Waterschap “Nog steeds droog. Vang regen op als het valt!”

BERKELLAND – Het is nog steeds droog. Het actuele neerslagtekort is opgelopen tot 230 mm. Dat is minder extreem dan 2018, maar vergelijkbaar met 2019 rond deze tijd. “Met de huidige weersvoorspellingen verwachten we de komende 2 weken een toename van het aantal locaties met blauwalg. We roepen iedereen op slim en zuinig om te gaan met water!”Zeg het Waterschap Rijn en IJssel. 

Hollandse zomer
Na twee uitzonderlijk droge maanden (april en mei) is in juni een normale hoeveelheid regen gevallen. De maand juli startte nat. Uiteindelijk is er in de hele maand iets minder regen gevallen dan normaal. Voor de komende periode verwachten we temperaturen die normaal zijn voor de tijd van het jaar met af en toe een bui. Het neerslagtekort zal (zoals gebruikelijk in augustus) verder toenemen, de grondwaterstanden zullen verder dalen, afvoeren zullen afnemen en ook waterpeilen zullen dalen. We verwachtende komende twee weken een toename van het aantal locaties met blauwalg.

Zwem veilig!
Ga je zwemmen controleer dan de zwemwaterkwaliteit van jouw zwemwater via http://www.zwemwater.nl. Zwem je liever op een andere plek? Kijk dan zelf of het water er betrouwbaar uit ziet. Bij twijfel niet zwemmen. Zwem in ieder geval niet bij bruggen, stuwen en sluizen of in de vaargeul. Van bruggen, stuwen en hekwerken springen is gevaarlijk en verboden.

Slim en zuinig omgaan met grondwater, juist als het regent!
Grondwater, drinkwater en beken, sloten en rivieren zijn allemaal met elkaar verbonden. Het grondwater werkt als de grote regenton voor al dit water. Inwoners, landbouw, recreatie, scheepvaart, natuur en (drinkwater)bedrijven hebben allemaal water nodig uit deze voorraad. “Voor het aanvullen van het grondwater zijn we afhankelijk van regen. Dus zodra het regenwater valt, moeten we dit water opvangen. Ook moeten we zorgen dat het de bodem in kan en niet in het riool terecht komt. We moeten dus slim en zuinig omgaan met water, niet alleen als het warm en droog is, maar juist ook als het regent. Benieuwd naar tips hoe jij water kan opvangen in jouw tuin? Kijk op  http://www.weetvanwater.nl

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven