College verlaagt prijzen voor bouwgrond

BORCULO – De huidige economische situatie zorgt voor een stagnatie van nieuwbouwplannen in onze regio. Om potentiële kopers van bouwgrond tegemoet te komen hebben burgemeester en wethouders besloten de uitgifteprijzen voor bouwgrond te verlagen. De prijzen voor woningbouwkavels dalen ten opzichte van voorgaande jaren met gemiddeld 7,8%. Bij het vaststellen van prijzen maken B&W onderscheid tussen grote en kleine kernen en het type woning. Als richtprijzen gelden in de grote kernen 200 euro per vierkante meter voor een rijwoning, 225 euro voor een twee-onder-een-kapwoning en 240-250 euro voor een vrijstaande woning.

Voor de kleine kernen zijn die richtprijzen 190 euro (rijwoning), 200 euro (2/1 kap) en 225-250 (vrijstaand). Voor grote kavels in de gemeente geldt boven de 600 vierkante meter een prijs van 125 euro. Voor de drie bedrijfsterreinen zijn uniforme prijzen doorgevoerd. Voor reguliere locaties leidt het besluit tot een vierkante meterprijs van 90 euro kosten koper (k.k.) en voor zichtlocaties geldt een prijs van 110 euro k.k.

Het college beoordeelt jaarlijks de prijzen voor grond in gemeentelijke bouwplannen. Sinds 2008 is daarbij geen prijsverhoging toegepast. De crisis in de vastgoedmarkt heeft onmiskenbaar invloed op de waardering van gebouwen en locaties. De financierbaarheid van nieuwbouw staat onder druk. Potentiële eigenaren zijn kritisch ten aanzien van de kosten en de kwaliteit van de bouw. Deze marktomstandigheden maken een heroverweging van de uitgifteprijzen voor kavels noodzakelijk.

De gemeente Berkelland hanteert als uitgangspunt een marktconform prijsbeleid. Daarbij is een analyse gemaakt van prijzen zoals die in gemeenten in de regio gelden. Zowel voor woningbouw als bedrijventerreinen willen de regiogemeenten de prijsvorming op elkaar afstemmen. De genoemde marktomstandigheden en de regionale vergelijking hebben nu geleid tot het lager vaststellen van gronduitgifteprijzen.

De effecten van de prijsdalingen zijn verwerkt in de begrotingen van de gemeentelijke grondexploitaties. Met verliezen die ontstaan door de daling van de opbrengsten is bij het opstellen van de jaarrekening 2012 al rekening gehouden.

Deel dit artikel:

1 gedachte over “College verlaagt prijzen voor bouwgrond”

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven