Spooktocht met ‘Witte Wiefkes’ in Hupsel

HUPSEL – Arnold Maarse: ”We gaan ver terug in de tijd, heel ver. Zoals jullie weten is de buurtschap Hupsel oeroud. Er woonden toen vooral veel boeren, ook heel eigenwijze. Zo heeft lang geleden een boer het aan de stok gekregen met de Witte Wiefkes. Het heeft iets te maken met het stelen van eten van deze dames en een vloek die er rust op brood dat wordt gebakken van Hupselse rogge… Ronduit een onhandige actie.”

”Ook vandaag de dag rust er nog een vloek op de rogge zoals dat in Hupsel wordt verbouwd. De boeren die het oogsten krijgen vaak te maken met de vloek. Voor zover bekend zijn er de laatste tijd geen mensen meer aan dood gegaan. Toch is er iets met dat Hupsels roggemeel. Mensen die bijvoorbeeld brood eten, gemaakt van dit meel, krijgen vage klachten: Buikpijn, misselijkheid, benauwdheid en hartkloppingen. Daardoor kunnen boeren hun rogge slecht verkopen en ze kunnen dan maar moeilijk genoeg verdienen aan hun oogst.

We willen natuurlijk dat het onze boeren goed gaat. Daarom roepen we jullie hulp in om onze boeren van deze vloek te verlossen. We organiseren een tocht om  de witte wiefkes tevreden te stemmen zodat ze ons nu eindelijk met rust zullen laten. Help ons mee en kom op zaterdag 26 oktober 2013 om 20.00 uur naar “De Keet”.”

”We zullen hier eerst het verhaal gaan beluisteren (vanuit mondelinge overlevering!) en daarna met ons allen proberen voor eens en altijd met de vloek van de Witte Wiefkes af te rekenen! Na het beluisteren van het verhaal, ga je (uiteraard niet alleen) de donkere Hupselse nacht in met de opdracht “het stoofpotje” terug te bezorgen. Je snapt al dat de Witte Wiefkes zich deze avond waarschijnlijk niet schuil zullen houden. Ook schijnt  de geest van de getergde boer nog geen rust gevonden te hebben.”

Dus: raap jezelf bij elkaar, overwin je angst en schrijf je (alleen of met een groep) voor 24 oktober in bij [email protected] en doe mee.

Deel dit artikel:

1 gedachte over “Spooktocht met ‘Witte Wiefkes’ in Hupsel”

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven