Bezuiningen zorg Berkelland uitgesteld

BORCULO – Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Berkelland stelt de gemeenteraad voor om de ondersteuning van inwoners met huishoudelijke hulp tot 1 januari 2016 in stand te laten in plaats van tot 1 juli van dit jaar. Dit geldt voor iedereen die vóór 2015 al huishoudelijke hulp had.

Wethouder Leo Scharenborg: “Dit betekent dat mensen hun uren huishoudelijke hulp tot 2016 houden. Hierdoor kunnen cliënten het komend half jaar in alle rust zoeken naar alternatieven. Ook willen we aanbieders huishoudelijke hulp de kans geven in hun reorganisaties zoveel mogelijk werkgelegenheid voor 2015 te behouden. Bovendien is nog veel onduidelijk over welke ruimte de rechter ons via jurisprudentie uiteindelijk zal bieden om ons beleid ook daadwerkelijk te realiseren.  Beschikkingen naar aanleiding van de keukentafelgesprekken worden de komende tijd al wel verzonden, zodat cliënten weten waar ze vanaf 1 januari 2016 aan toe zijn”.

Berkelland staat net als andere gemeenten voor een grote bezuiniging op de zorg. De gemeente wil goede en betaalbare zorg kunnen blijven bieden, nu en op de lange termijn. Vorig jaar werd er aan de Berkellandse taken nog ongeveer 37 miljoen besteed. Dit jaar krijgt de gemeente er maar 30 miljoen euro voor. Er moet dus iets gebeuren. Berkelland wil zo weinig mogelijk bezuinigen op de zware zorg en zoekt daarom naar alternatieve bezuinigingen.

De licht huishoudelijke hulp is voor bijna alle mensen die daar nu gebruik van maken heel belangrijk. Niet alleen wordt het huis schoongemaakt, in de praktijk heeft de hulp ondanks wat de wet daar over zegt vaak een signalerende functie. Berkelland wil absoluut niet dat de licht huishoudelijke hulp verdwijnt. Maar er moet zoals gezegd financieel wel iets gebeuren. In veel gevallen zijn mensen in staat om licht huishoudelijke zorg zelf te organiseren en te betalen.

Berkelland wil de overgang naar die nieuwe situatie wel zorgvuldig begeleiden. De Voormekaarteams voeren daarom keukentafelgesprekken om te kijken wie op welke wijze zelf kan bijdragen aan het regelen en/of betalen van schoonmaakhulp. Na de keukentafelgesprekken kunnen deze teams cliënten ook het komend half jaar nog helpen bij het zoeken naar een oplossing.

Er is veel onduidelijkheid over de juridische status van de licht huishoudelijke hulp. In veel gemeenten zijn rechtszaken aangespannen om duidelijkheid te krijgen over de vraag welk type bezuiniging doorgevoerd mag worden.

Deel dit artikel:

6 gedachten over “Bezuiningen zorg Berkelland uitgesteld”

  1. Geen ze eindelijk verstandig worden, of zijn ze toch bang voor al die rechtszaken die er zeker gaan komen. Anders gaat het misschien wel net zoveel kosten als fouten buitengebied, triangel en noem ze maar op.

  2. De wethouder is niet geloofwaardig meer. Het is het beste voor die man om de eer aan zich zelf te houden en op te stappen. Tevens de ambtenaren eens respect te tonen aan de (oudere) burgers. Het Bezuinigen op het ambtenaren apparaat moet nu eens besproken worden in een open raadsvergadering. Zij horen voor de Berkellanders te werken en niet tegen de berkellanders. Ambtenaren en raadsleden toon eens meer respect voor uw inwoners berkellanders. Groet

  3. De VVD. en PVDA. inDEN HAAG eerst weg.

    Rutte heeft alleen maar oplichters aan het werk.

  4. maatregelen worden achter het bureau genomen zonder de consequenties er van te weten en ervaren. Ministers, staatssecretarissen en ook wethouders zitten er voor zichzelf, niet voor de burgers. Ze verschuilen zich vaak achter bedragen, terwijl de fouten vaak liggen in het speculeren van instanties en banken e.d. Graaicultuur noemt men dat! Nederland is een land van wetten en plichten, maar de plicht om te zorgen voor de medeburgers is nihil.

  5. wat wil de gemeente berkelland toch heel veel geld van het rijk moet dat in een spaarvarken, laten we er maar over ophouden er is al zoveel over gezegd, alle ouderen zijn door al dat gerommel en de regering en de gemeente er een beetje klaar mee Dat is toch heel verdrietig voor de ouderen moet dat nu.Geef de oudere de rust dat alles goed komt dan kunnen ze rustig slapen

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven