Jongens trots op eigengemaakt ‘monster’

Door Redactie op 30-07-2013

NEEDE – De neven Mark Vreemann (19) en Remi Vreemann (22) kregen als jonge techneuten het afgelopen jaar de kans zelfstandig een nieuwe toptractor te bouwen voor tractorpulling. Zaterdag in Lochem moet hij klaar staan. Dan gaat het gas er vol op bij Achterhoeks enige vertegenwoordiger in de 950 kg vrije klasse. Maar eigenlijk hebben ze hun scores al binnen. ”Toch nog even een steun aan het frezen voor de brandstoftank. We denken dat dit nodig is”, verontschuldigt Remi zich als we hem bezoeken. Mark komt binnen met de net gespoten brandstoftank onder de arm. ”Voorlopig zo, het definitieve spuitwerk doen we komende winter wel bij Motordesign Beerten in Borculo waar mijn vader werkt. Nu geen tijd meer voor. De Vampire moet nu af, het is zo zaterdag.” De toon is daarmee meteen gezet.

Twee techneuten die gedreven toewerken naar de pullingwedstrijd in Lochem, waar ze komende zaterdag met de nieuwe Vampire op de baan zullen verschijnen. “Een unieke kans” noemen de beide neven het project nieuwe Vampire. Een kans die ze het afgelopen najaar aangeboden kregen door hun vaders Bennie en Kees Vreemann van het Vampire tractorpullingteam te Neede. Beide neven draaiden al volop mee in het team en waren dikwijls te vinden in de werkplaats aan de Handelsweg. Bennie Vreemann runt daar het bedrijf VSP (Vreemann Special Parts)  en is als teamcaptain verantwoordelijk voor het project nieuwe Vampire.

Bennie geeft aan dat de oude Vampire na 12 jaar aan vervanging toe was. Om aansluiting bij de internationale top te houden is toepassing van nieuwe technieken en meer vermogen nodig. Het leek hem goed voor de ontwikkeling van de jonge techneuten Remi en Mark dat ze zelfstandig de nieuwe puller zouden bouwen. Dat is volgens hem de beste leermeester.

Mark zocht op dat moment een passende afstudeeropdracht voor zijn studie werktuigbouwkunde aan het ROC in Hengelo. Hij liep daarvoor stage bij fabrikant EML Trikes & Sidecars uit Neede. EML was wel in voor het ontwikkelen van zo’n frame voor de Vampire. En zo werd het frame van de nieuwe Vampire zijn afstudeeropdracht. Mark: ”Ik heb daar veel van geleerd. Het is niet alleen een frame tekenen, krachtenberekeningen maken en bouwen. Het moet ergonomisch ook kloppen voor de rijder en het geheel moet sleutelvriendelijk zijn.”

Remi, met dezelfde opleiding op zak: ”We hebben samen veel achter de computer gezeten om de trekker te ontwikkelen. En dan loop je in de praktijk nog tegen problemen op die je op de computer niet ziet.” Concessies doen kan niet. ”Het moet zo licht en effectief mogelijk allemaal. Er komt toch 3000 pk op een machine die met rijder startklaar maximaal 950 kg mag wegen. Eigenlijk staat hier zeg maar en Ford Ka met 50 x zoveel vermogen. Zo moet je het ongeveer zien.”

De heren zijn zichtbaar trots op het eindresultaat. Mark: ”Onze opzet is prima geslaagd. De nieuwe Vampire heeft een topmotor (een echte 8,3 liter V8 dragracemotor) en voldoet in bouw aan de modernste eisen. Met dit unieke concept denken we ons te kunnen onderscheiden.“ Hij wijst daarbij subtiel op de ultra lage, naar voren geschoven positie van de rijder en de unieke aandrijflijn van VSP. Remi vult aan: “In nabouwen geloven wij niet. Je moet het anders doen.” Het project heeft beide jonge techneuten nu al verder gebracht. Mark kon na zijn studie direct aan de slag bij K-M-P Motorsport Products te Enschede en Remi begon onlangs, mede dankzij de opgedane kennis, in een nieuwe functie als technisch adviseur aandrijftechniek bij Kramp Varsseveld.

Voor de jongens is zaterdag op de thuiswedstrijd in Lochem  natuurlijk de grote finale. Remi:  ”De moderne pullers kennen maar één rijstrategie; meteen vol gas. Als alles goed gaat weten we na een run waar we staan.”

Reacties

Ziet er goed heren!!, Heel veel succes aankomende zaterdag!

Rene ten Brinke | 31-07-13 | 07:57

Heel veel succes en zorg dat je hem heel houd, we komen wel kijken.

Robert Helmstrijd | 31-07-13 | 18:41

Bam meteen een derde plaats, 1 cm te kort voor p2, Jongens ga zo door!

Ronald | 04-08-13 | 02:34

Copyright © 2023 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

Nicole Tekent (Koopman) laat u zien hoe een pasteltekening wordt gemaakt in Het Filter op Natuurpark Kronenkamp
NEEDE - Altijd al willen weten hoe een tekening met pastelpotloden wordt gemaakt? Op vrijdagmiddag 10 februari van 14.00 tot 16.00 uur is Nicole ......
Lees verder »

Genomineerden Beste Boek Achterhoek en Liemers bekend
BERKELLAND - Wat is het Beste Boek van Achterhoek en Liemers dat in 2022 is uitgebracht? De vijf genomineerden voor de titel zijn bekend. Het zijn – i......
Lees verder »

Thema-avond over vleermuizen bij De Huve in Eibergen
EIBERGEN - IVN/KNNV Oost-Achterhoek houdt woensdag 8 februari een thema-avond over vleermuizen. Spreker is die avond in De Huve aan de Grotestraat 52 ......
Lees verder »

Bloemschiklessen bij Groei & Bloei Berkelland
BERKELLAND – Begin februari beginnen bij Groei & Bloei Berkelland weer de bloemschiklessen. Men hoeft geen lid te zijn van Groei & Bloei Berke......
Lees verder »

Ester van de Haar nieuwe directeur Cultuur Oost
BERKELLAND - De Raad van Toezicht van Cultuur Oost, de Gelderse adviesorganisatie op het gebied van kunst en cultuur, maakt vandaag bekend dat Ester ......
Lees verder »

Extra voorstellingen Stokkums Toneel
REGIO - Vanwege de aanhoudende vraag naar kaarten, heeft het Stokkums Toneel besloten om een extra voorstelling te geven op: Vrijdag 3 & zate......
Lees verder »

Filmavond in Beltrum
BELTRUM - Op dinsdag 21 maart om 19.30 uur vertoont de Commissie Ontmoeting & Inspiratie de film Lion, in de Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopnemingkerk......
Lees verder »

6 tips voor een nieuw interieur in huis
BERKELLAND - Nieuw interieur in huis kan het design nieuw leven inblazen en het laten voelen alsof de woning net helemaal opnieuw is gebouwd. Deze ze......
Lees verder »

Crescendo Neede presenteert: Thank you for the music
NEEDE - Op zaterdag 11 februari geeft het orkest van Crescendo Neede, in samenwerking met de Twentse Politie Kapel, een concert in de Grote Kerk in Ne......
Lees verder »

Jaarlijkse subsidie aanvragen dienen vóór 31 maart bij de gemeente binnen te zijn
BERKELLAND - De jaarlijkse subsidieaanvragen voor muziek, zang, dans, toneel, dorpsböke, jeugd- en jongerenwerk, ouderenwerk, sport en vorming en educ......
Lees verder »

Geesterens Belang start met inloopspreekuur
GEESTEREN - Als dorpsbelangen vereniging heeft Geesterens Belang een tweeledig doel. Zij wil graag de tradities en de authenticiteit van het dorp besc......
Lees verder »

GroenLinks Berkelland zoekt kandidaten voor het ‘Groene Lintje’
BERKELLAND - GroenLinks Berkelland wil met het uitreiken van een Groen Lintje organisaties of mensen die zich sterk hebben gemaakt voor duurzame ......
Lees verder »

Fratsen door Marcel Stroet

Fratsen neet te volgen
NEEDE - Heb ie dat ok wal es dat ie der niks mear van snapt? Noe volgt een paar onnavolgboare berichten oet `t dagelijks nieuws. Rutte stelt 100 milj......
Lees verder »

Fratsen dagje oet
NEEDE - Ik was deur VIOS oet e neudigt um eens een keartje met te goan as sponsor van disse mooie vereniging noar FC Twente. Fantastisch natuurlijk w......
Lees verder »

Fratsen wat een gedoo
NEEDE - De prieze van gas en stroom riest de panne oet. Wat leu kunt `t neet mear betalen allemoale,wat een nare toestand. Noe krieg ie allerlei tips......
Lees verder »

Fratsen kamelen
NEEDE - Dreuge,dreuge,dreuge op `t moment dat ik dit schrief heb wij net oetgerekend onder de jammarkt een buitje ehad. Was nog ens neet zovulle en zo......
Lees verder »

NUB TV

Boeren feliciteren FrieslandCampina in Borculo met verjaardag


BORCULO – De zuivelfabriek van FrieslandCampina in Borculo bestaat 125 jaar, wat reden was voor Achterhoekse melkveehouders om woensdagochtend langs te komen met een bloemetje én een feestelijke banner. De boeren, die als lid onderdeel zijn van het internationale bedrijf, hopen zo de banden aan te halen. “Een mooi moment vanuit de boeren die bij ons zijn aangesloten”, vindt locatiedirecteur Eric Hassink.

“We zijn hier ooit begonnen met een boterfabriek, later kaas, en uiteindelijk is het uitgegroeid tot wat je nu ziet staan.” Behalve een felicitatie, was het voor de boeren een manier om de banden aan te halen. Volgens Gerbert Boenink, voorzitter van de districtsraad van het bedrijf in de Achterhoek, is dat nodig: “De verbinding tussen de leden en de mensen die hier werken is minder geworden. Vroeger werkten de zonen en dochters allemaal in die fabriek. Wij willen die verbinding terugbrengen.” De locatiedirecteur herkent het verhaal. “Ik denk dat de band in het verleden misschien wel hechter geweest is, toen was het echt lokaal gericht”, zegt Hassink. “Het bedrijf is internationaler geworden, misschien zijn we ook wel wat uit elkaar gegroeid, maar de contacten zijn nog steeds goed.” Boenink: “In een coöperatie is net als in een familie veel discussie, er zijn continu mensen die iets vinden. In globaliteit zijn mensen tevreden, maar er zijn ook zeker kritische leden, dat is goed.”

‘Gezonde toekomst’
Hoewel er vanwege de stikstofcrisis bij sommige veehouders zorgen zijn over de toekomst, ziet de fabriek de toekomst met vertrouwen tegemoet. “Zuivel in zijn algemeenheid heeft denk ik nog steeds een ongelofelijk mooie toekomst”, aldus Hassink, die aangeeft dat de locatie in Borculo onder meer kindervoeding en medische producten produceert. “Die breedheid zorgt ervoor dat we echt een gezonde toekomst tegemoet gaan.”

Door: REGIO8

Uit de krant

Met trots dragen wij de groene Achterhoek muts en sjaal!
BERKELLAND - Deze prachtige Achterhoekse vlag muts met groene pluim is een mooi gebreide winter muts in de Achterhoek kleuren.. De heerlijk zachte mu......
Lees verder »

Geest eren
GEESTEREN - Als op oudejaarsavond om tien uur de klok in Geesteren slaat en je het schreeuwen van de steenuil hoort, is de kans groot dat de nieuwjaa......
Lees verder »

Balkenbrij is typisch Gelders: ‘Het smaakt lekkerder dan het klinkt’
ACHTERHOEK - Je houdt ervan, of je vindt het absoluut niet lekker: balkenbrij. Het vleesgerecht kent zijn oorsprong in Gelderland en is misschien wel ......
Lees verder »

Recept: Salade kalfstong met tartaar van ossenhaas
Ossenhaas tartaar: Benodigdheden: Gesnipperde ui (geblanceerd) Gehakte kappertjes Augurk Fijn gesneden bieslook Sweet chilli Zout en peper  &nbs......
Lees verder »

Willy’s tuincolumn: Koester het dialect a’j plat könt praoten, mo’j ut neet laoten
Hoe heet dit? En dat? Soms weet ik niet eens de Nederlandse naam, maar ken ik alleen het dialect. Maar geregeld vraag ik mij ook af of er naam is in ......
Lees verder »