootste evenement van Berkelland… Kom op, de jammarkt trekt al jaren tussen de 25 en 30 duizend bezoekers.
  Wil heeft gelijk Neede heeft van Berkelland de grootste evenementen, Bollert, Jammarkt, Sen, Oranjepop, Midwinterfestijn. Maar waar we zeuren we over, Eibergen heeft een mooi winkelcentrum, Neede heeft veel evenementen en verenigingen, Borculo heeft een gemeentehuis, laten we het zo houden.

 8. Geen jammarkt, maar jam-euro.
  Al bijna twee decennia
  maakt men in Neede jam voor over de vla.
  Dit jaarlijks terugkerend evenement
  is in heel Nederland bekend.
  Dit mooie dorp in de Achterhoek
  kan zich verheugen op heel veel bezoek.
  Wat wil de heer Niessink nu: geld of reclame voor Neede
  iedereen is toch met deze activiteit tevreden.
  Het zou toch jammer zijn en zonde
  als de kraampjes er volgend jaar niet meer stonden.
  Laten we die euro liever aan een goed doel schenken
  persoonlijk zit ik aan de kankerbestrijding te denken.

 9. @margreet

  Je snapt het niet, iets organiseren kost geld, de heer Niessink kan hier niets aan doen.
  Het is de gemeente die het evenement de nek omdraaid

 10. In het blad Landleven (augustus) staat een heel artikel over de jammarkt in Neede. Ze sluiten het artikel af met “toegang gratis”

 11. Die lui van Crescendo die gaan toch echt niet bij de kassa staan, hoorde dat bijna niemand het wil doen, wat denk je Niessink kan er mooi staan

 12. jan jans en de kinderen

  Mensen, het valt mij op dat jullie erg veel tijd hebben voor deze onzin…..misschien kunnen jullie jullie energie positief gebruiken en iets voor de organisatie van de jammarkt betekenen?

 13. jan jans en de kinderen | 06-08-10 | 14:38

  hoezo iets voorr de organisatie betekenen??? samen met niessink bij de poort gaan staan???
  als het zo door gaat wat ze doordrijven, is er volgendjaar weer een evenement minder in neede
  maar met carnaval weer een nieuwe wagen de eurojam wagen, met niessink aan het roer

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven