Cursus Kalligraferen door autoriteit op dit gebied

RUURLO – KunstKring Ruurlo laat zich niet uit het veld slaan door de nieuwe ontwikkelingen rondom corona en de aanvullende maatregelen die dit met zich mee brengt. Ook docente Trudie Demoed gaat vanaf 19 oktober ‘gewoon’ van start met haar cursus Kalligraferen.

Kalligraferen
Kalligrafie (dit betekent “mooi schrijven” in het Grieks) is de kunst van het decoratief schrijven. Veel mensen ervaren dit ‘schoonschrijven’ als een fijne, ontspannende bezigheid. Als je een cursus volgt, kun je al vlot spreuken en korte teksten op een sierlijke manier op papier zetten, met veel aandacht voor de lay-out. Zo maak je fraaie etiketten, uitnodigingen of menu’s, maar ook wenskaarten worden veel persoonlijker als jij ze kalligrafeert in jouw eigen stijl.

Letterkunstenaar De Zutphense Trudie Demoed is absoluut een autoriteit op het gebied van kalligrafie. Zo heeft zij in 2013 de Akte van Abdicatie ‘verlucht’. Dat wil zeggen dat zij in de Akte, waarin Koningin Beatrix afstand deed van haar koningschap ten gunste van haar oudste zoon. de kapitale letters B E A T R I X en W I L L E M – A L E X A N D E R heeft verguld. Een zeer precies en tijdrovend werk. Het is een meesterwerk geworden. Samen met de drie eerdere Akten van Abdicatie en de grondwet van 1814 behoort deze nieuwe akte nu tot de topstukken van het Nationaal Archief in Den Haag. De kunst van Kalligraferen kun je echter ook heel goed als amateur beoefenen, en dat is tegenwoordig een stuk eenvoudiger dan vroeger. Zoals Trudie zelf aangeeft: ‘De komst van de (vilt)stift heeft veel veranderd en nu kun je kalligraferen op zowel de ‘ouderwetse’ manier, dus met een echte (vul)pen, als met een stift. Dat laatste gaat aanzienlijk gemakkelijker’.

RIVM maatregelen De cursus wordt gegeven in het atelier van de Kunstkring op de eerste verdieping van het Kulturhus in Ruurlo. De inrichting van het atelier is dusdanig aangepast, dat de workshop in een veilige omgeving met voldoende afstand tot de docent en de deelnemers kan worden gegeven. Ook het aantal deelnemers is volgens een corona-protocol geregeld.
Creatieve oplossing voor lezing op 16 oktober over Noord-Korea

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven