Bezuiningen zorg Berkelland uitgesteld

Door Redactie op 01-04-2015

BORCULO – Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Berkelland stelt de gemeenteraad voor om de ondersteuning van inwoners met huishoudelijke hulp tot 1 januari 2016 in stand te laten in plaats van tot 1 juli van dit jaar. Dit geldt voor iedereen die vóór 2015 al huishoudelijke hulp had.

Wethouder Leo Scharenborg: “Dit betekent dat mensen hun uren huishoudelijke hulp tot 2016 houden. Hierdoor kunnen cliënten het komend half jaar in alle rust zoeken naar alternatieven. Ook willen we aanbieders huishoudelijke hulp de kans geven in hun reorganisaties zoveel mogelijk werkgelegenheid voor 2015 te behouden. Bovendien is nog veel onduidelijk over welke ruimte de rechter ons via jurisprudentie uiteindelijk zal bieden om ons beleid ook daadwerkelijk te realiseren.  Beschikkingen naar aanleiding van de keukentafelgesprekken worden de komende tijd al wel verzonden, zodat cliënten weten waar ze vanaf 1 januari 2016 aan toe zijn”.

Berkelland staat net als andere gemeenten voor een grote bezuiniging op de zorg. De gemeente wil goede en betaalbare zorg kunnen blijven bieden, nu en op de lange termijn. Vorig jaar werd er aan de Berkellandse taken nog ongeveer 37 miljoen besteed. Dit jaar krijgt de gemeente er maar 30 miljoen euro voor. Er moet dus iets gebeuren. Berkelland wil zo weinig mogelijk bezuinigen op de zware zorg en zoekt daarom naar alternatieve bezuinigingen.

De licht huishoudelijke hulp is voor bijna alle mensen die daar nu gebruik van maken heel belangrijk. Niet alleen wordt het huis schoongemaakt, in de praktijk heeft de hulp ondanks wat de wet daar over zegt vaak een signalerende functie. Berkelland wil absoluut niet dat de licht huishoudelijke hulp verdwijnt. Maar er moet zoals gezegd financieel wel iets gebeuren. In veel gevallen zijn mensen in staat om licht huishoudelijke zorg zelf te organiseren en te betalen.

Berkelland wil de overgang naar die nieuwe situatie wel zorgvuldig begeleiden. De Voormekaarteams voeren daarom keukentafelgesprekken om te kijken wie op welke wijze zelf kan bijdragen aan het regelen en/of betalen van schoonmaakhulp. Na de keukentafelgesprekken kunnen deze teams cliënten ook het komend half jaar nog helpen bij het zoeken naar een oplossing.

Er is veel onduidelijkheid over de juridische status van de licht huishoudelijke hulp. In veel gemeenten zijn rechtszaken aangespannen om duidelijkheid te krijgen over de vraag welk type bezuiniging doorgevoerd mag worden.

Reacties

EERST in DEN HAAG opruimen.

jan | 01-04-15 | 20:37

Geen ze eindelijk verstandig worden, of zijn ze toch bang voor al die rechtszaken die er zeker gaan komen. Anders gaat het misschien wel net zoveel kosten als fouten buitengebied, triangel en noem ze maar op.

j. | 01-04-15 | 21:34

De wethouder is niet geloofwaardig meer. Het is het beste voor die man om de eer aan zich zelf te houden en op te stappen. Tevens de ambtenaren eens respect te tonen aan de (oudere) burgers. Het Bezuinigen op het ambtenaren apparaat moet nu eens besproken worden in een open raadsvergadering. Zij horen voor de Berkellanders te werken en niet tegen de berkellanders. Ambtenaren en raadsleden toon eens meer respect voor uw inwoners berkellanders. Groet

H tmmer | 01-04-15 | 21:49

De VVD. en PVDA. inDEN HAAG eerst weg.

Rutte heeft alleen maar oplichters aan het werk.

jan | 02-04-15 | 07:35

maatregelen worden achter het bureau genomen zonder de consequenties er van te weten en ervaren. Ministers, staatssecretarissen en ook wethouders zitten er voor zichzelf, niet voor de burgers. Ze verschuilen zich vaak achter bedragen, terwijl de fouten vaak liggen in het speculeren van instanties en banken e.d. Graaicultuur noemt men dat! Nederland is een land van wetten en plichten, maar de plicht om te zorgen voor de medeburgers is nihil.

anne | 02-04-15 | 09:39

wat wil de gemeente berkelland toch heel veel geld van het rijk moet dat in een spaarvarken, laten we er maar over ophouden er is al zoveel over gezegd, alle ouderen zijn door al dat gerommel en de regering en de gemeente er een beetje klaar mee Dat is toch heel verdrietig voor de ouderen moet dat nu.Geef de oudere de rust dat alles goed komt dan kunnen ze rustig slapen

J.v.d.Bosch | 02-04-15 | 14:32

Copyright © 2021 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

Hond Melbo vermist in Neede
NEEDE - Wie heeft Melbo gezien? De hond wordt sinds gisteravond vermist vanuit Neede. Heb je Melbo gezien? Neem dan contact op met 06-50901816 UPDATE......
Lees verder »

Hardloopclinic bij EGVV in Gelselaar
GELSELAAR - Na een jaar waarin er geen clinics mogelijk waren door het Coronavirus is EGVV blij dat ze iedereen weer  mogen uitnodigen om mee te......
Lees verder »

Wandelen in Borculo voor volwassenen en senioren
BORCULO - Donderdag 19 augustus organiseert de Sportfederatie Berkelland in samenwerking met Yvonne Beltman een wandeling. Yvonne geeft een zogenoemd......
Lees verder »

TONK is verruimd en kan nog aangevraagd worden tot 31 oktober 2021
BERKELLAND - De Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) is een tegemoetkoming die bedoeld is voor inwoners van de gemeenten Berkelland, ......
Lees verder »

Dame op scootmobiel gezocht in verband met aanrijding in Borculo
BORCULO - Op donderdag 29 juli omstreeks 11.15 uur heeft er een aanrijding plaatsgevonden met een scootmobiel in Borculo. Het slachtoffer heeft geen ......
Lees verder »

Gemeentehuis in de vakantieperiode op woensdagavond gesloten
BERKELLAND - Op 4 augustus, 11 augustus en 18 augustus is de Publiekswinkel van het gemeentehuis in Borculo ’s  avonds gesloten. U kunt dan tuss......
Lees verder »

Vrije inloop vaccinatielocaties Borculo en Lichtenvoorde
BORCULO - Deze week kan iedereen zonder afspraak een coronavaccinatie halen op de vaccinatielocaties van GGD Noord- en Oost-Gelderland in Borculo en ......
Lees verder »

Ruurlo spaart bij Plus Stam 400 euro voor Westerborkproject
RUURLO - De statiegeldflessenactie bij supermarkt Plus Stam voor Stichting Westerbork Scholenproject Ruurlo heeft in de afgelopen drie maanden vierho......
Lees verder »

Puzzelwinnaars doolhof Ruurlo
RUURLO - De jongste bezoekers aan de Ruurlose doolhof kunnen een woordpuzzel oplossen. Meisjes en jongens tot en met twaalf jaar mogen hieraan deelne......
Lees verder »

Kinderen maken kunst met kruiden
EIBERGEN - Kunstenares Hilde Grooters uit Eibergen gaat zondag 8 augustus in de Kruidenhof in Eibergen met kinderen keramiekkunst maken. Kinderen gaa......
Lees verder »

Engelse Mijlenloop op zondag 19 september
HAAKSBERGEN – Haaksbergen mag zich op zondag 19 september opmaken voor een sportieve en gezellige dag. Dan vindt namelijk de traditionele Engelse Mij......
Lees verder »

Kunstkring: workshops, gipsyjazz en exposities
RUURLO – De Kunstkring Ruurlo heeft voor augustus weer verschillende activiteiten op het programma staan. Workshop glasfusie Zaterdag 21 augustus van......
Lees verder »

Fratsen door Marcel Stroet

Fratsen gemoffel
NEEDE - Kiek ie ok voetbalwedstrieden op `t EK ?? Dan vin ik `t altied mooi um de aparte dinge te zeen. Zoas `t publiek dat zut dat ze in beeld komp ......
Lees verder »

Fratsen Ter observatie
BERKELLAND - Ja leu ik heb `t ok al e kreggen, `t earste spuitje. Ik bun van 62 dus ik moch mienzelf anmelden. Wonder boaven wonder kon ik al noa dree......
Lees verder »

Fratsen Dummelig
NEEDE - An `t woord dummelig mos ik denken toen Rutte zich noa een wekke al neet mear kon herinneren wat e zeg had. Vrogger heb ik in `t mooie Reurle......
Lees verder »

Fratsen wetten en regels
NEEDE - Wetten en regels wurdt in disse tied sneller an e past as ooit te veuren. Veural degene die `t veur `t zeggen hebt past constant de regels en ......
Lees verder »

NUB TV

Vanaf nu online: Het nieuwe platform Uit In Neede


NEEDE – Met Uit In Neede is er vandaag een platform gelanceerd, in de vorm van een uitagenda, voor de oude gemeente Neede (Neede, Rietmolen, Noordijk en Lochuizen), waarmee organiserende partijen de mogelijkheid krijgen om al hun activiteiten met de lokale gemeenschap te communiceren en onderling op elkaar af te stemmen. Ook biedt Uit In Neede accommodatiebeheerders een plek om extra zichtbaarheid en naamsbekendheid te creëren voor zijn (verhuurbare) accommodatie. Tot slot maken de initiatiefnemers het voor de lokale gemeenschap inzichtelijk waar en wanneer de leukste activiteiten in de buurt plaatsvinden. Kortom, het platform Uit In Neede is vanaf vandaag dé plek voor het stimuleren van samenkomst, ontmoeting en ondernemerschap.

Rijk aanbod
De voormalige gemeente Neede heeft een rijk aanbod van verschillende instanties, verenigingen, stichtingen en horeca welke allemaal één doel voor ogen hebben; de aantrekkelijkheid, leefbaarheid en het woongenot vergroten voor nu, maar ook richting de toekomst. “Dit uit zich in talloze en succesvolle activiteiten waardoor we met elkaar kunnen genieten van al het moois wat oud gemeente Neede te bieden heeft”. Zegt Jan Willem Wensink, een van de initiatiefnemers. “Door middel van dit nieuwe platform tracht Uit in Neede om alle activiteiten en accommodaties nog beter te kunnen coördineren, de zichtbaarheid te vergroten bij een breder publiek en de samenwerking tussen de verschillende partijen te verbeteren. Het aanbod binnen het platform komt uitsluitend van instanties, verenigingen, stichtingen en horeca die een verhuurbare accommodatie ter beschikking hebben en/of een activiteit organiseren. Via een eigen login kunnen zij hun aanbod kenbaar maken”.

Filteropties
Tijdens de bouw van de website is er veel aandacht besteed aan gebruiksvriendelijkheid, waardoor deze geschikt is voor gebruik op een computer, tablet en mobiele telefoon. Bij het bezoeken van de website kan er gebruik gemaakt worden van simpele filteropties. Vervolgens kunnen activiteiten rechtstreeks opgeslagen worden in de agenda en daarnaast is het delen van de activiteiten via Whatsapp, Facebook of E-mail ook mogelijk. Organiseer jij activiteiten of heb je een verhuurbare accommodatie? Meld je dan aan via [email protected]  Zodat Neede ‘met mekare en veur mekare’ een goed gevuld platform kan realiseren voor alle inwoners van oud gemeente Neede”.

Uit In Neede – Alle activiteiten en accommodaties op één platform.  http://www.uitinneede.nl

 

Uit de krant

Willy’s tuincolumn: Koester het dialect a’j plat könt praoten, mo’j ut neet laoten
Hoe heet dit? En dat? Soms weet ik niet eens de Nederlandse naam, maar ken ik alleen het dialect. Maar geregeld vraag ik mij ook af of er naam is in ......
Lees verder »

Dorps Accommodatie Rietmolen bestaat 10 jaar
 RIETMOLEN – Op 29 mei was het precies 10 jaar geleden dat de Dorps Accommodatie Rietmolen, kort weg DAR, werd geopend. Rob Spikker werd in 2017 voor......
Lees verder »

Willy’s tuin column: De gratis EHBO-doos
BERKELLAND - EHBO met onkruid raar? Nee helemaal niet, je kent het alleen (nog) niet! Onkruid vind ik altijd zo negatief klinken, maar het kan ook hee......
Lees verder »

De woningnood is hoog, er is een groot tekort aan voedselbanken, maar jij kunt helpen.
BERKELLAND - Waar? Gewoon in je eigen tuin. Moeilijk? Nee hoor, kwestie van doen! Hoe? Hier en daar wat rommeltjes laten liggen, een bakje met water n......
Lees verder »

Willy’s tuincolumn: “Vandaag eten we onkruid!”
BERKELLAND - Nee, nu niet gelijk afhaken, je kent het niet, en wat een boer niet kent…..Probeer het maar een keer, net als ik. De eerste keer dat ik e......
Lees verder »