Thuiszorg: Gemeente wil praten met FNV

BORCULO – Wethouder Joke Pot heeft woensdag met Ruud Kuin van de FNV gesproken over de gevolgen van de kabinetsbezuinigingen op huishoudelijke hulp in Berkelland.  Namens het College gaf Pot aan graag samen met de FNV te kijken naar manieren om de best mogelijke zorg te blijven bieden met behoud van zoveel mogelijk werkgelegenheid.

Wethouder Pot: “Ik wil graag samen met de FNV en anderen ‘toekomstgericht’ onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om medewerkers in de huishoudelijke hulp ook op langere termijn aan het werk te houden. Huishoudelijke hulp is voor veel inwoners onmisbaar. Maar het kan door de kabinetsbezuinigingen niet meer in alle gevallen door de gemeente worden betaald. Wie daar toe in staat is, zal zelf een bijdrage moeten leveren. We moeten niet denken in bedreigingen, maar in kansen. De gemeente Berkelland stelt zich graag beschikbaar om hierover met de FNV in gesprek te gaan.”

De gemeente Berkelland voert door middel van de Voormekaarteams keukentafelgesprekken met alle inwoners die nu huishoudelijke hulp krijgen. Zo kan maatwerk worden geleverd voor elke inwoner. Pot: “Het zou mooi zijn als de huidige aanbieders van huishoudelijk hulp samen met gemeente en FNV meekijken naar manieren om het nieuwe beleid zo goed mogelijk in te voeren. De Huishoudelijke Hulp Toeslag (HHT) kan daar bijvoorbeeld onderdeel van zijn.”

De gemeente Berkelland kijkt ook naar andere opties om inwoners te ondersteunen. ‘Ondersteuning thuis’ is erop gericht om inwoners zolang mogelijk zelfstandig thuis (en in de samenleving) te laten functioneren. In een proeftuin willen de gemeenten Berkelland en Doetinchem experimenteren met het ontwikkelen van een nieuwe invulling/werkwijze voor de zogenaamde ‘laagcomplexe ondersteuning’ (voorheen HH1/2, persoonlijke verzorging en dagopvang) om de ondersteuning zo adequaat en efficiënt mogelijk te organiseren. Ook hierin wil de gemeente de FNV en medewerkers die huishoudelijke hulp verzorgen graag betrekken.

Wethouder Joke Pot: “Nogmaals, we zijn bereid om met de FNV in gesprek te gaan en trekken waar mogelijk graag samen op, bijvoorbeeld richting aanbieders en richting ‘Den Haag’. We hebben in ieder geval de invoering van de bezuinigingen uit weten te stellen tot 1 januari 2016. Mensen die gebruik maken van huishoudelijke hulp hebben dus zeer ruim de tijd om indien nodig een alternatief te regelen. Helaas staat de bezuiniging nog steeds. We zullen er bij het kabinet op aandringen te voorkomen dat mensen straks de dupe worden van de Haagse bezuinigingen.”

Deel dit artikel:

3 gedachten over “Thuiszorg: Gemeente wil praten met FNV”

  1. Bezuinig dan zoveel als de Gemeente minder krijgt en dat is volgens mij 40%.!!!! Ga het geld dat U krijgt voor de zorg niet voor andere dingen gebruiken!!!!! Keukentafelgesprekken afschaffen, stellen toch niets voor, want er is al beslist dat de mensen toch geen hulp meer krijgen. De “dure” mensen die gekomen zijn om die gesprekken te voeren, kunnen dan weer weg, Mensen die al jaren hulp hebben, kun je niet zomaar alle uren afpakken,

  2. Goed plan mevrouw Pot !.
    Dat samen optrekken naar Den Haag voor de zoveelste “Betaal, Bagger, Bijstand oplossing” meent u toch niet serieus. Organiseer een Poetstour langs alle Europese zeep- en wasmiddel fabrikanten maar laat die verzameling levende cijfertjes op het Haagse Binnenhof voorlopig links en rechts liggen. Veel succes !

  3. foei foei hier wordt ik toch zo moe van waarom kan de ene gemeente wel de hulp door laten lopen en de ander niet,wij zijn toch als bejaarden die na de oorlog nederland weer groot hebben gemaakt, hard gewerkt en nu geen hulp meer omdat b erkelland alles in een potje stopt en tegen sinterklaas alles weer goed maakt dat zou dan een heerlijk sinterklaas kado zijn maar wij gelover niet meer in de gemeente raad van berkelland jammer dat het zo moet gaan
    24 april 2015 Jane

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven