Vernieuwingsplan tribune is nu bijna rond

EIBERGEN – Een nieuwe tribune en een ‘opsteek paraplu’ die 500 bezoekers droog houdt. Dat zijn de speerpunten van het tweede en laatste deel van de renovatie van het openluchttheater in Eibergen. Twee jaar geleden werd de eerste fase uitgevoerd. Toen werd onder meer het zompige voorplein verhard en kreeg het een tweede functie als  ijsbaantje. Begin volgend jaar volgt het laatste deel. ”Dat valt prachtig samen met het 60-jarige bestaan van ons theater. We beschikken dan in mei over een schitterende accommodatie die helemaal klaar is voor de toekomst”, zegt voorzitter Henk Nijhof. De kosten bedragen 105.000 euro. Het bestuur heeft de afgelopen jaren 35.000 euro gespaard. Het college van B en W gaf deze week groen licht voor een bijdrage van 44.100 euro. Dit bedrag werd destijds al toegezegd bij de privatisering van het theater.

Een eerste deel van de afkoopsom (20.000 euro) ontving het theater al eerder. Het bestuur zoekt nu nog dekking voor 6.000 euro. ”Dat moet met een laatste krachtinspanning lukken.” De raad heeft formeel het laatste woord en moet het collegebesluit nog bekrachtigen. De tribunes met een capaciteit van 1.200 zitplaatsen dreigen letterlijk naar voren te vallen. Dat komt door de instabiele grondwal waar ze in staan. ”Dit is met lapmiddelen niet op te lossen. Nieuwe tribunes zijn onvermijdelijk, zo heeft een infrabedrijf voor ons uitgezocht.”

De nieuwe tribune bestaat uit een aantal ringen, zonder vaste stoelen of banken.  Iedere ring is feitelijk een smal multifunctioneel plateau. Een staantribune, maar het biedt tevens een zitplek als je op de rand gaat zitten. De plateaus zijn bovendien breed genoeg om er stoeltjes op te plaatsen. Per evenement is het dus mogelijk om al dan niet een aantal zitplaatsen te creëren.

Verder wil het bestuur de sfeervolle parachute die tijdens het seizoen in het theater hangt vervangen door een waterdichte ‘opsteek paraplu’. Deze is bij regen eenvoudig op te zetten en houdt  500 bezoekers droog. ”Veel mensen wachten met  het kopen van een ticket tot het laatste moment, of haken af vanwege het onzekere weer. Daar hebben we dan veel minder last van”, voorspelt Nijhof. In 2009 schrapte de gemeente de jaarlijkse exploitatiebijdrage van 6.500 euro. Het bestuur luidde de noodklok. Een donateursactie keerde het tij. De huidige 750 donateurs staan garant voor een jaarlijks financieel fundament van 20.000 euro. De organisatie is de afgelopen jaren flink geprofessionaliseerd.

”Op eigen kracht en met hulp van donateurs in natura zijn de laatste jaren heel veel (kleinere) verbeteringen aangebracht.” Het theater trok vorig jaar zelfs een recordaantal van13.300 bezoekers. Qua bezoekersaantal is Eibergen opgeklommen naar de vijfde plaats op de ranking van de zestig openluchttheaters van de Nederlandse Vereniging van Openluchttheaters. Ook de aanwas van jonge vrijwilligers is opmerkelijk.

”We hebben momenteel 120 vrijwilligers en zelfs een tijdelijke vrijwilligersstop afgekondigd. Ook in dat opzicht is er fris elan en zijn we kerngezond”, glimlacht de voorzitter.

[nggallery id=3712]

Deel dit artikel:

8 gedachten over “Vernieuwingsplan tribune is nu bijna rond”

 1. eibergenaar

  Wat kost dat allemaal wel niet zeg voor die paar maanden dat er iets te doen is,

 2. Belachelijk. Hier in Neede droppen ze zelf stenen (horeca zelf betaald, geen cent van de gemeente), voor evenementen waar Eibergenaren ook na toe komen. Dat je voor die stinkkeul waar vandalisme orde van de dag zoveel geld geeft.

 3. Wat heeft dit voor zin. Theater bij de Picker bijna Failliet, doe daar wat aan, dan hier geld in te steken.

 4. lekker bedrag weer om weg te geven. Zo’n club kan zich zelf toich wel bedruipen?

 5. Eibergenaar

  mooi dat op deze manier deze geweldige plek voor Eibergen behouden blijft.
  Met dank aan de vrijwilligers die zich hier voor inzetten
  Ga zo door.
  Eibergenaar

 6. Wat zit iedereen toch te zeuren over de kosten. Als iedereen 1 of meerdere evenementen bezoekt dan staan hier ook inkomsten tegenover en als deze hoger zijn dan de kosten dan heb je winst.
  Dus hou op met negatieve reacties te plaatsen en breng een bezoek aan het Openlucht Theater.
  Think Positive….:-)

 7. De gemeente komt gewoon een enkele jaren geleden gedane belofte nu daadwerkelijk na. Dat is alles. En al die zeurders: ga lekker voor de televisie zitten, in Neede of waar dan ook.

  Verdere financiering is er niet en komt er ook niet. Het theater bedruipt zich in de toekomst – mede dankzij de inzet van 120 vrijwilligers en de bijdrages van 750 donateurs – voortaan zelf. Dat is de afspraak en zo zal-ie ook worden uitgevoerd.

 8. Hé Hé ze zijn er dus nog. Mensen met een positieve insteek waar iedereen die als beste stuurlui aan de kant staat een voorbeeld aan kan nemen.
  Inderdaad, dankzij alle vrijwilligers hebben we een fantastische plek behouden in Eibergen.
  En een failliet Spieker? Ik heb de lijst voor reserveringen al ingevuld. Die zeurpieten ook? We zullen er samen immers voor moeten zorgen dat de aangeboden evenementen ook bezocht worden anders kan elke openbare gelegenheid de deur wel sluiten. Vreemd dat alles wat gratis is altijd druk bezocht wordt en bij evenementen met een prijskaartje altijd wel wat valt te mekkeren.Je hoort mij toch ook niet over een nieuw ingezaaid veld en er dan binnen een maand een festival op houden?

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven