Inwoners toetsen gemeente Berkelland

EIBERGEN – Gemeente Berkelland heeft in december 2014 en januari 2015 een internetpeiling gehouden. In het onderzoek zijn aan het nieuwe internetpanel ‘Berkelland Spreekt’ vragen gesteld over: de openbare ruimte, de duurzame energie en het ‘VoorMekaar’ team in de gemeente Berkelland. De uitkomsten van het onderzoek zijn nu bekend. Het onderzoek is in opdracht van gemeente Berkelland uitgevoerd door advies & onderzoeksbureau Moventum uit Zutphen.

Aan het onderzoek namen 602 respondenten uit het inwonerspanel van de gemeente Berkelland deel. Een mooie respons van meer dan 82%. Door het grote aantal personen dat deelnam, is sprake van een statistisch betrouwbaar en nauwkeurig onderzoek. Op dit moment heeft Berkelland ruim 860 panelleden. Dit aantal groeit nog gestaag en heeft een goede verdeling over kernen, geslacht en leeftijdscategorieën in de gemeente.

Het eerste deel van het onderzoek had als onderwerp het beheer van de openbare ruimte in de gemeente Berkelland. De volgende onderwerpen zijn aan bod gekomen: openbaar groen, wegen, straatmeubilair en verlichting. Nagenoeg 90% van de respondenten vindt het openbaar groen (zeer) belangrijk. In de ‘hele gemeente Berkelland’ scoort het openbaar groen gemiddeld een 7,02. Het openbaar groen in ‘uw directe woonomgeving’ wordt gemiddeld met een 7,01 beoordeeld. Een kleine minderheid is van mening dat burgerparticipatie (bewoners onderhouden zelf vakken met beplanting) over het algemeen een goed idee is. Circa 17% van de respondenten geeft aan op dit moment al een stuk openbaar groen te onderhouden, daarnaast is ruim 15% hiertoe wel bereid.

De onderhoudsstaat van de asfalt-, klinker- en zandwegen binnen de gemeente wordt respectievelijk beoordeeld met een 7,31, 6,96 en 7,12. Ontevredenheid ontstaat vooral door een gebrek aan onderhoud, zo ziet men gaten, kuilen, scheuren, hobbels en verzakkingen. Ruim de helft van de respondenten vindt dat er over het algemeen genoeg zitbankjes in de gemeente zijn. Hiernaast is 55% van de respondenten (zeer) tevreden over de kwaliteit van de bankjes. Ongeveer de helft van de respondenten vindt dat er altijd een prullenbak bij een bankje moet staan, terwijl 54% de keuze begrijpt om niet bij alle bankjes een prullenbak te plaatsen.

In het onderzoek zijn ook vragen gesteld over de verlichting in de gemeente Berkelland. Er is aan de respondenten gevraagd om een rapportcijfer te geven ter beoordeling van de verlichting in het centrum, in woonwijken en in het buitengebied (zie de grafiek hierna). Gemeente Berkelland wil duurzame energie stimuleren. In het onderzoek heeft de gemeente gevraagd naar uw mening over duurzame energie en verschillende energiebronnen. Bijna de helft van de respondenten geeft aan dat zij de komende 5 jaar iets willen doen aan energiebesparing of duurzame energieopwekking. Van de respondenten die hebben aangegeven iets aan duurzame energie te willen doen, geeft de meerderheid aan ‘een lagere energierekening te willen’.

Een groot deel van de respondenten geeft aan dat er in zijn/haar omgeving het beste in duurzame energie kan worden bijgedragen door zonnepanelen op de daken van grote (nuts) gebouwen te plaatsen (78%) of door bestaande gebouwen of woningen beter te isoleren (67%).

Bijna de helft van de respondenten (45%) geeft aan bekend te zijn met de pilot ‘VoorMekaar’ teams. Van deze respondenten geeft 33,3 % aan dat ze bekend zijn geraakt via nieuwsberichten in de krant. Daarnaast is ongeveer 26,5 % bekend geraakt via het Berkelbericht. Van de respondenten die hebben aangegeven bekend te zijn met de pilot ‘VoorMekaar’ heeft 13% persoonlijke ervaring met ‘VoorMekaar’, en beoordeelt het gemiddeld met een 6,62.

Bijna de helft (48%) van alle respondenten is (zeer) positief over het ‘VoorMekaar’ team.

Deel dit artikel:

8 gedachten over “Inwoners toetsen gemeente Berkelland”

  1. Het onderzoek is gedaan in december en januari, dus grotendeels voordat de keukenmededelinggesprekken waren. En dan even rekenen: 602 mensen deden mee. 13% heeft persoonlijke ervaring met het voormekaarteam dit zijn 78 mensen. Hiervan is 48% positief. Dat zijn 40 mensen. Berkelland heeft ong. 44.000 inwoners. En de gemeente noemt dit een representatief onderzoek? Dit is pure stemmingmakerij en een poging om zichzelf schoon te praten van alle berichten die er zijn over de keukentafelgesprekken.

  2. neede 1219-2004†

    blijkbaar wonen die respondenten in een ander neede dan ik want het groen verdwijnt in 1 alarmerend tempo, de zitbankjes evenzo om over die ‘nietveurmekaarteams’ maar te zwijgen getuige de FNV.tent in borrekloo ,schandalig verkeerde voorlichting

  3. De voormekaarteams werken in opdracht van de gemeente en hebben zich ook aan de regels te houden van de gemeente !!

  4. die veuermekaarteams hebben de opdracht gekregen om alle needenaren af te voeren naar ?????regel is regel

  5. Ik weet niet welke gemeente is getoetst,
    als ik in de buurt rond kijk ziet het groen er niet uit van mij is een 3 al veel. verder bezuinigen op de bieb, muziekschool weg, bezuinigen op de zorg. wel geld weg gooien naar de berkel en bruggetjes.waar zijn we mee bezig.
    deze gemeente verdient een onvoldoende.

  6. SCHANDALIG: door 1 onverklaarbare oorzaak mogen de krantenbezorgers v.d. tubantia.,telegraaf.,ad.,volkskrant, gelderlander etc. ’s morgens vroeg GEEN koffie meer drinken in hun nieuwe onderkomen(gedeeld met de postbezorgers)aan het plein voor het volk oftewel ut nieuwe marktplein. WIE BEDENKT ZO’N KRANKZINNIG PLAN, GAARNE REAKTIE VAN DE TROUWE LEZERS

  7. Deze hele fake-internetpeiling doet me denken aan een ‘grapje’ uit de koude oorlog; er was een hardloopwedstrijd tussen een yankee en een bolsjewiek waarna het toenmalige NUB-bericht luidde; de respondent uit rusland werd verdienstelijk tweede terwijl de amerikaanse respondent als één na laatste eindigde

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven