Bevelvoerder zeer openhartig over brand!

Door Redactie op 09-08-2013

EIBERGEN – Geschreven door postcommandant Martijn Boeijink na aanleiding van de brand op 5 augustus: Na een stuk hard te hebben gelopen met een brandweer collega en nog even in de kantine te hebben na gekletst met een paar andere brandweer collega’s die bezig zijn met de website, besluit ik om tegen 19:20 uur naar huis te gaan. Terwijl ik de parkeerplaats bij de brandweerkazerne af wil rijden, komt er een buurtbewoner met de vraag of ik van de brandweer ben. Ik bevestig dit en tegelijkertijd wijst hij mij op de toen reeds grote rookkolom die over mijn schouder zichtbaar is. Ondanks dat op dat moment de pager (waar onze meldingen op binnen komen) nog niet is afgegaan, besluit ik om een melding aan te maken en te kijken waar de dreigende rookkolom vandaan komt. Dat het serieus is, is mij dan al wel duidelijk.

Samen met de collega’s die ook nog op de kazerne zijn, bezetten wij de eerste tankautospuit. Op het moment dat we instappen gaat onze pager: Schuurbrand aan de Keerdijk 2 te Eibergen. De centralist op de meldkamer van de brandweer geeft door dat een buurman melding heeft gedaan van een schuurbrand en verteld dat er meubels in opgeslagen zijn. Op dat moment weet men nog niet of er mensen bij betrokken zijn. Het zou gaan om een grote schuur van 30 bij 10 meter.

Deze informatie en de zichtbare rookpluim zijn voor mij voldoende reden om op te schalen naar middelbrand en een watertankwagen te bestellen voor de eerste slag. Ook bestel ik met spoed politie gezien de dan al grote toeloop van toeschouwers: Op het moment dat wij met de eerste brandweerwagen de Keerdijk op rijden loopt het namelijk al behoorlijk vast en wetende dat er nog zeker 3 vrachtauto’s door moeten en de waterwinning nog opgebouwd moet worden, vraag ik de politie om het publiek op afstand te houden.

Ter plaatse is mijn eerste indruk dat de brandende schuur niet meer te redden is, en dat de naastliggende schuur acuut gevaar loopt. Eén van de aanwezig mensen verteld mij dat er nog gasflessen binnen staan en de eerste ontploft op dat moment al. Ondanks dat ik in eerste instantie niet begrijp waar al die mensen op het terrein vandaan komen, besluit ik om gebruik te maken van een groep sporters die van de Voshaar komen en van een oud brandweer collega om de bedreigde schuur te ontruimen en meer schade te voorkomen. Het werkt perfect en in de chaos ontstaat systeem, zo is het bedoeld. Binnen een mum van tijd zijn alle caravans naar buiten en is meer schade voorkomen. Dit geeft een hoop rust waardoor ik mij primair met de 2e tankautospuit kan richtten op de brandbestrijding.  De hulp van deze omstanders en de oud brandweer collega, welke later nog het drinkwater voor de brandweerlieden heeft verzorgd, was een gouden greep. Zij begrijpen waar het om gaat in deze: Noaberschap!

De opkomende brandweervoertuigen hebben dan inderdaad last van de grote toeloop van andere toeschouwers. Veel mensen, aangetrokken door de grote rookkolom, blokkeren de toegangswegen met hun auto’s en bemoeilijken een snelle doortocht van brandweervoertuigen. Zoals te zien is in het begin van onderstaand filmpje:

Het eerste nader bericht van mij luidt dat ik de schuur opgeef en dat we ons richtten op het voorkomen van overslag naar de naastgelegen schuur. De Officier van Dienst meldt zich ter plaatse en neemt het bevel op zich en ondersteunt ons door taken van mij over te nemen. Ook wordt een ambulance uit voorzorg besteld in verband met het gevaar op hittestuwing van de brandweerlieden.

Uit dit verslag blijkt al wel dat wij bij incidenten binnen korte tijd geconfronteerd worden met veel gebeurtenissen en dilemma’s en snel beslissingen moeten nemen. Zo speelden bij deze brand de volgende dilemma’s: ◾Ontploffende gasflessen en het daarbij horende gevaar ◾Brandweerlieden die door de hoge buitentemperatuur, beschermende kleding en stralingshitte oververhit kunnen raken ◾Geen brandkranen in de buurt en dus te weinig water om de brand direct te kunnen blussen ◾Veel toeschouwers die gefocust zijn op de brand en niet in de gaten hebben welke risico’s ze lopen ◾Auto’s van toeschouwers die de toegangswegen blokkeren voor aanrijdende hulpdiensten ◾Asbestbesmetting ◾Mogelijk vermist persoon (welke later weer terug weer gelokaliseerd werd)

tn_dsc07509

Ondanks het verlies van de schuur, de oldtimers en verbrande spullen is er op de asbestbesmetting na geen persoonlijk letsel. Ik hoop met dit verhaal mensen duidelijk te maken dat brand geen kinderspel is en dat mensen bij zichzelf te rade moeten gaan waar ze mee bezig zijn op het moment dat ze besluiten om te gaan kijken bij een brand, ongeval of andere inzetten.

We begrijpen best dat mensen gaan kijken, maar blijf wel altijd nadenken en volg instructies van hulpverleners op om een vlot optreden voor hulpdiensten mogelijk te maken. Dat zou u tenslotte toch ook fijn vinden als u hulp nodig heeft?

Eerdere bericht: Brandweer druk met flinke schuurbrand

Reacties

Dag Martijn, ik krijg gewoon kippenvel na het lezen van dit verhaal. Top dat je dit hebt gedaan. Hopen dat burgers het ook snappen.

Brandweerman uit Ruurlo | 09-08-13 | 01:27

De gemeente zou dit eigenlijk naar buiten moeten brengen.

Volgende week in Berkel Bericht!?

Rietman | 09-08-13 | 01:44

Hoi Martijn, Een mooi en duidelijk verhaal, goed dat je dit een keer aanhaald. Het is immers ook de veiligheid van de burger zelf.
Groeten

freddie | 09-08-13 | 09:04

ik denk dat het probleem is ,dat iedereen een brandweerpieper kan aan schaffen en ook de meldingen van de brandweer via de mobile telefoon kan ontvangen via bepaalde apps, en zodra er een melding komt wil iedereen er als eerste zijn natuurlijk zo dat ze niks mis gaat met als gevolg
dat de mensen er vaak eerder zijn dan de hulpdiensten en politie en brandweer niet eens de tijd hebben om het af te zetten zodat ze hun werk goed kunnen doen, vroeger kon je de politie ook af luisteren met scanners dat is verleden tijd
zo moet het ook zijn met de meldingen van de brandweer
zodat dat alleen de hulpdiensten de melding krijgen en niet
iedereen of is dat echt onmogelijk ,en voor iedereen die op een melding af gaan denk na zet de auto ergens neer waar niemand er last van heeft en loop de hulp diensten niet in de weg, dan moet het goed gaan .

roy | 09-08-13 | 12:59

lijkt wel of het over het vliegveld in nairobi gaat

piet | 09-08-13 | 13:08

mooi geschreven martijn. brandkraan zitaan de winterswijkseweg,. even iets beter kijken

vitens medewerker | 09-08-13 | 13:09

Piet, als bij ou de boel maar eens in de hens zou staan!
Laat deze mensen (vrijwillig) hun werk eens op een normale manier uitvoeren.

frank | 09-08-13 | 14:38

@frank

ben het met je eens dat toeschouwers in dit geval en andere gevallen zeer hinderlijk zijn.maar eingelijk moet zo’n verhaal helemaal niet nodig zijn..het zijn toch geen kleine kinderen meer.alhoewel aan het gedrag te zien dat wel natuurlijk

piet | 09-08-13 | 17:15

Brandkraan zit inderdaad aan de winterswijkseweg,maar daar stond een auto boven,van een nieuwsgierige “henne”.

André | 09-08-13 | 22:07

Jullie hebben mijn respect!!!

Manon Heinhuis | 10-08-13 | 08:54

Heb een vermoeden dat onze Burgemeester liever niet reageert op “als ” vragen. Weet bijna zeker dat de Burgemeester wel regelmatig deze site bezoekt. Ik wil toch zo vrij zijn deze brand op te schalen want er zitten wel mensen in deze brandende loods en het aantal hinderlijke omstanders is er dan zeker niet minder om. Onze minister van Veiligheid roept al jaren dat de politie hinderlijke omstanders bij het werk van de hulpdiensten moet en zal verwijderen. Maar de heer Boeijink doet zijn oproep ook niet zomaar. Gaat u Burgemeester Bloemen de inzet van de Politie bij deze brand onderzoeken en zo ja hierover ook de burgers informeren ?.

ruud | 10-08-13 | 10:54

Bij deze is mij wel bekend uit zeer betrouwbare bron dat de burgemeester Bloemen van Berkelland telefonisch met de eigenaar gesproken heeft en de eigenaar een hart onder de riem gestoken heeft.

Jan | 11-08-13 | 11:22

@ ruud: En hoe denk je dit te bewerkstelligen (omstanders verwijderen)?

Met 2 a 4 agenten?

Allemaal aanhouden wegens niet voldoen vordering?
Dan nog staat de weg vol totdat alles is afgerond.

Auto’s wegslepen? Duurt een half uurtje voordat de sleper er is. Kan er twee tegelijk slepen. Met een beetje geluk heb je twee slepers tegelijk.

Vindt het een beetje een onzin reactie van je…

Stef | 11-08-13 | 16:14

Mooi verhaal,

Nu maar hopen dat het een keer binnendringt bij de “ramptoeristen” Zeggen helpt vaak niks, je krijgt vaker een grote mond dan medewerking.

Harold | 13-08-13 | 08:23

Copyright © 2020 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

Brandweermuseum in Borculo past openingstijden noodgedwongen aan
BORCULO - Het Borculose Brandweermuseum heeft haar openingstijden noodgedwongen aan moeten passen. Het covid-19 is nog steeds aanwezig en het brandwee......
Lees verder »

Nieuwe huisstijl voor Careaz
BORCULO - Zorgorganisatie Careaz doet dat waar ze goed in is, wat bij de organisatie past en waar ze in gelooft: zorg leveren aan kwetsbare ouderen me......
Lees verder »

Bohero tot en met 2 november gesloten
BORCULO - Kringloopbedrijf Bohero is per direct gesloten. Een medewerker is positief getest op het corona virus, waardoor zowel de winkel als de innam......
Lees verder »

Attentie voor de mooiste tuinen van Ruurlo
RUURLO – De groep tuinkeurmeesters van Groei en Bloei Berkelland heeft een heel bijzonder jaar achter de rug. Ze waren gewend om met zijn tweeën in de......
Lees verder »

Borculo: Wie mist deze kinderjas?
BORCULO - Wie mist deze kinderjas met maat 128? Deze is in Wijkgebouw De Koppel in Borculo achter gebleven.......
Lees verder »

Bankpas gevonden in Borculo
BORCULO - Op de Veemarkt in Borculo is een bankpas gevonden. Deze ligt nu bij CIGO Esther. ......
Lees verder »

Voedselbank-actie in Eibergen
EIBERGEN - Op zondag 1 november houdt de diaconie van de Protestantse Gemeente Eibergen-Rekken haar maandelijkse inzameling voor de voedselbank. Ook ......
Lees verder »

Activiteit speciaal voor jonge mantelzorgers in Berkelland
BERKELLAND - Elke eerste woensdag van de maand van 18.30 tot 20.30 uur organiseert "Voormekaar Berkelland" een activiteit speciaal voor jonge mantelzo......
Lees verder »

Wat doe jij om inbrekers buiten te houden?
BERKELLAND - Jaarlijks worden in Nederland ruim 40.000 woningbraken gepleegd. Politie en justitie doen er alles aan om dit te voorkomen. Met de juist......
Lees verder »

GGD Gezondheidsmeter 2020
BERKELLAND - In het najaar van 2020 voeren alle GGD'en een gezondheidsonderzoek uit: de GGD Gezondheidsmeter 2020. In onze regio ontvangen bijna 60.00......
Lees verder »

Bankpas gevonden bij Scouting gebouw in Geesteren
GEESTEREN - Wie is zijn bankpas verloren. Gevonden in het bos bij het scouting gebouw in Geesteren Gld......
Lees verder »

Heeft uw bedrijf een pittige energierekening? Niet nodig volgens Achterhoek Onderneemt Duurzaam
EIBERGEN/NEEDE - Bedrijven in Eibergen en Neede ontvangen dit najaar een zakje peperzaadjes in de brievenbus. Het is een actie van Achterhoek Onderne......
Lees verder »

Columns Marcel & Monique

Column Monique Weiden: Het seizoen loopt ten einde….
BELTRUM - De dagen worden korter, de avonden kouder en het duurt niet lang meer of we belanden in de herfst en voor we het weten zitten we alweer onde......
Lees verder »

Fratsen snoetkap`n
NEEDE - Gedoo is dat toch um dee mondkapjes oftewal snoetkap`n. De leu dee der verstand van hebt of denkt te hemmen blieft deroaver an `t ouwehoeren. ......
Lees verder »

Fratsen wat mot ie der met an
NEEDE - Gedoo hebt wie dervan de leste tied, `t lik wal of ieder der moar wat hen dut. Grappenmakerhaus holt zich neet an de regels en past dan noatie......
Lees verder »

Column Monique Weiden: Kleinvee
BELTRUM - Ik heb volgens mij in de afgelopen columns al de nodige dieren voorgesteld. Volgens mij heb ik het nog niet over onze varkens gehad en niet ......
Lees verder »

NUB TV

film: Erika Klein Kranenbarg heeft een “klik” met Berkelland

Ondernemend Berkelland

Hoveniersbedrijf Krabbenborg & Eco Cultuurtechniek slaan handen in een
BORCULO - Na de overname van hoveniersbedrijf Krabbenborg in februari 2013 door Koerselman Boomverzorging is Rutger Elbrink in maart 2020 eigenaar ge......
Lees verder »

Dierendag vier je met Welkoop!
EIBERGEN - Als echte dierenliefhebber heb je het natuurlijk al omcirkeld in je agenda: 4 oktober is het Werelddierendag. Dé dag om je huisdier eens le......
Lees verder »

Eddy Groot Zevert 25 jaar bij Scharenborg Beltrum
BELTRUM - Een klein feestje vandaag (woensdag 9 september) bij Scharenborg Beltrum B.V. Eddy Groot Zevert is namelijk vandaag al 25 jaar in dienst bi......
Lees verder »

Boerderijwinkel Bosheurne voor over (h)eerlijke streekproducten
BARCHEM – Een bedrijf starten midden in de coronacrisis, je moet het maar durven. Eigenlijk overkwam het Gert en Gersina Tessemaker uit de buurtschap ......
Lees verder »

Nieuw in Eibergen: Friet Enzo
EIBERGEN - Eibergen heeft er sinds kort een cafetaria bij. Broers Giovanni (20) en Ducan (25) de Koning waren al een tijdje op zoek naar een geschikte......
Lees verder »