Jammarkt vraagt voor het eerst entree

NEEDE – Mensen die dit jaar de jammarkt in Neede willen bezoeken moeten betalen. Deze maatregel heeft het stichtingsbestuur van de markt genomen om een financieel gat te dichten. Iedereen betaalt op 18 augustus een bedrag van één euro ook de inwoners van Neede. Het is sinds de oprichting van de jammarkt nog nooit gebeurt dan er entree wordt gevraagd.

Voorzitter Hans Niessink kon afgelopen maandag uitleggen waarom dit besluit is genomen. “De subsidie die we krijgen wordt elk jaar minder. In 2011 moeten we het doen met 2500 euro. En daar kunnen we niet mee rond komen. Daarom vragen we voor het eerst entree. Het geld wordt gebruikt voor amusement en andere extra toevoegingen aan de markt.”

Ook geeft Niessink aan dat het lastig is om ondernemers om een financiële bijdrage te vragen. “Dat komt door de crisis. En we willen ze ook niet lastig vallen. Er komen ongeveer 20.000 mensen naar de markt, als de helft betaalt dan zijn we tevreden. Met dit geld kunnen we in 2011 de jammarkt weer organiseren.”

Een belangrijke vraag is natuurlijk hoe sluit je alle straten af? “We kunnen niet alles afsluiten. In andere dorpen zoals Borculo en Eibergen is het allemaal gemakkelijker. De hoofdwegen sluiten we af en daar staan dan mensen die entree vragen.

Klik hier voor het programma van de jaarlijkse jammarkt.

Update dinsdagmorgen 9.00 uur:
De organisatie van de jammarkt heeft geen vrijwilligers om de bovenstaande opdracht uit te voeren daarom is Crescendo benaderd met de vraag of ze willen helpen met twaalf leden. Crescendo krijgt voor de hulp van 10.30 tot 15.00 uur een bedrag tussen de 1000 en 2000 euro om de kas te spekken. De jammarkt zorgt voor hesjes en dranghekken.

Update dinsdagavond 23.15 uur:
Meerdere ondernemers storen zich aan de manier hoe dit verhaal naar buiten is gebracht. Voor zover bekend zijn de winkelier niet persoonlijk op de hoogte gebracht van dit besluit wat de nodige verwarring veroorzaakt, ze moeten dit lezen in de pers. De redactie van deze site kreeg vanavond een mail van een ‘euro-actiegroep’. Zij gaan Neede tijdens de jammarkt op een speciale manier op de kaart zetten. We weten welke mensen het zijn. Binnenkort een exclusief interview!

Deel dit artikel:

68 gedachten over “Jammarkt vraagt voor het eerst entree”

 1. bezorgde Berkellander

  Wat Jam(mer) maar dit is het einde de jam markt in Neede Ook dit evenement wordt nu door Berkelland de kop in gedrukt zodat we straks echt een slaapdorp worden.Ik kan toch ook niet voorstellen dat je een beetje crea bent niet die begroting van de Jammarkt rond kunt krijgen.Maar dit is een stichting met twee belangen en je kunt maar een belang dienen.

 2. Of misschien wel het nieuwe begin. Stel dat inderdaad de helft van de mensen bereid is om één euro te betalen. Dat levert 10.000 euro op waarmee men weer nieuwe activiteiten kan plannen.

 3. Betalen voor een markt? ik vertik het gewoon laat de gemeente maar voelen en zien hoe het nu afloopt met de jammarkt. Burgemeester Bloemen moet zich eens achter de oren krabben. Schande om minder geld te geven.

  De jammarkt is de grootste trekker van neede en dar mag de gemeente best voor betalen. Neede heeft al een slecht imago door de leegstand etc. Kom om BenW maak een gebaar, ANDERS KOMEN WIJ BURGERS EEN KEER IN OPSTAND. (bericht aangepast door de redactie)

 4. Subsidie voor een jammarkt dat is pas JAMmer geld!

  Dan hebben we in Berkelland wel betere doelen waar het geld naar toe kan gaan denk aan zwembad, muziekschool, bibliotheek Dan maar einde JAMmarkt JAMmer dan…

 5. zucht, weer die Karel

  Ja hoor, daar hebben we Karel weer, denk eens voor 1x positief, er zit er altijd maar 1 te klagen, redactie NUB blok die man, dit kost jullie lezers.

 6. Ik denk alleen maar positief, ik vind een bibliotheek etc belangrijker dan de jammarkt , nu de markt entree gaat heffen kunnen ze misschien zelf het hoofd boven water houden??

  Prima toch? Druk een paar centjes boven op een potje jam en je bent er toch? Niet de bezoekers laten betalen maar standhouders of hoe noemen ze dat in Neede? Kraamhouders? …

  De zwembaden, muziekscholen etc, die het hele seizoen open zijn vind ik belangrijker dan de jammarkt… Mijn mening…

  Maar je mag zuchten wat je wil… Welterusten voor straks…

 7. @ Marjan
  Ben je nou echt niet slimmer? Jullie snappen er echt helemaal niks van…

  Neede heeft een leegstand? Hoe kan dat dan?? Geloof mij onze burgervader heeft geen beveiliging maar die krijgt hij wel als het nodig is en dat kost de gemeente helemaal niks. En dat is geen bedreiging maar een waarschuwing…

 8. ja Robin je haalt 10.000 euro op en je geeft 1500 euro uit voor vrijwilligers van cressendo ik snap het meer!!!

 9. Ik vraag me af of dit zo erg is. Neem bijvoorbeeld de bloemencorso’s (net zo hard cultuur!) en die vragen ook bezoekers om een bijdrage. Dus ik zie niet in waarom het hier ook niet zou kunnen!

 10. @ Marjan

  Je uit bedreigingen. Dat zou ik niet doen als ik jou was. Het is strafbaar en je verlaagt jezelf er enorm mee. Jouw mening over de jammarkt staat daar los van. Nieuwsuitberkelland had dit bericht niet mogen plaatsen.

  Wat de jammarkt betreft vind ik het vreemd dat klaarblijkelijk de ene bezoeker wel moet betalen en de andere niet. Iedereen zoekt dan natuurlijk naar een ‘gat’ om gratis binnen te komen.

 11. Met dat beetje subsidie van de jammarkt hou je de muziekschool en de bieb niet in leven. maar het geeft wel aan hoe er in Berkelland wordt gedacht en gehandeld.
  Alles wordt kapot gemaakt, als het aan onze gemeente ligt.houden we dus niets over.
  Wil de gewone man is een keer naar een markt moet hij/zij een euro entree betalen.
  Het moet toch niet gekker worden.
  Oh ja bestuurders van deze gemeente; Proost en laat het eten goed smaken bij het VNG Congres.
  Had die € 22.500 is aan de organisatie v/d jammarkt gegeven dan doe je veel mensen een groot plezier er is imers meer dan alleen de platbodems op de Berkel.

 12. Dit is gewoon belachelijk. Dus als ik straks ff naar de Albert Hein wil, moet ik eerst 1euro betalen om dorp in te kunnen?
  Jeetje en dan willen ze het niet van de ondernemers vragen….pfff…..die verdienen die dag goed geld, tenminste de standhouders.
  Dus als je de markt dood wilt laten bloeden doe je het op deze manier, zo help je een heel dorp om zeep.
  Bedankt meneer de burgermeester!!!!

 13. gelukkig is de positiviteit te zoeken onder de berkelllanders. ga na, je kunt nu eenmaal niet alles afsluiten in neede. zet tonnen neer voor een vrijwillige bijdrage en ik denk dat je meer ophaalt dan je geplande 15000 a 20000 euro. groetkjes en succes met de organisatie.Karel ook zwembaden blijven open omdat de kaartjes helaas duurder zijn geworden dus!!!!!!!!

 14. De organisatie pakt de zaken niet snugger aan. Als de gemiddelde Nederlander verplicht iets moet betalen, dan blijft-ie weg.

  Zet bij de uitgangen tonnen neer voor een vrijwillige bijdrage en dan is diezelfde Nederlander ineens wel bereid om de knip te trekken. Er wordt dan vaak zelfs niet op een eurootje meer of minder gekeken.

  Of nog beter: laat twee als aardbeien verklede personen met buideltuiten over de jammarkt lopen voor een vrijwillige bijdrage en je haalt veel en veel meer op dan bij die verplichte entreekosten. Het komt bovendien veel symphatieker over.

  Voorbeelden: Bloemencorso Rekken en de carnavalsoptochten hier in de regio. Verplicht laten betalen zal veel bezoekers kosten en bovendien is de charme van het evenement dan weg.

 15. bezorgde Berkellander

  Ik snap het even niet we kommen 2500 euro te kort.En we kunnen er wel 2000 aan crecendo geven voor we wat hebben.Stel dat het slecht weer is of iedereen gaat naar AH winkelen en gaat zo de markt op. Kan me niet voorstellen dat je voor het verlaten van de AH een euro moet betalen.Dit is echt weer kort door de bocht echt op zijn Needs.

 16. Omdat Niessink het lastig vindt om ondernemers om een financiële bijdrage te vragen, moet elke burger er maar aan geloven! Volgens mij mag en kan dat niet eens, want je kunt dus niet naar een winkel zonder te moeten betalen. Je kunt je niet vrij bewegen in je eigen dorp! Belemmering van vrijheid! Het geeft alleen maar een boel ergernis! Dit kon wel eens een flinke knauw geven aan het toch al niet geweldige jam gebeuren, dat zich al jaren voortsleept. Zonder de acties van een horecaondernemer, was het al in de vergeetput geraakt.

 17. Feit is gewoon dat de Needse bevolking vindt dat de gemeente in de ‘verkeerde’ dingen investeert. Daar kan men natuurlijk om blijven malen, dat is ook goed, maar neem in elk geval het initiatief ook in eigen hand. De mensen welke de Jammarkt wel waarderen en dit een meerwaarde vinden voor Neede, kunnen deze gewoon bezoeken en zijn ook zeker wel bereid om hier een euro voor te betalen. Dit kan vervolgens twee kanten op gaan. Wanneer er 100 euro opgehaald wordt, is er blijkbaar weinig echte belangstelling voor de markt. Haalt men 10.000 euro op, dan is men onafhankelijk van de gemeente en kan er in tegenstelling tot voorgaande jaren zonder zorgen aan de Jammarkt gewerkt worden.

 18. @ bezorgde Berkellander

  Je leest niet goed. Er staat nergens dat de organisatie .2.500 euro te kort komt. Er staat alleen dat de organisatie het volgend jaar met slechts 2.500 euro moet doen. Dat is wat anders.

  @ Marjan

  Als ik jou was, zou ik de woorden uit je laatste zin terugnemen. Als hier aangifte van wordt gedaan, kan aan de hand van je IP-adres je identiteit worden achterhaald. En dan hang je. Het lijkt ook nergens op. Met dat soort teksten doe je organisatie van de Jammarkt echt geen plezier.

 19. @ Karel

  Ben je nou echt niet slimmer? Beveiliging (op zich te zot voor woorden om hier over te praten, maar goed) kost de gemeente niks???

  Haha. Wat denk je dat de Nederlandse staat aan beveiliging voor Wilder betaalt? Niks? Nee? Nou, dan heb je het goed mis. Omdat hij 24 uur per dag door een mannetje of zes wordt bewaakt, lopen de kosten tot enkele miljoenen per jaar op. Beveiliging is knetterduur. En wie betaalt het uiteindelijk? De belastingbetaler. JIj en ik dus.

 20. Dames en heren, let even op de reactie van Fred. Hij heeft helemaal gelijk. De gemeente heeft geen rooie cent meer in kas, maar betaalt volgend jaar wel 22.500 euro voor de kosten van dat congres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

  Die hele VNG is een wassen neus, stelt niks voor. Onder het genot van peperdure drankjes en hapjes lullen de hoge dames en heren urenlang een eind met elkaar in de ruimte.

  Zie (!!!!): http://www.tctubantia.nl/regio/achterhoek/6957845/Verbazing-over-financiering-VNGCongres.ece

  Wat lezen we hier: “Het bedrag van 22.500 euro haalt het college uit budgetten voor evenementen, recreatie en toerisme en de regio.” Dat geloof je toch niet? Wethouder Meijerink (lees: de PvdA) is het hier duidelijk niet mee eens.

  Wat vinden wij hier van? Graag zou ik er wat meer reacties over lezen. O.a. de Jammarkt moet bloeden voor dit congres. Dit is pure arrogantie van de gemeente Berkelland en minachting van de gewone burger. Een schande!

 21. en waar blijf mans k. zijn reactie
  want het gaat weer over geld en hij staat er nog niet tussen hoe kan dit nu weer

 22. haha er moet betaald worden ,en geliek bunt de grootste kniepers in rep en roer.op een bericht van zwarver gait mot jullie nog effen wachten.want hie zat net op het bankje bie de rabobank van het zonnetje te genieten.

  mensen een prettige jammarkt

 23. ik ben het met de meesten hier eens gewoon aan begin van de markt een paar tonnen neerzetten voor een vrijwillige bijdrage of een paar “aardbeien” rond laten lopen, denk dat dat meer geld opbrengd dan dat je MOET betalen.

 24. Ik lees hier niks over in de Tubantia?
  Zelfs niet op Berkelstream of Berkelland FM
  Gaan hun dit nieuws morgen knippen en plakken?
  Zeg na 4 jaar de Tubantia op, als ik het laatste nieuws hier moet lezen.

 25. @ Timo

  Jij snapt er geen bal van. A;ls dit nieuws pas gisteravond bekend is geworden, dan kan het nog niet in Tubantia staan. Die krant is namelijk gisteravond gedrukt. Een intermetmedium is altijd sneller dan een krant.

  En Tubantia zet het nu heus nog niet op hun site. Dat doen ze pas nadat het in de papieren krant heeft gestaan. Nogal logisch, anders leest iedereen voortaan alleen nog maar die site in plaats van de ‘echte’ krant..

 26. @ Arjan
  Dan heeft deze site het nieuws eerder dan de Tubantia.
  Scheelt paar honderd euro per jaar.
  Ik weet genoeg.

 27. Wespen en alles onder de 1 meter 40 is gratis entree.
  Veur 50 cent kuj bie Werner deur de steeg.

 28. Dus alleen om straks op het terras bij de Ruif te gaan zitten moet je 1 euro betalen ?!?

  Belachelijk dit!! Laat de mensen een vrije gift doen, en die 2000 euro naar een echt goed doel sturen!

 29. Als ze nou in dat bewuste borculo de stekkers van dat waardeloze berkellandfm er eens zouden uittrekken dan besppaar je pas geld. Dan hoef je ook geen entree voor de jammarkt te betalen. Want naar die zender luistert toch geen mens meer.. En doe dan dat geld naar de jammarkt dat is het tenminste eens een keer goed besteed.

 30. Ga je toch gewoon in Eibergen winkelen hoef je ook geen 1 euro entree te betalen. Als je naar de albert hein wilt.

 31. ze willen toch van neede een slaapdorp maken? ze willen in neede toch geen ondernemers hebben. de inwonners moeten buiten neede hun boodschappen doen, in neede zijn toch bijna geen winkels meer
  volgend jaar komt de jammarkt wel in borculo, in borculo gebeurt het!!!!

 32. inwoner van berkelland

  Ik vind het een goed idee om entree te vragen. In andere plaatsen is het ook gebruikelijk om bij evenementen een entree te heffen. denk maar aan de bloemencorso’s. Dit soort evenementen moeten op eigen kracht georganiseerd kunnen worden, anders heeft het geen bestaansgrond. Entree heffen kan ook positief werken. Wat moet ik me namelijk voorstellen bij een evenement zonder entree. Zal wel niet veel zijn. Entree heffen geeft aan dat het een waardevol evenement is. Bijkomend voordeel, je weet ook eens precies hoeveel bezoekers er komen op de jammarkt. Toen de Gemeente Neede nog in de organsiatie zat werden de bezoekenaantallen volgens mij flink opgeblazen door Arjan van Faassen. 35.000!!! bezoekers volgens de Gemeente. Weten we uberhaupt hoeveel mensen dat zijn. Of werd er dubbel geteld, aan het begin en aan het eind van de markt.

 33. Wat heeft Borculo dan meer dan het gemeentehuis dan??

  Maarre mensen, 1 euro pffff, waar gaat het over!

 34. Een andere Eibergenaar

  @ inwoner van berkelland

  U hanteert een bijzonder vreemd uitgangspunt: “een evenement zonder entree zal wel niet veel zijn”. Ik kan u een hele rij grote evenementen opnoemen waar je gratis naar toe kunt. Van activiteiten in het openluchttheater in Eibergen tot allerlei activiteiten tijdens de Septemberfeesten in Borculo tot de wielerrondes in Borculo, Eibergen en Neede en de carnavalsoptocht in Neede.

  Die optocht is zelfs de grootste van de Achterhoek. Nu ben ik zelf geen carnavalsliefhebber, maar ik kan toch moeilijk stellen dat het niks voorstelt. Maar u dus wel. U vindt dergelijke evenementen ‘niet waardevol’. Leuk voor alle vrijwilligers om te horen!

  Daarnaast noemt u uitgerekend een volkomen verkeerd voorbeeld. Want de bloemencorso’s hier in de regio zijn juist gratis te bezoeken (vrijwillige bijdrage)! Alleen in Lichtenvoorde betaal je entree. Maar daar is het een mega-evenement met jaarlijks meer dan 100.000 toeschouwers en daar bouwt men zelfs tribunes.

  Verder hebt u erg slecht gelezen. Want u stelt nu dat je straks precies het aantal bezoekers van de Jammarkt aan de weet komt. Dat terwijl do organisatie duidelijk stelt dat slechts bij een aantal ingangen entree worden geheven en bij andere niet …..

  Trouwens: tot dit jaar was de Jammarkt altijd gratis te bezoeken. Als ik uw stelling dan weer hanteer vond u het toen echter nooit waardevol (het was immers gratis). Nu het één euro kost is het volgens u ineens wel waardevol. Vreemd, vreemd, vreemd.

 35. ik vint het hellemaal niet erg dat ik een eurie moet betaalen vint de worteljam veel te leker

 36. laten ze de mensen wie jam aanbieden voor de jammarkt om sta geld vragen, is voor de markt ook zo waarom hier niet.
  straks moet je nog betalen om over de markt te mogen lopen

  er is niet voor niks veel leegstand in neede bedoel winkels
  er is volgens mij iets mis met het beleid

 37. Naast de nieuwe Landwinkel streekproducten komt een nieuwe winkel. De euroshop bedoeken jullie dat met die euro-actiegroep?

  Een vrije gift was beter geweest. Vraag me af of ze 200 euro kunnen wisselen. Overvallers pak uw kans. Het is zo druk u valt niet op. Euro’s genoeg

 38. Alle standhouders betalen al 22,50 promotiebijdrage.
  Dan moet je ook nog een kraam huren,of per strekkende meter een grondplaats huren.
  De horeca betaalt dubbel voor de meters,
  Dit maal 106 deelnemers.
  En dan nog entree vragen,jammarktorganisatie
  schaamt u zich diep,

  Draai dit door middel van een persbericht snel terug,
  anders mist de jammarkt duizenden bezoekers.

 39. Begrijpend lezen

  @ Henkie

  Er staat in de pdf-file van Robin niet dat ALLE standhouders een bijdrage van € 27,50 voor promotie moet betalen. Er staat tussen haakjes: (Hobbyisten en verenigingen betalen geen promotiebijdrage)
  Dus alleen bedrijven!

  Het is zeer normaal dat bedrijven, hobbyisten en verenigingen betalen voor hun plaats.

  Vergeet niet dat het meer kost, dan iedereen denkt om zoiets te organiseren. Het is niet een wegafzetten en dan maar geld vangen. Er zijn nog meer kosten, dan dat iedereen zo kan inschatten.

  Jammer genoeg houdt de gemeente de hand op de knip en dit gaat niet ter goede van Berkelland. Dit lijkt mij een groter punt en de jammarkt kreeg eerder een grotere bijdrage van de gemeente. Nu dat niet meer zo is, is men geneigd om 1 euro bijdrage te vragen om over de jammarkt te lopen.

  Naar mijn is dit geen grote bijdrage om de jammarkt in leven te houden. Er zijn genoeg mensen die de jammarkt wel een warm hart toedragen en die graag hier naar toe gaan.

 40. een berkellandster

  @ een andere berkellander:
  U bent ook niet helemaal goed op de hoogte!
  In Beltrum is de entree zeker niet vrijwillig te noemen voor de optocht!!!

 41. zet aan het begin en einde een bus voor vrijegift er zijn genoeg mensen die er wel wat voor over hebben laat deze unieke markt niet kapot gaan en wie weet haal je nog verrassend veel op

 42. ik ben geboren en getogen needenaar,maar ik vind die jammarkt maar niks.ben er 1 keer geweest nou was ook mooi zat.maar ik kan wel 1 euro missen voor de mensen die erwel plezier aan beleven,daar gaat het niet om.weet je ik wou dat erweer is een braderie kwam en dan wel zo eentje van eind jaren 70.ben nu 42 maar heb gelukkig heelveel mooie dingen meegemaakt hier.maar helaas zijn en blijven het herinneringen.

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven