Leerlingen Tormijnschool Noordijk doen mee aan Write for rights

NOORDIJK – Amnesty International organiseert ieder jaar in december een actie waarbij mensen kaarten kunnen schrijven aan personen die onterecht gevangen zitten of worden bedreigd. Ook basisscholen kunnen aan deze schrijfactie meedoen.

In de klas van groep 7/8 van de Tormijnschool hangen drie posters met daarop personen die het afgelopen jaar zijn gesteund door de schrijfactie van Amnesty International. De kinderen leren door middel van een quiz over de mensenrechten. Ook horen de groep 8 leerlingen hoe het nu met de personen gaat waar ze vorig jaar een kaart aan hebben geschreven. De kinderen weten nog precies aan wie ze een kaart hebben geschreven en zijn verbaasd over zoveel onrecht in de wereld.

Amnesty zet het verhaal van vijf personen in the picture. De kinderen kunnen dan zelf uitkiezen voor wie ze een kaart gaan schrijven.  Het verhaal van Kalia Khattak uit Pakistan spreekt hen het meest aan. Haar vader Idris Khattak deed onderzoek naar verdwijningen van personen in Pakistan. In 2019 verdween hij zélf. Uiteindelijk gaven de autoriteiten toe dat ze hem gevangenhouden. Maar ze zeggen nog steeds niet waar hij precies zit. Zijn familie vreest dat Idris wordt beschuldigd van spionage. Daarvoor kan hij een gevangenisstraf van 14 jaar krijgen, of zelfs de doodstraf.

Ook het verhaal van Gustavo Gatica uit Chili maakt indruk.
Hij ging in 2019 de straat op, samen met honderdduizenden andere Chilenen. Ze protesteerden tegen een aangekondigde verhoging van de prijs voor het openbaar vervoer en tegen de ongelijkheid in het land. De politie trad hard op en schoot met rubberkogels op de demonstranten. Een regen van kogels trof Gustavo in zijn gezicht. Hij raakte blind aan beide ogen. De politie ontkende dat ze er iets mee te maken hadden. Kinderen wilden iets op de voorkant van de kaart tekenen, maar bedachten toen dat Gustavo dat niet kon zien. Ze maakten met een lijmpistool een hart op de voorkant, duidelijk voelbaar. Dat een kaart het leven van mensen kan veranderen, heeft Amnesty inmiddels met deze actie bewezen.

De actie Write for rights loopt nog steeds, meedoen kan zowel op papier als digitaal. Kijk voor meer informatie op http://amnesty.nl/writeforright

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven