Edu van der Sluijs maakt zich nuttig door middel van zijn hobby

RUURLO – Van je hobby je werk maken, dat is iets wat iedereen eigenlijk wel zou willen. Het verhaal van Edu van der Sluijs (43) uit Ruurlo lijkt er een beetje op. Hij werkt voor Defensie en daarmee verdiend hij ook zijn geld. Echter is hij inmiddels ook voor zichzelf begonnen in een niet alledaags beroep, namelijk rattenjager. Als 15 jarige jongen kocht Edu zijn eerste buks. Het schieten met een persluchtbuks werd vanaf toen zijn grote passie. Jaren later, in 2015, ging Edu in het buitengebied van Ruurlo wonen. Edu en zijn vrouw Mirjam genieten sindsdien volop van het buitenleven, toch ervaarden zij ook een ietwat mindere kant van het buitenaf wonen. Met de komst van kippen en het hebben van een composthoop, melden zich al gauw ratten op het terrein van de familie Van der Sluijs.

Edu bedacht zich toen dat zijn hobby nog weleens van pas zou kunnen komen. Met zijn buks schoot hij de ratten dood en loste hij het probleem op. Het duurde niet lang of een buurman vroeg Edu om hetzelfde klusje ook bij hem de klaren. In een mum van tijd had Edu diverse aanvragen om met zijn buks het rattenprobleem op te lossen bij mensen. Op dat moment besloot hij om in elk geval legaal aan de slag te gaan. Eind 2019 behaalde hij het certificaat rattenpreventie en -bestrijding met nachtzichtkijker & persdrukgeweer, waardoor Edu nu in heel Gelderland legaal op ratten mag jagen.

“Als mensen mij bellen kom ik altijd eerst bij hen op bezoek, ik inventariseer dan het probleem. Je krijgt nooit alle ratten van het terrein, zeker niet hier in het buitengebied. Maar ik kan het wel zoveel mogelijk beperken. Samen nemen we dan door welk aantal acceptabel is dat overblijft. Daarna ga ik op zoek naar de nesten. Deze zijn niet altijd makkelijk te vinden, maar een rat gebruikt wel vaak het zelfde looppad, waardoor ze sporen achterlaten. Deze zijn goed zichtbaar. Daarna ga ik aan de slag en kom ik op een avond terug en neem ik mijn positie in”.

Edu schiet met een demper op zijn buks en maakt gebruik van een professionele nachtkijker. Door het gebruik van de demper, schrikken de ratten niet. “De rat is in principe direct dood, dat is heel anders met gif, dan duurt het doorgaans langer voordat de rat het loodje legt en is het voor het beestje veel pijnlijker”. Edu schiet meerdere ratten op een avond. Doordat de buks nauwelijks te horen is blijven de ratten gewoon zitten en is het dus zelfs mogelijk om een groepje achter elkaar weg te schieten. Soms is het nodig om meerdere avonden te komen schieten en als er genoeg ratten weg zijn geschoten neemt Edu met de opdrachtgever door welke preventieve maatregelen men kan nemen om te voorkomen dat er weer ratten op het erf bij komen.

“We zien dat ratten in de zomer veel in het veld zijn, er is genoeg te eten. Echter nu de maïs van het land is gaan de ratten weer op zoek naar eten en trekken ze weer meer naar de huizen, schuren en boerderijen. Klemmen zetten is niet effectief, vooral de oudere ratten trappen daar letterlijk niet meer in. Vergif voeren mag niet meer, dus wat dat betreft is deze manier de enige effectieve, precieze, milieu- en diervriendelijke oplossing”.

Deel dit artikel:

1 gedachte over “Edu van der Sluijs maakt zich nuttig door middel van zijn hobby”

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven