Inwoners toetsen gemeente Berkelland

Door Redactie op 11-03-2015

EIBERGEN – Gemeente Berkelland heeft in december 2014 en januari 2015 een internetpeiling gehouden. In het onderzoek zijn aan het nieuwe internetpanel ‘Berkelland Spreekt’ vragen gesteld over: de openbare ruimte, de duurzame energie en het ‘VoorMekaar’ team in de gemeente Berkelland. De uitkomsten van het onderzoek zijn nu bekend. Het onderzoek is in opdracht van gemeente Berkelland uitgevoerd door advies & onderzoeksbureau Moventum uit Zutphen.

Aan het onderzoek namen 602 respondenten uit het inwonerspanel van de gemeente Berkelland deel. Een mooie respons van meer dan 82%. Door het grote aantal personen dat deelnam, is sprake van een statistisch betrouwbaar en nauwkeurig onderzoek. Op dit moment heeft Berkelland ruim 860 panelleden. Dit aantal groeit nog gestaag en heeft een goede verdeling over kernen, geslacht en leeftijdscategorieën in de gemeente.

Het eerste deel van het onderzoek had als onderwerp het beheer van de openbare ruimte in de gemeente Berkelland. De volgende onderwerpen zijn aan bod gekomen: openbaar groen, wegen, straatmeubilair en verlichting. Nagenoeg 90% van de respondenten vindt het openbaar groen (zeer) belangrijk. In de ‘hele gemeente Berkelland’ scoort het openbaar groen gemiddeld een 7,02. Het openbaar groen in ‘uw directe woonomgeving’ wordt gemiddeld met een 7,01 beoordeeld. Een kleine minderheid is van mening dat burgerparticipatie (bewoners onderhouden zelf vakken met beplanting) over het algemeen een goed idee is. Circa 17% van de respondenten geeft aan op dit moment al een stuk openbaar groen te onderhouden, daarnaast is ruim 15% hiertoe wel bereid.

De onderhoudsstaat van de asfalt-, klinker- en zandwegen binnen de gemeente wordt respectievelijk beoordeeld met een 7,31, 6,96 en 7,12. Ontevredenheid ontstaat vooral door een gebrek aan onderhoud, zo ziet men gaten, kuilen, scheuren, hobbels en verzakkingen. Ruim de helft van de respondenten vindt dat er over het algemeen genoeg zitbankjes in de gemeente zijn. Hiernaast is 55% van de respondenten (zeer) tevreden over de kwaliteit van de bankjes. Ongeveer de helft van de respondenten vindt dat er altijd een prullenbak bij een bankje moet staan, terwijl 54% de keuze begrijpt om niet bij alle bankjes een prullenbak te plaatsen.

In het onderzoek zijn ook vragen gesteld over de verlichting in de gemeente Berkelland. Er is aan de respondenten gevraagd om een rapportcijfer te geven ter beoordeling van de verlichting in het centrum, in woonwijken en in het buitengebied (zie de grafiek hierna). Gemeente Berkelland wil duurzame energie stimuleren. In het onderzoek heeft de gemeente gevraagd naar uw mening over duurzame energie en verschillende energiebronnen. Bijna de helft van de respondenten geeft aan dat zij de komende 5 jaar iets willen doen aan energiebesparing of duurzame energieopwekking. Van de respondenten die hebben aangegeven iets aan duurzame energie te willen doen, geeft de meerderheid aan ‘een lagere energierekening te willen’.

Een groot deel van de respondenten geeft aan dat er in zijn/haar omgeving het beste in duurzame energie kan worden bijgedragen door zonnepanelen op de daken van grote (nuts) gebouwen te plaatsen (78%) of door bestaande gebouwen of woningen beter te isoleren (67%).

Bijna de helft van de respondenten (45%) geeft aan bekend te zijn met de pilot ‘VoorMekaar’ teams. Van deze respondenten geeft 33,3 % aan dat ze bekend zijn geraakt via nieuwsberichten in de krant. Daarnaast is ongeveer 26,5 % bekend geraakt via het Berkelbericht. Van de respondenten die hebben aangegeven bekend te zijn met de pilot ‘VoorMekaar’ heeft 13% persoonlijke ervaring met ‘VoorMekaar’, en beoordeelt het gemiddeld met een 6,62.

Bijna de helft (48%) van alle respondenten is (zeer) positief over het ‘VoorMekaar’ team.

Reacties

Het onderzoek is gedaan in december en januari, dus grotendeels voordat de keukenmededelinggesprekken waren. En dan even rekenen: 602 mensen deden mee. 13% heeft persoonlijke ervaring met het voormekaarteam dit zijn 78 mensen. Hiervan is 48% positief. Dat zijn 40 mensen. Berkelland heeft ong. 44.000 inwoners. En de gemeente noemt dit een representatief onderzoek? Dit is pure stemmingmakerij en een poging om zichzelf schoon te praten van alle berichten die er zijn over de keukentafelgesprekken.

ikke | 11-03-15 | 15:25

blijkbaar wonen die respondenten in een ander neede dan ik want het groen verdwijnt in 1 alarmerend tempo, de zitbankjes evenzo om over die ‘nietveurmekaarteams’ maar te zwijgen getuige de FNV.tent in borrekloo ,schandalig verkeerde voorlichting

neede 1219-2004† | 11-03-15 | 16:56

De voormekaarteams werken in opdracht van de gemeente en hebben zich ook aan de regels te houden van de gemeente !!

neede | 11-03-15 | 20:01

die veuermekaarteams hebben de opdracht gekregen om alle needenaren af te voeren naar ?????regel is regel

1940-1945 | 12-03-15 | 17:19

Ik weet niet welke gemeente is getoetst,
als ik in de buurt rond kijk ziet het groen er niet uit van mij is een 3 al veel. verder bezuinigen op de bieb, muziekschool weg, bezuinigen op de zorg. wel geld weg gooien naar de berkel en bruggetjes.waar zijn we mee bezig.
deze gemeente verdient een onvoldoende.

frans | 12-03-15 | 19:36

SCHANDALIG: door 1 onverklaarbare oorzaak mogen de krantenbezorgers v.d. tubantia.,telegraaf.,ad.,volkskrant, gelderlander etc. ’s morgens vroeg GEEN koffie meer drinken in hun nieuwe onderkomen(gedeeld met de postbezorgers)aan het plein voor het volk oftewel ut nieuwe marktplein. WIE BEDENKT ZO’N KRANKZINNIG PLAN, GAARNE REAKTIE VAN DE TROUWE LEZERS

zwarver gait | 12-03-15 | 19:49

het schijnt dat het koffiezetapparaat(19.49.u.) LEVENSGEVAARLIJK WAS, huh?

koffietijd | 13-03-15 | 12:57

Deze hele fake-internetpeiling doet me denken aan een ‘grapje’ uit de koude oorlog; er was een hardloopwedstrijd tussen een yankee en een bolsjewiek waarna het toenmalige NUB-bericht luidde; de respondent uit rusland werd verdienstelijk tweede terwijl de amerikaanse respondent als één na laatste eindigde

koffietijd | 13-03-15 | 13:04

Copyright © 2021 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

Activiteiten voor jong & oud(er) bij natuurpark Kronenkamp in Neede       
NEEDE - Het natuurpark Kronenkamp in Neede, waar industrieel erfgoed en natuur samenkomen, opent na de lockdown op dinsdag 6 juli weer haar deuren. E......
Lees verder »

Modderfestijn in Neede
NEEDE - Op zaterdag 26 juni 2021 van 13:30 tot en met 16:30 uur organiseert Speeltuin De Berg in Neede, in samenwerking met Beweegwijs, een heus modd......
Lees verder »

Tekencursus ‘Fantastische illustratie’
 RUURLO – Op maandag 19 juli, woensdag 21 juli en vrijdag 23 juli verzorgt docent en illustrator Peter Kapritsias bij KunstKring Ruurlo een teke......
Lees verder »

Inspiratievieringen in Borculo en Ruurlo
BORCULO/RUURLO – Hartje zomer en met het gevoel van oneindige vrijheid weer op pad te kunnen. Wie wordt daar niet blij van. “We zijn blijven geloven.......
Lees verder »

Tekencursus ‘Video game karakters’ voor 8-16 jaar
RUURLO – Op maandag 12 juli, woensdag 14 juli en vrijdag 16 juli verzorgt docent en illustrator Peter Kapritsias bij KunstKring Ruurlo een mini-teken......
Lees verder »

Oud papieractie Concordia Noordijk
NOORDIJK - Op zaterdag 3 juli komen de leden en vrijwilligers van Muziekvereniging Concordia Noordijk weer oud papier ophalen in de bebouwde kom en h......
Lees verder »

Burgernetmelding: Man vermist
BARCHEM - Vanuit uit onze buurgemeente heeft de politie een burgernetmelding uitgedaan. “Vermist vanuit Barchem: dementerende,man,69jr,wit shirt,blau......
Lees verder »

Workshops gebarentaal voor biebpersoneel én klanten
BERKELLAND – De afgelopen week heeft een grote groep medewerkers van de Bibliotheek Oost-Achterhoek een workshop gebarentaal gevolgd. Deze medewerker......
Lees verder »

Kat Louie vermist in Borculo
BORCULO - De drie jarige poes Louie wordt sinds 13 juni vermist in Borculo. Louie is helemaal zwart, onderaan haar rug minder haar wat stugger. Ze ho......
Lees verder »

Definitief: Kermis Voor-Beltrum gaat door
BELTRUM - "Ut geet deur!!". Met die mededeling begint de organisatie van de kermis in Voor-Beltrum haar bericht. "De kermis in Voor-Beltrum 2021 kan ......
Lees verder »

Staring College Borculo ontvangt brugklassers nieuwe schooljaar
BORCULO - Voor het eerst naar de middelbare school. Voor zowel leerlingen als hun ouders altijd weer een spannend moment. Het Staring College aan de ......
Lees verder »

Tennisdistrict Open Borculo bij ABTC De Wildbaan
BORCULO - Na een jaar zonder toernooien, competitie en gezelligheid in en om de kantine van ABTC De Wildbaan komt het normale leven langzaam weer op g......
Lees verder »

Fratsen door Marcel Stroet

Fratsen Ter observatie
BERKELLAND - Ja leu ik heb `t ok al e kreggen, `t earste spuitje. Ik bun van 62 dus ik moch mienzelf anmelden. Wonder boaven wonder kon ik al noa dree......
Lees verder »

Fratsen Dummelig
NEEDE - An `t woord dummelig mos ik denken toen Rutte zich noa een wekke al neet mear kon herinneren wat e zeg had. Vrogger heb ik in `t mooie Reurle......
Lees verder »

Fratsen wetten en regels
NEEDE - Wetten en regels wurdt in disse tied sneller an e past as ooit te veuren. Veural degene die `t veur `t zeggen hebt past constant de regels en ......
Lees verder »

Fratsen aparte dinge
NEEDE - In disse wondere aparte tied van beparkingen hebt wij ok allemoale iets mear tied um te leazen. As ie vulle least wurd ie vanzelf ok luk wieze......
Lees verder »

NUB TV

KNSB Reggeborgh Marathon Inlineskaten bij RTC De Stofwolk


EIBERGEN – Zaterdag 29 mei was RTC De Stofwolk de trotse gastheer van de derde KNSB Reggeborgh Marathon Inlineskaten. Op het snelle parcours in Eibergen wisten Bart Hoolwerf bij de mannen en Berber Vonk bij de vrouwen, beide hun eerste marathonoverwinning van het seizoen te behalen. Nieuws uit Berkelland nam een kijkje tijdens deze zonovergoten zaterdag en sprak met RTC De Stofwolk voorzitter Hugo Hagemeijer en plaatselijke favoriet Casper de Gier.

Uit de krant

Willy’s tuin column: De gratis EHBO-doos
BERKELLAND - EHBO met onkruid raar? Nee helemaal niet, je kent het alleen (nog) niet! Onkruid vind ik altijd zo negatief klinken, maar het kan ook hee......
Lees verder »

De woningnood is hoog, er is een groot tekort aan voedselbanken, maar jij kunt helpen.
BERKELLAND - Waar? Gewoon in je eigen tuin. Moeilijk? Nee hoor, kwestie van doen! Hoe? Hier en daar wat rommeltjes laten liggen, een bakje met water n......
Lees verder »

Willy’s tuincolumn: “Vandaag eten we onkruid!”
BERKELLAND - Nee, nu niet gelijk afhaken, je kent het niet, en wat een boer niet kent…..Probeer het maar een keer, net als ik. De eerste keer dat ik e......
Lees verder »

Miha Bodytec: Kort, intensief en zeer effectief trainen
BERKELLAND - Miha Bodytec of terwijl EMS Electro Musculaire Stimulatie is een trainingsvorm waarbij er in korte tijd zeer effectief getraind kan word......
Lees verder »

Gezondheidstip FYSIO Eibergen: Lage (te)rugklachten
EIBERGEN - Sommigen krijgen het maar één keer, anderen krijgen er vaker last van en anderen hebben het herhaaldelijk: lage rugpijn. Lage rugpijn bevi......
Lees verder »