Hambroekplas trok veel bezoekers in 2021

Door Redactie op 17-01-2022


BORCULO – De stranden van Leisurelands, waar de Hambroekplas in Borculo ook te behoort, trokken ruim 3,6 miljoen bezoekers in 2021 Midden in deze lockdown is het nauwelijks voor te stellen, maar in 2021 waren er volop momenten dat er heerlijk gerecreëerd kon worden. Ook was vakantie in eigen land net als in 2020 weer erg populair. Een bezoek aan één van de recreatiegebieden van Leisurelands was het gehele jaar in trek. Het jaar is inmiddels voorbij en de telling is weer gedaan; in 2021 bezochten ruim 3,6 miljoen bezoekers de recreatiegebieden van Leisurelands. Iets minder dan in 2020, toen de teller 4 miljoen bezoekers uitkwam. De daling in bezoekersaantallen is het gevolg van een zomer met aanzienlijk minder zonnige dagen dan in 2020. Toch is Leisurelands blij dat ze in deze tijd van veel binnen zitten een veilige uitvlucht kan bieden aan bezoekers uit de regio.

Van schaatspret tot warmste dag in juni
2021 begon met schaatspret! Voor het eerst in jaren was het weer mogelijk om op de meren te kunnen schaatsen. Onder andere Bussloo, Strand Nulde, Strand Horst, Zandenplas en Wylerbergmeer waren dichtgevroren en trokken grote aantallen fanatieke schaatsers. De zomer van 2021 is kort samen te vatten: aardig weer, even geen coronasluitingen en gelukkig veel ruimte voor bezoekers. Het was wat natter dan normaal en het aantal echt drukke dagen bleef beperkt. 17 juni ging de boeken in als meest tropische dag ooit, terwijl het uiteindelijk maar 17 dagen echt zomers werd. Hiervan vielen 12 dagen in de eerste helft van juni. “2021 heeft laten zien dat ook wanneer de temperaturen niet boven de 30 graden uit komen onze recreatiegebieden populair zijn. Met extra inzet op sport, wandelen en spelen zijn onze gebieden op elke dag van het jaar aantrekkelijk”, aldus directeur Kees Rutten.

Ruim 2,2 miljoen strandbezoekers op de Veluwe
De Veluwse recreatiegebieden zoals Bussloo, Heerderstrand, Kievitsveld, Zandenplas, Zeumeren, Strand Nulde en Strand Horst kregen ruim 2,2 miljoen mensen op bezoek. Dit aantal is hetzelfde als vorig jaar. Net als andere jaren trok Bussloo in 2021 de meeste bezoekers, namelijk bijna 900.000. De grootste stijging in bezoekers op de Veluwe vond plaats op Zeumeren, waar het bezoekersaantal met bijna 200.000 steeg. Begin 2021 openden SchatEiland, Beachclub Zeumeren en Zeumeren Watersport haar deuren en de bezoekers wisten hen meteen te vinden.

Ontspanning in het Rijk van Nijmegen
Berendonck, Groene Heuvels, Mookerplas en Wylerbergmeer blijven erg populair met een bezoekersaantal ruim 600.000. Met de opening van het nieuwe Openluchttheater en andere nieuwe ontwikkelingen op Groene Heuvels steeg hier het aantal bijna met 20.000. Berendonck blijft in het Rijk van Nijmegen het populairste recreatiegebied.

Recreatiegebieden in Achterhoek en Liemers goed voor bijna 800.000 bezoekers
In de Achterhoek en Liemers trokken Rhederlaag, Hilgelo, Stroombroek, Hambroekplas en Nevelhorst weer veel bezoekers. Vooral veel Duitse badgasten wisten Hilgelo weer te vinden. De nieuwe speeltoestellen op Stroombroek en Hilgelo wisten veel gezinnen te trekken. Op Hilgelo vonden aan het eind van het seizoen nog drie evenementen plaat die een groot succes waren.

Volop leisure-activiteiten, uitdagend jaar voor ondernemers op recreatiegebieden
De recreatiegebieden van Leisurelands kenmerken zich door goed zwemwater, zandstranden, veel groen en diverse faciliteiten. Ook zijn er volop activiteiten voor bezoekers zoals hardlopen, wandelen, fietsen, surfen, vissen en duiken. De ondernemers op de recreatiegebieden zoals jachthavens, wellnessresorts, campings, restaurants, outdoorbedrijven, golfbanen en waterski/wakeboard banen zorgen voor een extra aantrekkelijk aanbod. Net als in 2020 was 2021 voor veel van deze ondernemingen een uitdagend jaar. Toch kon er al meer dan in 2020 en veel ondernemers hebben nieuwe kansen gepakt. Zo boden verschillende ondernemers suppen aan als watersport en was een koffie to-go tijdens het wandelen weer ongekend populair.

Op de valreep: toch nog een paar evenementen!
Na een lange periode van veel onzekerheid waren er op 25 september eindelijk weer evenementen mogelijk. En dat kwam goed uit, want op diezelfde dag stonden meteen Gelderpop op Zeumeren en Happy Feelings op ‘t Hilgelo gepland. Het was geweldig om na anderhalf jaar weer evenementen te zien. En dat vonden de bezoekers ook, de evenementen waren nagenoeg uitverkocht! Leisurelands rekent er op in 2022 weer een evenementenseizoen als vanouds tegemoet te gaan.

Onverwacht mooi, leuk en actief recreëren
Leisurelands wil mensen de deur uit laten gaan en steeds opnieuw laten ervaren hoe onverwacht mooi, leuk en actief je kunt recreëren in het buitengebied van Nederland. Dit wordt gedaan door duurzame en dynamische recreatiegebieden aan te bieden voor iedereen. Samen met alle ondernemers zet Leisurelands expertise, innovatiekracht en creativiteit in om recreatie in de gehele regio te blijven ontwikkelen. “We zijn blij dat we eraan hebben kunnen bijdragen dat mensen plezier hebben gehad en de deur uit zijn gegaan in 2021. Recreëren is en blijft een levensbehoefte voor veel mensen”, aldus directeur Kees Rutten.

Copyright © 2022 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

Ekaterina Levental vertelt, zingt, danst en speelt haar levensverhaal in de synagoge van Borculo
BORCULO - Indrukwekkend is het verhaal dat mezzosopraan, harpiste en performer Ekaterina Levental op zondag 12 juni vertelt in haar solovoorstelling ......
Lees verder »

Kindermiddag met gebarentaal in Bibliotheek
EIBERGEN - Na succesvolle edities voor volwassenen in Eibergen en Lichtenvoorde verzorgt Femke Keupink op woensdag 15 juni, om 14.00 uur, in de Bibli......
Lees verder »

Uitvinden met Lego WeDo in Ruurlo en Eibergen
EIBERGEN – Op 8 juni kunnen alle uitvinders aan de slag in het BIEBlab. Je gaat aan de slag met Lego WeDo. Het BIEBlab begint om 15.00 uur. Het aanme......
Lees verder »

Workshops digitale gezondheid in bibliotheek
BERKELLAND - De maand juni staat in de Bibliotheek Oost-Achterhoek in het teken van gezondheid. In alle drie gemeentes (Oost Gelre, Berkelland en Win......
Lees verder »

DEO JO19 kampioen
BORCULO - Wat een apotheose voor de jongens van trainer Marcel Platje! Tien dagen geleden was de opdracht simpel. Drie finales winnen en hopen op een......
Lees verder »

Zanger en pianist Roon Staal komt naar Ruurlo tijdens zijn Zomer Tour
RUURLO - Na de succesvolle Lente Tour trekt de 42-jarige zanger, componist, pianist en acteur Roon Staal weer door het land met zijn Zomer Tour. Die ......
Lees verder »

We zien elkaar in Berkelland op 15 juni
BERKELLAND - Op woensdagavond 15 juni organiseren het Naoberfonds, het Platform Vrijwilligers en de Bedrijvenkring Berkelland een avond om elkaar te ......
Lees verder »

Berkelland concours Hemelvaartsdag in Neede
NEEDE - Het Berkelland concours is het jaarlijkse spring- en dressuurevenement tijdens Hemelvaart van de Needse vereniging de Pasruiters. Op donderda......
Lees verder »

Uitslagen bedrijfs-schiettoernooi Diabolo Borculo
BORCULO - Het bedrijven toernooi van 2022 georganiseerd door schietvereniging Diabolo zit er alweer op. Het toernooi heeft weer veel enthousiaste tea......
Lees verder »

Militaire oefening van 30 mei tot en met 2 juni in Berkelland
BERKELLAND - Het ministerie van Defensie houdt van 30 mei tot en met 2 juni 2022 een oefening. De oefening speelt zich ook af in Berkelland. Er doen ......
Lees verder »

Gezamenlijke Pinksterviering van de ‘Berkellandkerken’ in Borculo
BERKELLAND - Op pinkstermorgen, 5 juni a.s., organiseren de PKN-gemeenten PG De Wijngaard, PG Eibergen-Rekken en PG Neede het Pinksterfeest in een ge......
Lees verder »

Vernieuwde Achterhoek Raad gestart na verkiezingen
BERKELLAND - Maandagavond 23 mei vulde de hal van de DRU Cultuurfabriek zich met ongedwongen kennismakingen rondom informatiestands van de zes themat......
Lees verder »

Fratsen door Marcel Stroet

Fratsen gedoo
NEEDE - Wat een gedoo is `t toch,iedereene mut mear betalen deur de hooge energieprieze,moar snappen kun e wij `t neet. Ollie maatschappen dreit woek......
Lees verder »

Fratsen Tegenstriedigheden
NEEDE - Langzamerhand kump `t zowiet dat gin mense de wereld mear snapt. De hele wereld is `t deroaver ens dat wij wat zuuniger mot wean op de eardbo......
Lees verder »

Fratsen Borstbeeld
NEEDE - Willem Sluiter joarenlang e woont in Eibargen moar `t blik dat dissen dominee en dichter in Neede is geboren. Dat kunt wij as Needenaren natu......
Lees verder »

Fratsen de fotograaf
NEEDE - In vrogger tied, eigenlijk nog ens neet zo lange e leden, was `t `n hele toestand as der een fotograaf kwam. Ieder mos dan de zundagse kleare......
Lees verder »

NUB TV

Molenaar Bennie Mensink denkt nog lang niet aan stoppen


NEEDE – In het hele land openden molenaars afgelopen weekend hun deuren tijdens het Nationale Molenweekend. Zo ook in Neede, waar Bennie Mensink met zijn collega’s de molen aan de Diepenheimseweg in het zonnetje zet. Tijdens dit weekend vragen ze aandacht voor de aanwas van nieuwe molenaars, want die is op dit moment minimaal. Mensink: “Het is een prachtig ambacht, dat niet verloren mag gaan.” Zo’n twintig bezoekers hebben zich op zaterdagochtend verzameld in- en rondom de molen. Er worden pannenkoeken gebakken, je kan rieten manden vlechten en een rondleiding krijgen door de molen. “In dit gedeelte maken we de mix voor ons brood, pannenkoeken en cakes. Onze zelf gebouwde mechanismen worden aangedreven door de wieken van de molen. We hebben het mooi voor elkaar hier”, zegt een tevreden Mensink.

Stoppen
Jong en oud geniet van de molen, die sinds kort op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat. “We hopen op jonge mensen die zich aanmelden voor de opleiding van molenaar, want het is veel te leuk om dit verloren te laten gaan”, vindt Mensink. Ondertussen hoopt Mensink nog jaren actief te blijven als molenaar. “Ik denk er nog lang niet aan om te stoppen, ik hoop tot m’n oude dag door te gaan.”

Door Regio8

Uit de krant

Met trots dragen wij de groene Achterhoek muts en sjaal!
BERKELLAND - Deze prachtige Achterhoekse vlag muts met groene pluim is een mooi gebreide winter muts in de Achterhoek kleuren.. De heerlijk zachte mu......
Lees verder »

Geest eren
GEESTEREN - Als op oudejaarsavond om tien uur de klok in Geesteren slaat en je het schreeuwen van de steenuil hoort, is de kans groot dat de nieuwjaa......
Lees verder »

Balkenbrij is typisch Gelders: ‘Het smaakt lekkerder dan het klinkt’
ACHTERHOEK - Je houdt ervan, of je vindt het absoluut niet lekker: balkenbrij. Het vleesgerecht kent zijn oorsprong in Gelderland en is misschien wel ......
Lees verder »

Recept: Salade kalfstong met tartaar van ossenhaas
Ossenhaas tartaar: Benodigdheden: Gesnipperde ui (geblanceerd) Gehakte kappertjes Augurk Fijn gesneden bieslook Sweet chilli Zout en peper  &nbs......
Lees verder »

Willy’s tuincolumn: Koester het dialect a’j plat könt praoten, mo’j ut neet laoten
Hoe heet dit? En dat? Soms weet ik niet eens de Nederlandse naam, maar ken ik alleen het dialect. Maar geregeld vraag ik mij ook af of er naam is in ......
Lees verder »