v.v. Ruurlo met elf teams in nieuwe pupillencompetitie

RUURLO – De voetbalorganisatie en het aanbod aan competitiewedstrijden in de jeugdafdeling is de laatste vier jaar door de KNVB geheel op zijn kop gezet. De laatste fase in deze omwenteling wordt komend seizoen ingevoerd: het 4-fasenmodel. VV Ruurlo start hierin met elf pupillenteams. Het 4-fasenmodel houdt in, dat alle teams vanaf JO7 tot en met JO12, die allemaal nog op aangepaste velden spelen, vier keer per seizoen opnieuw worden ingedeeld in een competitie. Binnen zo’n competitie worden de wedstrijdblokken telkens in vijf of zes weken afgehandeld. Na een korte wedstrijdenstop beginnen de teams dan in een gewijzigde indeling aan het volgende blok. Die indelingen worden op basis van de uitslagen aangepast, zodat de verdeling van de teams op sterkte evenredig blijft.

Alle teams spelen minimaal 24 wedstrijden in een seizoen, maar aangezien er een speciale wedstrijdenkalender is (zonder bekervoetbal) is er naast deze competitiewedstrijden ook genoeg ruimte voor bijvoorbeeld zaalvoetbal in de winterstop en vrije zaterdagen tijdens de schoolvakanties. Er worden geen standen bijgehouden en er zijn dus ook geen kampioenen en degradanten. De uitslagen van de wedstrijden worden wel geregistreerd (maar niet gepubliceerd) en alleen gebruikt om nieuwe poules te vormen van teams die qua sterkte meer aan elkaar gewaagd zijn.

Verleden
Voor 1978 voetbalden de pupillen op een heel veld. De enige aanpassing was een lagere doellat in de goal. Vanaf dat jaar werd gekozen voor halve veldjes en zeven tegen zeven voor de F- en de E-jeugd. Vervolgens is er bij de junioren en pupillen daarna bijna veertig jaar sprake geweest van een stabiele situatie en traditioneel voetbalaanbod met halve veldjes van zes tot en met tien jaar en veldvoetbal van elf tot en met achttien jaar. In die tijd werden de voetballertjes op leeftijd ingedeeld bij de F-, E-, D-, C-, B- en A-jeugd en was altijd duidelijk op welke leeftijd men in welke categorie kwam te spelen. Er kwamen wel enkele kleine wijzigingen, zoals het invoeren van de landelijke competities bij de A1, B1 en C1 in 1995, de mogelijkheid om halverwege het seizoen opnieuw in te delen, de zogenaamde voorjaars- en najaarscompetitie in 2007, verschil tussen A- en B-categorie en daarom bij vele jeugdteams onbeperkt wisselen. Maar het duurde tot 2016 voordat er echt grote rigoureuze veranderingen doorgevoerd werden door de KNVB.

Toen werd vooral gekeken naar nieuwe wedstrijdvormen, logische veldafmetingen en evenredige indelingen. Deze veranderingen zijn gebaseerd op het voetballende kind en hoe hij/zij optimaal plezier beleeft aan het voetballen in een veilige omgeving en hoe hij/zij zich daarbinnen ontwikkelt, aldus de KNVB in 2015. En zodoende kwamen er ineens teams per geboortejaar in plaats van leeftijdscategorieën van twee jaar. Deze nieuwe teams werden aangeduid als Onder 7, Onder 8 en Onder 9, en werd er vier tegen vier, zes tegen zes en acht tegen acht gespeeld op veldjes met doeltjes met speciale afmetingen, die op zaterdagmorgen altijd met pionnetjes uitgezet dienden te worden. En het komende seizoen komt daar dus de laatste verandering bij, het 4-fasenmodel.

Elf teams
VV Ruurlo speelt in het nieuwe seizoen met elf teams (2 JO12, 3 JO11, 2 JO10, 2 JO9 en 2 JO8) in deze competitie. Ze worden allemaal ingedeeld in een poule/competitie van zes teams en spelen de eerste vijf zaterdagen van dit nieuwe seizoen de eerste fase. Dat zijn de zaterdagen 5, 12, 19, 26 september en 5 oktober en daarna zijn er twee vrije zaterdagen (10 en 17 oktober herfstvakantie). Aansluitend begint na de herindeling fase 2 met wedstrijden op 24 en 31 oktober en 7, 14, 21 en 28 november.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven