“Blijven genieten van monumenten gaat niet vanzelf!”

BERKELLAND – Als eigenaren, architecten en aannemers vooraf beter geïnformeerd zijn over de manier van omgang met beschermde monumenten, dan blijven we langer genieten van het erfgoed in ons mooie landschap. Ondanks dat veel eigenaren deze kwetsbare gebouwen met aandacht en zorg behandelen, is het goed om dit vooraf af te spreken en te zorgen dat de verbouwing of het onderhoud met respect en aandacht wordt uitgevoerd. Daarom is er een nieuw beleidskader gemaakt voor de beoordeling en de uitvoering. Deze is te vinden op http://www.overheid.nlen via http://www.gemeenteberkelland.nl > Cultureel erfgoed.

Het is voor veel mensen heel gewoon dat historische monumenten er over het algemeen goed bij staan en dat we daar tot in lengte van jaren van kunnen genieten. Maar het is voor eigenaren en bewoners niet altijd gemakkelijk om een monument bij te houden of aan te passen aan de eisen van de tijd. Om ervoor te zorgen dat een monument ook een monument blijft, is vaak een vergunning nodig met de nodige voorschriften. De overheid geeft subsidie om een stukje mee te betalen aan het speciale onderhoud. Zo proberen we samen met de eigenaar te zorgen dat het monument voor de gebruikers bruikbaar blijft en iedereen ervan kan genieten.

Specifieke eisen voor vergunningen en subsidies
Bij het verlenen van vergunningen en subsidies voor beschermde monumenten worden specifieke eisen gesteld over de omgang met monumentale waarden. Het nieuwe uitvoeringskader zorgt ervoor dat er voor dat er minder overleg nodig is en er beter werk wordt geleverd. Zo weten eigenaren, schilders, timmermannen, installateurs en architecten altijd precies waar de gemeente naar kijkt. Zo werken we samen aan een duurzame instandhouding van onze monumenten voor nu én voor de generaties na ons.

Meer informatie
Wilt u meer informatie over het nieuwe beleidskader monumenten of over het aanvragen van een vergunning of subsidie voor een monument, neem dan contact op met Roy Oostendorp, opdrachtgever cultureel erfgoed: 0545-250 397.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven