Column Monique Weiden: Erkend stagebedrijf

BELTRUM –  Al sinds jaar en dag zijn wij erkend stagebedrijf. Wij hebben het keurmerk van de SBB (samenwerkingsorganisatie beroepsonderwijs bedrijfsleven) en hebben de erkenning om leerlingen op te leiden van verschillende opleidingen zoals algemene dierverzorging, paraveterinair, of uiteraard de rundveetak.  Leerlingen kunnen hun bedrijf zoeken op de website www.stagemarkt.nl waar ze meer informatie over een bedrijf kunnen vinden en wat het bedrijf kan bieden. Hierna nemen ze contact op met het bedrijf om te vragen of er nog ruimte is voor een leerling.  Zelf nodig ik een leerling altijd uit voor een kennismaking gesprek. Ik vind het belangrijk dat er een bepaalde klik is met een leerling. Verder vind ik het ook belangrijk dat leerlingen kunnen motiveren waarom ze graag bij ons willen stagelopen en dat ze nadenken over een leerdoel voor ze aan de stage beginnen.

Omdat ons bedrijf kleinschalig is, nemen we nooit meer als 1 leerling per periode aan. Af en toe komt het voor dat er een soort van overlapping is; de ene leerling gaat de stage afronden, terwijl de andere leerling net begint. Dan kan het voorkomen dat er 1 of 2 weken 2 leerlingen tegelijk zijn. Maar dat is eerder uitzondering als regel.  Wij vinden het belangrijk dat leerlingen van alles leren over ons bedrijf, het verzorgen van de verschillende dieren, het melken van de koeien maar ook dat ze willen investeren in zichzelf, een stukje persoonlijke ontwikkeling.  Door de jaren heen hebben we al heel wat leerlingen mogen begeleiden. De een wat gemakkelijker als de ander. Er zijn leerlingen geweest die hun stage voortijdig beëindigd hebben, maar er waren ook enkele leerlingen waarbij we de begeleiding zelf gestopt zijn, om uiteenlopende redenen. 1 van deze redenen is dat veel mensen zich verkijken en/of vergissen in het werken met dieren doordat het enigszins geromantiseerd wordt. Maar we hebben ook wel eens (bezorgde) ouders op de stoep gehad die hun verhaal kwamen halen.

Desalniettemin is het prachtig werk om leerlingen te begeleiden in hun eigen proces. Prachtig om te zien hoe leerlingen groeien in hun eigen proces. Op onze site  zijn wat reacties te lezen van leerlingen die we door de jaren heen begeleid hebben. Hier zijn we uiteraard hartstikke trots op! Er zijn wel eens leerlingen die van verder weg komen, en dan is een intern verblijf ook mogelijk. Dit vergt wat aanpassingsvermogen van ons zelf maar we hebben het er graag voor over.  Door de semi lock down die door de regering is afgekondigd, zijn we weer enigszins op onszelf terug geworpen. Ook dienen we ons aan de nieuwe maatregelen te houden zoals het dragen van mondkapjes in openbare ruimtes. Wij hebben besloten om onze activiteiten op de boerderij zoals de rondleidingen, educatie en kinderfeestjes even helemaal stop te zetten, in elk geval tot einde van 2020. Dit geeft ons ook de ruimte om onze plannen uit te gaan werken, waar we al maanden op zitten te “broeden”. Corona brengt namelijk ook voordelen met zich mee en dat is voor ons te kijken wat wij verder willen met de nevenactiviteiten op onze boerderij.  

Een frisse blik op je bedrijf, vernieuwing, enz.  Wat dit gaat worden en hoe dit er uit zal gaan zien, dat houden we nog even geheim. Maar het wordt een bijzonder mooi concept. Zodra alles vorm gaat krijgen brengen we jullie graag op de hoogte.

Voor nu, beste lezer, blijf gezond en zorg goed voor elkaar.
@Monique

Deel dit artikel:

1 gedachte over “Column Monique Weiden: Erkend stagebedrijf”

  1. Martijn Nijenhuis

    Monique en Bennie zijn super stagebegeleiders. Onze dochter heeft daar ook haar stage gedaan en heeft er een enorm fijne, leerzame tijd gehad! Toppers!!

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven