Sloop café de Krekel vandaag begonnen

Door Redactie op 01-11-2010

tn_Afbeelding nieuw Roy 24987EIBERGEN – De sloop van café De Krekel is maandagmorgen van start gegaan. Sloopbedrijf Ardesch uit Kloosterhaar is begonnen met de voorgevel van het pand. De weg is vandaag afgesloten voor al het verkeer. Tijdens de sloop komt er asbest vrij dat wordt door Ardesch – een bedrijf dat gespecialiseerd is in opruiming van brandschades en asbest – vakkundig opgeruimd.

Afgelopen week was er nog veel kritiek op de sloopplannen van het pand. Het hele café gaat tegen de vlakte alleen de fundering blijft intact.

Op 29 augustus werd het café aan de Grotestraat verwoest door brand.

Foto’s Roy Nijman:

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Reacties

Het is niet zozeer een tip maar een oproep om ons te verzetten tegen de sloop van de Krekel. Eerst roepen dat het pand niet wordt gesloopt, een paar weken later lees je dat er een sloopvergunning is afgegeven. De PvdA gaat er vragen over stellen en ook de Historische Kring zal zich niet ongemoeid laten. Waar ik al bang voor was dreigt te gebeuren namenlijk, sloop. De wat oudere Eibergenaren weten dat er in het verleden al genoeg is gesloopt. We zijn destijds al opgezadeld met het meest afzichtelijke pand (Scapino) in Eibergen, dat had er eigenlijk nooit mogen komen, althans niet op die plek. Als we het belangrijk vinden om historische panden te behouden dan zullen we ons tegen verdere sloop moeten verzetten. Als we geen signaal geven moeten we achteraf niet zeuren dat er weer historisch pand is verdwenen. Men kan mij niet wijsmaken dat de huidige gevel van De Krekel niet behouden kan blijven. Hopelijk zijn er meer mensen die er zo over denken, laat dat dan blijken.

HANS | 01-11-10 | 13:44

Er is helaas al genoeg waardevolle historie naar de kloten geholpen en zoals je ziet helpt zeuren ook niet. Maar als ik zie wat ” vakkundig opgeruimd ” inhoud gaat het nog wel enkele dagen duren.

Henk | 01-11-10 | 15:47

Tijden en regels veranderen!! Slopen die handel. Tegenwoordig denkt iedereen maar overal inspraak in te hebben. Het zal jou woning/pand maar zijn waarover de medemens gaat beslissen over er wat ermee mag/gaat gebeuren.
Kijk naar Groenlo en hun vestingstad gebeuren?

Bob | 01-11-10 | 16:09

Wat een onzin om het hele gebouw te slopen. Die gevel was echt nog wel te redden(en de rest misschien ook?). Welke idioot heeft deze beslissing genomen. zo’n historisch pand krijg je nooit meer terug!

yv | 01-11-10 | 16:41

je hebt helemaal gelijk hans . Ik geloof toen ze het benauwsd kregen voor problemen laten we maar vast gan slopen kan dat in ieder geval niet mis gaan en zijn we van het gezeur af. ik zou zeggen voorgevel in organieke staat terug bouwen en schade verhalen op gemeente. Het is te zot voor woorden.

fons | 01-11-10 | 16:46

de gevel van de Krekel, was nog best mooi.
wel jammer dat hij nu moet worden gesloopt 🙁

Sam | 01-11-10 | 17:22

Volkomen met je eens Hans.
Gelukkig heb ik nog wat foto’s van het pand toen het nog Bastille heette, wat is daar wat afgelachen zeg.
Ik zie Peter nog steeds zitten, aan de bar vastgeketend met een paar handboeien, hoelang hij er gezeten heeft kan ik me niet meer herinneren, hij was er in ieder geval voor de brand uit :-)).
Het blijft een treurig gebeuren.
Ik ben niet het type dat in lokale kranten de sloopvergunningen in de gaten houd, maar je hebt me met dit verhaal wel wakker geschut.
Red de historische panden.

Alex | 01-11-10 | 17:31

Gebruiken ze de oude stenen weer om het op te bouwen ??
Er zijn wel oude panden gesloopt maar zijn elders weer opgebouwd . Kijk maar in de Hagen : Museum van Eibergen, pand achter bloemist Bjorn en Marieke………..
Vraag Herman Schepers maar eens die weet er nog wel een paar te staan.

waterrat | 01-11-10 | 17:48

Hans: volkomen met je eens. Ongebrijpelijk dat dit zo maar kan. Klaarblijkelijk is er geen of nauwelijks historisch besef bij de gemeente Berkelland. Men doet maar wat. Eerst kwam dat foeilelijke badhuis (Scapino) er al en nu dit.

Als er op één of andere manier actie kan worden ondernomen (voor zover er nog iets mogelijk is), doe ik mee. Het was één van de mooiste nog overgebleven oude pandjes in de Grotestraat.

Arnoud | 01-11-10 | 18:10

slopen en nieuw opbouwen gaat sneller en goed koper, dan renoveren weg met die oude rommel

hoi | 01-11-10 | 18:31

Probeer mijn kinderen te leren hoe waardevol geschiedenis is…. jammer,… dat de gemeente dit zo tegenwerkt…..

Vera | 01-11-10 | 18:33

mijn broer heeft daar nog uitgezonden:D
Jammer dat het nu gesloopt word!!

ruurlo | 01-11-10 | 20:50

Zo te zien leeft het pand meer onder de mensen, dan het pand als cafe.
En wat dan door brandstichting verloren gaat.
Zeker de laatste jaren was het een cafe met weinig klanten en veel eigenaars.
Terwijl het in sommige andere cafe,s best druk is daar dicht in die buurt.
Moet nog zien of dt weer een cafe gaat worden in de toekomst.

Rex | 01-11-10 | 23:57

Als de krekel in een dusdanige staat is dat het moet worden afgebroken dan zij het zo.
Het zou heel jammer zijn als er een modern gebouw neer gezet wordt.
Hopelijk zetten ze een gebouw neer dat bij de omgeving past.

Toon | 02-11-10 | 16:11

Dit slopen is gewoon een overrompelings tactiek van het snelle bedrijfsleven en daar is de ambtenarij met al zijn regeltjes en wetten niet tegen opgewassen.
Het is heel simpel: je moet eerst plannen maken en het vergunningen traject laten passeren en vervolgens pas een sloopvergunning in behandeling nemen.
Helaas is dit nu een gepasseerd station.

Henk | 02-11-10 | 10:36

Henk | 02-11-10 | 19:27

Wat een drukte. Misschien was het pand wel mooi maar de kleuren van de kozijnen en de deur worden nu in ieder geval veranderd. BAH…..dat achterlijk groen en geel zag er niet uit en was voor heel veel mensen een afschrikking om er naar binnen te stappen. Voor mij in ieder geval. Misschien ook een reden dat het er de laatste jaren niet druk was. Misschien de buitenkant nu iets aantrekkelijker maken en dat kan best met een karakteristieke voorgevel maar maak het aantrekkelijk dan krijg je ook meer mensen binnen, wordt het drukker en gaat niet de ene na de andere uitbater failliet.

Ikke | 03-11-10 | 10:13

jammer dat “ikke” niet zijn naam vermeld want dan wordt dit weer een anonieme klaag reactie en is het gedoemd te mislukken.. Maar je opmerkingen zijn we zinvol dus graag je naam vermelden, misschien wordt er wat mee gedaan!
groetjes naar ikke van frans

frans | 04-11-10 | 12:37

ten eerste ben ik het volkomen eens met de reactie van “HANS | 01-11-10 | 13:44 ”

Zie ook onderstaande link omtrend de eventuele verkoop van het gemeente huis.

http://www.nieuwsuitberkelland.nl/2010/10/gemeente-wil-villa-smits-weer-verkopen/

nu willen ze het oude gemeente huis ook al verkopen. als ze dat doen heb je ook geen idee wat er mee gebeurd. voor het zelfde geld komt er een of ander kantoor in of erger nog een serie appartementen. met als gevolg dat het zodanig wordt verbouwd dat de hele sfeer van het pand van binnen weg is.

Het lijkt er op dat het louter een financiële kwestie is. Aangezien dat hele berkeland een grote financiële rotzooi is denk ik dat ze de boel liever gesloopt zien dan ergens een historische waarde of wat dan ook aan hangen. Want dat betekend dat er ook van uit de gemeente geld beschik maar moet komen.
Er is dus geen geldt voor het behoud van een stuk cultureel erfgoed. Maar er wordt straks wel voor miljoenen aan euro’s in een nieuw gemeente huis gestoken.

walter | 06-11-10 | 16:59

Copyright © 2023 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

Turners van Odival Eibergen doen het uitstekend in Didam
EIBERGEN - Voor de turners van Odival Eibergen heeft de wedstrijd in Didam goed uitgepakt. Twee zilveren medailles in de team mix wedstrijden en goed......
Lees verder »

Goede start wedstrijdseizoen RGV Ruurlo Acrogym
RUURLO – Op zaterdag 14 januari en zaterdag 4 februari stonden de eerste vijf wedstrijdteams van RGV Ruurlo Acrogym op de vloer. 14 januari mochten d......
Lees verder »

RGVteam goed voor 5 medailles
RUURLO -  Afgelopen zaterdag wist het team van RGV Ruurlo, in het nivo supp; lement F, de 2e vooronde een goed resultaat neer te zetten. Het tea......
Lees verder »

Tom Slikker wint NK Driebanden Junioren bij HCR Prinsen in Haarlo
HAARLO - Dit weekend werd er in de  biljartzaal van HCR Prinsen in Haarlo door 8 spelers gestreden om het Nederlands Kampioenschap Driebanden voo......
Lees verder »

Afgelastingen amateurvoetbal zondag 5 februari
BERKELLAND - De winterstop is voorbij, vanaf vandaag wordt er weer volop gevoetbald op de Berkellandse velden. De regen gooit wel direct roet in het e......
Lees verder »

Een nieuwe Quali-tijd wandeling met verrassing rondom Neede
NEEDE - Zoekt u ook weleens naar een klein cadeautje, b.v. Valentijnsdag, voor iemand die eigenlijk alles al heeft? Bij de VVV Neede kennen ze da......
Lees verder »

Extra avond Brooksfeest in Ruurlo
RUURLO – Het Brooksfeest, georganiseerd door de Ruurlose Buurtvereniging Het Broek en Omstreken telt dit jaar een extra dag. Het jaarlijks terugkerend......
Lees verder »

Kansarme Poolse kinderen kijken uit naar ontspannende vakantie in Borculo
BORCULO - Pax Kinderhulp Borculo is vol enthousiasme bezig met de voorbereidingen voor de vakantie van kansarme Poolse kinderen, die verblijven in wee......
Lees verder »

Jubileumvoorstellingen Toneelgroep Markvelde
REGIO - Dit jaar wordt door Toneelgroep Markvelde voor de tiende keer een stuk op de planken gebracht. Met slechts één noodgedwongen onderbreking in h......
Lees verder »

Trompettist en Edison winnaar Teus Nobel bij Jazz Eibergen
EIBERGEN-Trompettist en Edison winnaar Teus Nobel speelt donderdag 16 februari met zijn trio bij Jazz Eibergen in Het Muldershuis. Teus Nobel, trompet......
Lees verder »

Nicole Tekent (Koopman) laat u zien hoe een pasteltekening wordt gemaakt in Het Filter op Natuurpark Kronenkamp
NEEDE - Altijd al willen weten hoe een tekening met pastelpotloden wordt gemaakt? Op vrijdagmiddag 10 februari van 14.00 tot 16.00 uur is Nicole ......
Lees verder »

Genomineerden Beste Boek Achterhoek en Liemers bekend
BERKELLAND - Wat is het Beste Boek van Achterhoek en Liemers dat in 2022 is uitgebracht? De vijf genomineerden voor de titel zijn bekend. Het zijn – i......
Lees verder »

Fratsen door Marcel Stroet

Fratsen neet te volgen
NEEDE - Heb ie dat ok wal es dat ie der niks mear van snapt? Noe volgt een paar onnavolgboare berichten oet `t dagelijks nieuws. Rutte stelt 100 milj......
Lees verder »

Fratsen dagje oet
NEEDE - Ik was deur VIOS oet e neudigt um eens een keartje met te goan as sponsor van disse mooie vereniging noar FC Twente. Fantastisch natuurlijk w......
Lees verder »

Fratsen wat een gedoo
NEEDE - De prieze van gas en stroom riest de panne oet. Wat leu kunt `t neet mear betalen allemoale,wat een nare toestand. Noe krieg ie allerlei tips......
Lees verder »

Fratsen kamelen
NEEDE - Dreuge,dreuge,dreuge op `t moment dat ik dit schrief heb wij net oetgerekend onder de jammarkt een buitje ehad. Was nog ens neet zovulle en zo......
Lees verder »

NUB TV

Boeren feliciteren FrieslandCampina in Borculo met verjaardag


BORCULO – De zuivelfabriek van FrieslandCampina in Borculo bestaat 125 jaar, wat reden was voor Achterhoekse melkveehouders om woensdagochtend langs te komen met een bloemetje én een feestelijke banner. De boeren, die als lid onderdeel zijn van het internationale bedrijf, hopen zo de banden aan te halen. “Een mooi moment vanuit de boeren die bij ons zijn aangesloten”, vindt locatiedirecteur Eric Hassink.

“We zijn hier ooit begonnen met een boterfabriek, later kaas, en uiteindelijk is het uitgegroeid tot wat je nu ziet staan.” Behalve een felicitatie, was het voor de boeren een manier om de banden aan te halen. Volgens Gerbert Boenink, voorzitter van de districtsraad van het bedrijf in de Achterhoek, is dat nodig: “De verbinding tussen de leden en de mensen die hier werken is minder geworden. Vroeger werkten de zonen en dochters allemaal in die fabriek. Wij willen die verbinding terugbrengen.” De locatiedirecteur herkent het verhaal. “Ik denk dat de band in het verleden misschien wel hechter geweest is, toen was het echt lokaal gericht”, zegt Hassink. “Het bedrijf is internationaler geworden, misschien zijn we ook wel wat uit elkaar gegroeid, maar de contacten zijn nog steeds goed.” Boenink: “In een coöperatie is net als in een familie veel discussie, er zijn continu mensen die iets vinden. In globaliteit zijn mensen tevreden, maar er zijn ook zeker kritische leden, dat is goed.”

‘Gezonde toekomst’
Hoewel er vanwege de stikstofcrisis bij sommige veehouders zorgen zijn over de toekomst, ziet de fabriek de toekomst met vertrouwen tegemoet. “Zuivel in zijn algemeenheid heeft denk ik nog steeds een ongelofelijk mooie toekomst”, aldus Hassink, die aangeeft dat de locatie in Borculo onder meer kindervoeding en medische producten produceert. “Die breedheid zorgt ervoor dat we echt een gezonde toekomst tegemoet gaan.”

Door: REGIO8

Uit de krant

Met trots dragen wij de groene Achterhoek muts en sjaal!
BERKELLAND - Deze prachtige Achterhoekse vlag muts met groene pluim is een mooi gebreide winter muts in de Achterhoek kleuren.. De heerlijk zachte mu......
Lees verder »

Geest eren
GEESTEREN - Als op oudejaarsavond om tien uur de klok in Geesteren slaat en je het schreeuwen van de steenuil hoort, is de kans groot dat de nieuwjaa......
Lees verder »

Balkenbrij is typisch Gelders: ‘Het smaakt lekkerder dan het klinkt’
ACHTERHOEK - Je houdt ervan, of je vindt het absoluut niet lekker: balkenbrij. Het vleesgerecht kent zijn oorsprong in Gelderland en is misschien wel ......
Lees verder »

Recept: Salade kalfstong met tartaar van ossenhaas
Ossenhaas tartaar: Benodigdheden: Gesnipperde ui (geblanceerd) Gehakte kappertjes Augurk Fijn gesneden bieslook Sweet chilli Zout en peper  &nbs......
Lees verder »

Willy’s tuincolumn: Koester het dialect a’j plat könt praoten, mo’j ut neet laoten
Hoe heet dit? En dat? Soms weet ik niet eens de Nederlandse naam, maar ken ik alleen het dialect. Maar geregeld vraag ik mij ook af of er naam is in ......
Lees verder »