Zeven helden krijgen Carnegie-penning!

afbeelding-nieuw-roy-24135RIETMOLEN – Zeven helden uit Rietmolen en Neede krijgen vandaag (vrijdag) een bijzondere legpenning uit handen van burgemeester Hein Bloemen. Waarom? Op 30 december 2009 zijn de dappere mannen met gevaar voor eigen leven in het ijskoude water van de Schipbeek gesprongen om een slachtoffer uit een auto te bevrijden die ter water raakte bij een brug op Koeweidedijk in Rietmolen.

Jasper Nijhuis (16) was er als eerste bij. “Als ik hier sta dan komt er een vreemd gevoel naar boven. De man heeft het helaas niet overleefd en is hier verdronken, nog steeds verschrikkelijk om aan die dood terug te denken.”

Ook Gerrit Jansen die naast de brug woont denkt nog regelmatig terug aan het incident. “Voor ons hoeft de onderscheiding eigenlijk niet. We hebben veel liever dat de automobilisten die deze weg gebruiken gewaarschuwd worden dat het hier tijdens vorst extreem glad is. Het is elk jaar wel raak dat er meerdere auto’s in de sloot liggen. De gemeente heeft toegezegd dat er bij de brug waarschuwingsborden komen. Ik wil nog even de complimenten uitspreken over de agent die snel ter plaatse was. Ook hij is in het water gedoken.”

De bronzen Carnegie-penning wordt niet zomaar uitgereikt. Iemand moet de personen opgeven die met eigen levensgevaar anderen het leven hebben gered of daartoe een serieuze poging hebben gedaan. In 1911 is de onderscheiding in het leven geroepen door de Nederlandse afdeling van het Carnegie Heldenfonds.

“We weten niet wie ons voorgedragen heeft, maar we denken dat de burgemeester dat heeft gedaan, hij was erg gecharmeerd van onze daad”, aldus Jansen.

Wie krijgt vandaag op het gemeentehuis de bijzondere onderscheiding: Bennie Nijhuis, Jasper Nijhuis, Nick Nijhuis, Gerrit Jansen, Rien Jansen, Robbin Voortman, Sven Meijer. De pers wordt tijdens de overhandiging niet toegelaten.

Eerdere bericht: Man (58) overlijdt na waterongeval

Update vrijdagavond:
Ook ontving de heer J.L. Vorstermans uit Soesterberg tijdens de besloten bijeenkomst een bronzen medaille van het Carnegie Heldenfonds. Hij kreeg deze onderscheiding voor zijn heldhaftig optreden bij een éénzijdig verkeersongeluk op 30 december 2009 in Ruurlo. Bij dit ongeluk raakte de heer. M. Klanderman uit Neede zeer ernstig gewond. Door het daadkrachtig optreden van de heer Vorstermans werd erger leed gelukkig voorkomen.

Deel dit artikel:

6 gedachten over “Zeven helden krijgen Carnegie-penning!”

  1. Dit is een onderscheiding die niet vaak gegeven is in Berkelland en de voormalige gemeenten. Pluim!

  2. December vorig jaar en krijgen ze NU al de onderscheiding. Had wel wat eerder gemogen maar het neemt niet weg dat deze helden het verdienen. Petje af mannen. Waren er maar meer als jullie.

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven