Burgers in actie tegen vuurwerkoverlast

img588EIBERGEN/NEEDE – Enkele inwoners uit Eibergen en Neede hebben in samenwerking met deze site een burgeractie opgezet om vuurwerkoverlast in Berkelland aan te pakken. Vooral de overlast door vuurwerkbommen neemt de laatste weken toe. ”En ja hoor, ook in Eibergen zijn de eerste vuurwerkbommen weer te horen. Gisteren eerst rond 23.00 uur en vervolgens vanochtend om 4.30 uur. Honderden mensen schrikken wakker, honden, (waaronder onze hond) raken in paniek en blaffen minutenlang. Welke gekken doen zoiets?”, aldus één van de initiatiefnemers. Naast overlast worden er ook zaken vernield in de gemeente Berkelland. De actiegroep roept inwoners op een oogje in het zeil te houden. Meldt bijvoorbeeld plekken waar de vuurwerkbommen worden afgestoken, tijdstippen, signalement van de daders, kentekens van auto’s. Ook foto’s en filmpjes van de vuurwerkhufters zijn welkom!

“Wellicht kunnen we met ons allen iets doen aan de overlast en vernielingen. Het idee van de burgeractie hebben we meteen goedgekeurd. We werken graag mee aan zulke burgeracties! We hopen dat mensen de actie zoveel mogelijk delen op Twitter en Facebook”, zegt een redactielid van NUB. De binnengekomen informatie wordt door de initiatiefgroep gebundeld en overgedragen aan politie Berkelland. “Het is natuurlijk niet de bedoeling dat we het werk van de politie overnemen. Het is puur een signaal dat de burgers het zat zijn.”

De info kan doorgegeven worden via [email protected] of plaats hieronder een reactie (ook anoniem is toegestaan).

Deel dit artikel:

72 gedachten over “Burgers in actie tegen vuurwerkoverlast”

  1. Hopelijk kunnen inwoners en de politie elkaar versterken. De gemeente had dit ook kunnen aanpakken…

  2. Ha ha zoveelste poging de aandacht te vestigen op het vuurwerk om die van de hondenpoephufters af te leiden, succes !

  3. De Ham in de wijk Het Simmelink.
    En Ruud oogjes dicht en snaveltje toe. Hondenpoep is een andere topic.

  4. Kunt wel een actie houden, maar wat wil je eraan doen. Zijn altijd dezelfde en de politie doet er niks aan. Dus heeft het helemaal geen zin. Heb al vaker gebeld over overlast van de hangjeugd hier in Neede. Kunnen we ons nu wel druk maken, maar de politie weten allang wie ze daarvoor moeten hebben, maar voeren niks uit. En die mooie prullenbak bij de emte is nu eenmaal elk jaar de klos. Nu staan ze er ook weer, kan wel gaan bellen, maar politie doet toch niks.

  5. kijk ook maar bij de sporthal in het Simmelink en scholen aldaar zitten ook vaak dezelfden die eveneens van vernielen houden .

  6. Henk waarom verdenken je ons van het vuurwerk? omdat we soms een beetje hard rijden met de jongens is niet het teken dat we alles ook kapot moeten maken en de schuld bij iemand in de schoenen schuiven is erg makkekelijk ik vind dat vuurwerk ook vervelend en dat alles kapot word gemaakt klopt ook niet maar ga daar ons niet de schuld voor geven dat vind ik zwak gr opel astra

  7. Ik zie die rode Ibiza en zwarte Renault clio ook wel eens wegcrossen na een harde knal in Neede omg hofmaat

  8. Hangjongeren, overlast? die ouderen van tegenwoordig hebben overal last van. Staan gelijk met hun telefoon klaar om de politie te bellen omdat ze te schijterig zijn om zelf even naar de jongeren te lopen en aan te spreken, en maar klagen en klagen.

  9. volgens mij vrijdagavond wat een knal niet normaal meer.zat tewachten op sirenes.en de politie weet heus wel wie het zijn ,ook die drugs dealen en vernielingen aanrichten.maar ze kunnen of mogen tegenwoordig niks meer,of het moet een heterdaadje zijn.

  10. Maar het feit is dat er in neede gewoon geen enkele plek is waar de jongeren ‘mogen’ staan. En vaak zijn ze met een grote groep dus bij iemans thuis kan ook niet. Ik vind dat hangjongeren een slechte naam word gegeven, maar ik kwam ze laatst tegen en ik heb gewoon gezellig met ze staan kletsen. Ze zijn zelfs heel vriendelijk en beleefd. En dat ze dan een x met hun auto een beetje gas geven, nou ja wij zijn toch ook jong geweest…. En doordat vaak de mensen die er ‘last’ van hebben zelf niet eens er naartoe durft te gaan en de politie belt word het erger. De politie is vaker langsgeweest vertelde ze mij maar dan zoeken ze gewoon een andere plek. Het is toch te zwak voor woorden om telkens maar weer de politie te bellen, daar worden de jongeren niet anders van maar zo kweekt u wel haat naar u toe.

  11. De samenscholing op het park De Maat in Eibergen is een groot bekend probleem.
    De populaire peppies rijden hun auto tot aan de skatebaan terwijl naar mijn weten het toch verboden is met auto`s hier te komen,
    Helaas zie ik dit bijna dagelijks bij het uitlaten van de hond en helaas heb ik nog nooit een agent gezien die hier wat aan doet!
    Het zijn altijd de zelfde jongens die hier hangen en voor overlast zorgen en dan kan het toch niet moeilijk zijn deze aan te pakken.

    Ik zie een uitdaging voor beginnende agenten zie hun streepje nog moeten halen.
    Die kunnen hier mooi op hun fietsje rond om ervaring op te doen.

  12. Het zijn luie agenten, rijden alleen maar in hun auto’s rond en zien 65% niet! Agenten pak de fiets en u hoort veel meer!

  13. @j, en wat doet u er tegen? Spreekt u ze aan of loopt u door en gaat u de internetheld uithangen en zulke berichten op inter et zetten

  14. Inderdaad op de Maat is het vaker raak.. Maarrrr daar staat inderdaad een JOP en mogen de jongeren elkaar ontmoeten, geen probleem zelfs.
    Maar zorg niet voor overlast….

    Er mogen GEEN auto’s op de maat komen, daarvoor kunnen ze alleen al bekeurd worden naar mijn idee?

    En ja, ze maken er ook wel troep en ja er wordt ook vuurwerk afgestoken.. Die troep tja… ze zijn zich nog niet bewust van “Een beter milieu begint bij jezelf”…

  15. Bult vooroordelen hier van die ouderen maar jullie zien natuurlijk alles wel met die jam pot glazen

  16. Elk jaar komt dit onderwerp terug. In Berkelland is de overlast inderdaad sterk toegenomen. Volgens mij is het korps in Berkelland erg onderbezet en kunnen ze de meldingen niet aan. Daar ligt volgens mij het probleem. Burgers geven het wel door maar krijgen geen terugkoppeling. Ze willen gehoord worden maar dat gebeurd niet. Bellen doen ze dus niet meer. “Heeft geen zin Henk.”

  17. de jeugd van nu is niet zoals de jeugd van vroeger.wij hadden ook wel dingen ,maar tegenwoordig zijn ze helemaal op hol geslagen.oorzaak drugs????wie zal het zeggen.op de maat is het een puinhoop en dat begint in neede ook tekomen.vroeger deed je alles alleen of met een paar man.maar tegenwoordig zijn ze daar niet mans genoeg meer voor.de hele meute optrommelen met hun mobieltes dan zijn ze stoer.en opel astra ,klopt de kleur wel??jongens gedraag jullie nu eens.en dat erveel mensen niet op hun af durven te stappen kan ik best begrijpen.

  18. Ik word er schijt ziek van iedere keer dat gebel met de politie je kunt ook naar ons toe komen jongens kan dat wat zachter daar doen wij meer opuit dan dat de politie er bij komt want dan gebeurt het zo weer spreek ons erop aan en het zal beter gaan en wij zijn niet die hangjeugd die als je er wat van zegt gelijk beginnen te slaan je kunt met ons ook gewoon praten

  19. Ik spreek mensen aan op hun fouten.
    Het is alleen wel met een bepaald risico!
    Ik loop daar alleen met mijn hond terwijl deze jongens vaak met een man of 10 zijn.
    Ben een volwassen kerel die voor niemand aan de kant gaat maar zet mijn leven als vader van 2 kinderen niet op het spel!
    Je hoort immers dagelijks berichten over mensen die mishandeld zijn of nog ergen vermoord worden om dit soort acties omdat deze jongens groot willen doen en geen critiek kunnen hebben!

  20. Tis al lach wekkend, dat er in de hele achterhoek maar 6 auto ’s nachts rondrijden. Wat de emte betreft en het bankje bij het bastion, word daar degelijk wat uitgespookt. Wat is het nut om half 1 ’s nachts daar dom gas te gaan geven? Vuurwerk af te steken. Meneer Riethorst, heb je denk ik niet de juiste groep voor je. Gebeurd veel te vaak. Zijn veel honden die rond 1 uur zitten te blaffen. De ramen bij het Bastion zijn al afgetimmerd, waarom? Omdat er al wat door waren. Vorige week de mammoet vernield op de berg. Zeker een oud dammetje geweest? Het is de jeugd en die weet niet, dat het ons allemaal geld kost. Ze moeten gewoon lekker thuis op de bank gaan zitten, naast de ouders, die het allemaal maar toelaten.

  21. Ik heb ook met die jongens gepraat. En voor zover ik weet is er helemaal geen sprake van drugs. Alleen maar ontzettend veel verveling in het spel. En er is wel met ze te praten, helemaal geen dreigende sfeer oid.

  22. J, u maakt het ook helemaal mooi, je leven op het spel zetten. Het is de achterhoek en niet de Bijlmer of Kanaleneiland.

  23. Politie kan wel wat, maar het is makkelijker om een bekeuring te geven, voor te hard rijden en niet dragen van de gordel etc. Dat brengt geld op en daar kunnen we dan weer de vernielingen van betalen!!!!! Politie probeer het te voorkomen en mensen die het doen, denk even na, zeker s ‘nachts. Er zijn gelukkig nog heel veel mensen die mogen werken en die hebben de nachtrust hard nodig.

  24. Naar mijn mening is het probleem niet dat er vuurwerk wordt afgestoken, immers deden we dit toch allemaal, maar hiermee opzettelijk andermans eigendommen vernielen. Dit heeft alles te maken met opvoeding en waarschijnlijk met het te ontbreken van opvoeding of een corrigerende factor. Uberhaupt het hangen brengt niet het beste van de jeugd naar boven en aan de taalfouten van Needuh had hij beter naar school kunnnen gaan ipv rond te hangen. De politie mag in deze alleen iets ondernemen mits op heterdaad betrapt, bovendien heeft de achterhoek ook een beperkt aantal agenten. Toch steun ik de actie, alleen beng ik bang dat het niets uithaalt!

  25. Johan, ik heb die jongens met die opel en polo gesproken. Daar gaat het hier ook over. Er zal soms wel eens iets teveel overlast zijn. Maar ze zijn ook gewoon met een grote groep. En je zult merken als je er eens op afstapt ze allemaal vriendelijk doen, tenzij je er met veel poeha heen gaat. Ook de vooroordelen van dat die jongens drugs gebruiken is onzin. Er zulln vast wel jongeren zijn die drugs gebruiken maar dat is deze groep in kwestie absoluut niet. En mensen bellen om het minst of geringst al de politie. De bewoners in die omgeving die maken zichzelf ook niet populair bij deze jongeren. Want ze zien de bewoners nooit maar wel komt de politie altijd omdat er gebeld is. De politie kan ze geen boetes geven omdat ze daar mogen staan, dus uiteindelijk hebben ze zich er zelf mee want de jongeren worden boos op de mensen die altijd maar bellen

  26. p.. volgens mij begrijp jij het niet helemaal of je hebt zelf geen gezin.
    Ik heb een verantwoordelijke taak als ouder zijne en dan kan je bepaalde risico`s beter niet nemen.
    Je kop in het zand steken door te zeggen dat dit soort dingen hier niet gebeuren vind ik helemaal belachelijk.
    Misschien moet ik de mishandelingen tijdens de plaatselijke kermissen nog even aanhalen.
    Dit heeft niets te maken met puber gedrag en het slaan van leeftijdsgenootjes.
    Tegenwoordig vallen groepen jongeren een weerloze individu gewoon aan en de persoon wil ik niet zijn!
    En dit komt niet alleen in de grote steden voor! We leven in 2013 en niet 20 jaar geleden!!

  27. Ik vindt het onzin dat de bewoners alle jongeren over één kant scheren. Ouderen doen ook veel fout zoals hun hand niet uitsteken op de fiets!!!! En dan maar zeggen: de jeugd van tegenwoordig.

  28. Riethorst. Ben er vaak eropaf gestapt, enige wat je krijgt te horen is dat ze het rustig aan gaan doen. Lig je weer net in bed begint de ellende weer. Er word bij het Bastion veel drank en drugs gebruikt. En als je op een verkeerd tijdstip komt, krijg je een grote mond. Gisterenavond omstreeks 22:00 was het weer raak. Vuurwerk gehoord en auto motoren die flink aan het ronken waren. En ik wil helemaal niet mensen over 1 kam scheren, maar het word van kwaad na erger. Nu het Niessink pand eraf ligt staan er nog meer jongeren. En dat ze niks te doen hebben is ook maar onzin. Ze hebben genoeg kansen gehad en hebben genoeg auto’s om ergens anders heen te gaan, cafe of iets in andere plaats. Nee het probleem is dat deze jongens ook geen werk hebben en ze zich dag en nacht gaan vervelen in het dorp. Ik vind dan ook, dat deze jongens gewoon weer naar school worden gestuurd om enig regelmaat in hun leven te krijgen. Nu zijn ze een nachtmerrie voor elke gemeente.

  29. @j

    ik ga helemaal met je mee.weet je nog wat het ergste is ,als diezelfde knapen thuiszitten zijn het zulke engeltjes dan kunnen ze nog niet tot 10 tellen.en maar wazige verhalen aan hun ouders vertellen.ik hoor en zie zoveel ik snap niet dat die ouders een keer wakker worden.

  30. We zijn allemaal jong geweest. Een blowtje, keer het gas los van scooter of auto. Ach…als we daar al een punt van gaan maken…

    Hier is echter iets totaal anders aan de hand. Enorme vuurwerkbommen worden ’s avonds rond 23.00 uur afgestoken. In de nacht van zaterdag op zondag zelfs om 4.30 uur. Honderden mensen schrikken zich rot. Kinderen worden huilend wakker, honden zijn in paniek en blaffen minutenlang. Dit heeft NIETS meer met jeugdigheid of baldadigheid te maken. Dit is het terroriseren van een wijk. Je moet wel behoorlijk ziek zijn als je lol beleeft aan deze vorm van vermaak.

  31. @johan zowat alle jongens zitten gewoon op school en/of werken wat ze mij verteld hebben. Van sommige kan ik het zelfs bevestigen omdat ik ze aan het werk zie. Hoe u generaliseerde vind ik ook schandalig. Of is iedereen ineens een moraalridder geworden. Ik praat de vernielingen niet goed. Maar zoals een aantal van u over bijvoorbeeld ouders van die jongeren praat, ofdat u denkt dat u weet wat die jongens buiten het hangen om doen vind ik te ver gaan

  32. @ronnie

    ik kan je vertellen dat er een paar kansloze jongens bijzitten.ook in een van die autos.spoken de hele dag niks uit en ouders weten of doen net of ze van niks weten.ook zijn er een paar jongens bij die het eingelijk wel goed op de rit hadden,maar weer door de slechte op het verkeerde pad raken.ik ben ervan overtuigd dat als sommige jongens serieus willen uit deze situatie uit kunnen komen.ook daar weer een paar goede voorbeelden van.

  33. @piet

    Sommige jongens werken hard 6 dagen in de week dat doe jij vast niet, jij kan lekker op de bank zitten met een potje bier deze jongens kunnen dat niet omdat ze nergens een plek hebben om te zitten. De politie en de gemeente ongeregeld zouden is een plek voor ze maken waar ze rustig een biertje kunnen drinken en GEEN drugs gebruiken want ik kan u 1 ding vertellen dat doen ze niet u hoort dingen van mensen die alleen maar uit zijn op roddels en dat is zeer zeer triest misschien was dat 4/5 jaar geleden zo maar nu niet! Jullie kunnen wel lopen zeiken en doen maar wat schiet je ermee op!

  34. @glenn

    mischien zit ik ook wel op de bank met een potje bier.zouden die jongens ook is moeten doen veroorzaken ze ook geen overlast,en kunnen hun ouders de boel ook in de gaten houden.dus win win.je zegt sommige jongens en dat zeg ik ook als je goed leest.en als je werkelijk 6 dagen hard werkt zie ik die niet tot middernacht rondhangen.of energie teveel en waar zou dat nou weer van komen denk je.

    weltrusten glenn

  35. Ronnie er zijn er heel wat die niet werken. Als ik er ’s middags langs fiets en ’s avonds weer zie ik ze er nog staan. Tuurlijk zijn er wat die werken, maar ook heel veel niet.

    Glenn, drugs gebruiken er ook heel erg veel daar. Toe valig dat ik er ook 3 ken, die daar staan en sowieso drugs gebruiken.

    Waar het hier om gaat is dat er gewoon te veel overlast is en dat er een groot gedeelte van hun kant afkomt. Deze jongens moeten begeleid worden, want zo word het sowieso niks. Heb van een jongen dat hij hier echt voor open staat, maar dat er niks gebeurd.

  36. Top man , eey piet als jij zo goed bent hoezo zit je 24/7 op NUB om reacties te plaatsen ga zelf eerst is werken en op je eigen fouten zitten inplaats van overal de jongeren de schuld van geven trieste mensen hier hoor nooit jong geweest?

  37. Het probleem is niet de jongeren, het probleem is dat de mensen niet weten hoe ze de jongeren op de juiste manier moeten benaderen. Deze ‘hang jeugd’ veranderd met de tijd mee terwijl de klagende mensen in hun goede oude tijd blijven hangen. Natuurlijk hebben ze recht op hun rust maar de tijden zijn jammer maar helaas veranderd. De gemeente moet deze jongeren een plek net buiten het dorp moeten aan bieden waar ze elkaar kunnen ontmoeten. Zo heeft iedereen wat, de mensen hun rust en de jongeren hun plek.

  38. Wat schieten jullie hier nou mee op??? Het word van kwaad tot erger…. beschuldig geen jongeren als je het niet weet zo krijg je mis verstanden en ruzies ik ben ook een van de jongens helaas gebruiken wij geen drugs en in het weekend drinken we soms bier maar dan rijden we geen auto dus overlast kun je niet hebben en hoezo zijn er veel werkloos? Iedereen werkt hard geen vooroordelen maken als je van niks weet ik ben de jongen van de rode opel 🙂 rij soms hard maar doe het op plekken waar het kan ook als je overlast van ons hebt kom dan gewoon even langs beter als iedere keer die politie want dat is voor ons dan een uitdaging spreek ons aan en je zult geen last meer hebben en ik hoor mensen praten net alsof wij een knock ploeg zijn alles behalve dat gr rode opel astra

  39. Ik denk dat velen hier de verkeerde kant op gaan. Er zijn veel verschillende groepen jongeren maar om nou te zeggen dat de groep in kwestie drugs gebruiken, vuurwerk afsteken, vernielingen plegen. Nee dat is gewoon niet waar. Gemiddelde leeftijd van die groep is zo’n 18 – 19 jaar. Het is niet slim om
    op zo’n manier over die jongens te oordelen. Allemaal haat vooroordelen naar ze toe, hun lezen dit ook. En dat er hier sommigen nou zo stoer zijn om alles eruit te gooien waarvan letterlijk nog geen 10 procent van waar is, maar in het echt helemaal niks doet en durft… Dat is zwak! Met een paar andere ouderen de internetheld uit gaan hangen. Ik zou jullie haat uitnodigen een keer langs te komen bij mij. 99 procent van jullie kent die hele groep niet. Hoe kun je nou zeggen dat ze drugs gebruiken en vuurwerk afsteken etc. De meeste van jullie zijn te bang om contact met ze op te nemen of erop af stappen maar wel hier alles posten. Maar ik vind dat je dan ook niet zulke beschuldigingen mag gaan verwijten naar die jongens want je kent ze niet eens. Ten opzichte van jullie, ik ken ze persoonlijk.

  40. Ps, geen werk? Iedereen van deze groep gaat naar school, sommigen mbo bbl dus 3 of 4 dagen in de week werken exclusief weekend. En weer anderen gaan door de weeks naar school en werken op de zaterdag. Helaas voor jullie is het dan nu vakantie voor ze, net als voor iedereen die naar school gaat. Dus waarom zijn ze deze week zovaak buiten? Omdat ze vakantie hebben. Waarom hebben ze vakantie? Omdat ze op SCHOOL zitten. Ziek zwak en misselijk die vooroordelen over die groep.

  41. En wat ik moet terug naar school? Ik zit al 5 dagen per week op school en werk ook hard voor me centen.

  42. @jongere

    mischien ben ik uitgewerkt en kan ik van mijn oude dag genieten???en het is gewoon te triest voor woorden dat mensen die daar in rust willen leven ,geteroriseerd worden door julie.en rode opel astra als het die donkere is moet je wel de waarheid vertellen he.

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven