Synagoge Borculo gaat 2022 in met ambitieus programma

Door Redactie op 17-01-2022


BORCULO – Educatief en Joods Cultureel Centrum Synagoge Borculo is er klaar voor. Het bestuur van de stichting heeft voor het jaar 2022 een ambitieus programma samengesteld, waarvan de voorbereiding al grotendeels is afgerond, maar dat voor een deel nog in de steigers staat. Sommige onderdelen van het programma zijn nog onder voorbehoud.

Wat het bestuur voor ogen staat is volop inzetten op dat wat de stichting beoogt te zijn: een educatief en cultureel centrum. Daarbij ligt het zwaartepunt onveranderd bij de primaire doelstelling: educatie, onder het motto ‘Herdenken is doorgeven’. Het verhaal over de joodse geschiedenis in het algemeen en die van de Tweede Wereldoorlog in het bijzonder blijven doorvertellen. Maar daarnaast verlegt de stichting grenzen: er is ook ruimte voor educatieve en culturele activiteiten in ruimere zin.

Geen corona
Plannen alsof er geen corona is. Dat was het uitgangspunt bij het programmeren van de activiteiten in de activiteitenkalender voor 2022. Deze kalender is opgenomen op de geheel vernieuwde website van de stichting. Velen zullen verheugd zijn over de muziekcursus van muziekkenner Kees van Zutphen en de lezingen van kunsthistoricus Jaap Nijstad. Naast de permanente exposities in het mikwe en op de vrouwengalerij staat één tijdelijke expositie inmiddels vast: tekenaar Paul van der Steen, sinds kort woonachtig in Borculo, toont in juli en augustus zijn werk. Verrassend is de programmering van een aantal uiteenlopende muziekgenres, van klassiek tot sinti-jazz, van zangeres/harpiste Ekaterina Levental tot componist Erik Satie.

Verhalen
Behalve de programmering bevat de vernieuwde website het bijna complete verhaal van de joodse geschiedenis in Borculo, maatschappelijk, religieus en economisch. Bekende joodse (oud)inwoners van Borculo worden beeldend beschreven en daarmee in ere gehouden. “Als wij als overlevenden het verhaal van de verschrikkingen niet vertellen, dan weet over vijftig jaar niemand meer dat er een Holocaust is geweest. Iedereen die deze verhalen hoort wordt daarmee zelf ook getuige.” Deze dringende oproep deed Willi Löwenberg, een joodse Borculoër die de Holocaust overleefde. Löwenbergs woorden zijn de basis voor de belangrijkste pijler waarop het bestaansrecht van de synagoge rust, ‘educatie’. Het motto ‘Herdenken is doorgeven’ wordt vormgegeven door educatieve programma’s, lezingen en culturele activiteiten. Bron van informatie daarbij is de vrouwengalerij met een bibliotheek van meer dan 400 boeken en naslagwerken over de joodse cultuur, religie en historie. Er zijn educatieve programma’s in ontwikkeling voor basis- en middelbare scholen in Borculo en Geesteren. Samen met hun ouders kunnen kinderen een educatieve lees-, kijk-, doe- en praatroute maken door de synagoge. Er zijn plannen voor een bezoek aan de synagoge in Enschede en kamp Westerbork. Maatschappelijke ontwikkelingen, zoals de dreiging van antisemitisme, vragen dringend om aandacht en krijgen deze in lezingen, verzorgd door prominente deskundigen.

Eerste Löwenberg-lezing
Als eerbetoon aan Willi Löwenberg die de synagoge tot aan zijn dood een warm hart toedroeg en financieel veel mogelijk heeft gemaakt, heeft het bestuur van de stichting een jaarlijkse William Löwenberg-lezing in het leven geroepen. De eerste wordt verzorgd door Afke Berger, verbonden aan het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. Zij schreef de scriptie ‘Toegelaten/Afgewezen’ over asielaanvragen van joodse vluchtelingen in de jaren ’30. Willi Löwenberg was een van die duizenden mensen die de grens overstaken. Afke Berger kreeg voor haar werkstuk de Hartog Beem-scriptieprijs. Alle activiteiten die tot nu toe zijn geprogrammeerd zijn te vinden op de website van de stichting onder ‘Activiteiten’. Voor alle activiteiten gelden uiteraard de coronamaatregelen van dat moment. Raadpleeg daarvoor steeds de actuele informatie op de website.

 

Copyright © 2022 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

Ekaterina Levental vertelt, zingt, danst en speelt haar levensverhaal in de synagoge van Borculo
BORCULO - Indrukwekkend is het verhaal dat mezzosopraan, harpiste en performer Ekaterina Levental op zondag 12 juni vertelt in haar solovoorstelling ......
Lees verder »

Kindermiddag met gebarentaal in Bibliotheek
EIBERGEN - Na succesvolle edities voor volwassenen in Eibergen en Lichtenvoorde verzorgt Femke Keupink op woensdag 15 juni, om 14.00 uur, in de Bibli......
Lees verder »

Uitvinden met Lego WeDo in Ruurlo en Eibergen
EIBERGEN – Op 8 juni kunnen alle uitvinders aan de slag in het BIEBlab. Je gaat aan de slag met Lego WeDo. Het BIEBlab begint om 15.00 uur. Het aanme......
Lees verder »

Workshops digitale gezondheid in bibliotheek
BERKELLAND - De maand juni staat in de Bibliotheek Oost-Achterhoek in het teken van gezondheid. In alle drie gemeentes (Oost Gelre, Berkelland en Win......
Lees verder »

DEO JO19 kampioen
BORCULO - Wat een apotheose voor de jongens van trainer Marcel Platje! Tien dagen geleden was de opdracht simpel. Drie finales winnen en hopen op een......
Lees verder »

Zanger en pianist Roon Staal komt naar Ruurlo tijdens zijn Zomer Tour
RUURLO - Na de succesvolle Lente Tour trekt de 42-jarige zanger, componist, pianist en acteur Roon Staal weer door het land met zijn Zomer Tour. Die ......
Lees verder »

We zien elkaar in Berkelland op 15 juni
BERKELLAND - Op woensdagavond 15 juni organiseren het Naoberfonds, het Platform Vrijwilligers en de Bedrijvenkring Berkelland een avond om elkaar te ......
Lees verder »

Berkelland concours Hemelvaartsdag in Neede
NEEDE - Het Berkelland concours is het jaarlijkse spring- en dressuurevenement tijdens Hemelvaart van de Needse vereniging de Pasruiters. Op donderda......
Lees verder »

Uitslagen bedrijfs-schiettoernooi Diabolo Borculo
BORCULO - Het bedrijven toernooi van 2022 georganiseerd door schietvereniging Diabolo zit er alweer op. Het toernooi heeft weer veel enthousiaste tea......
Lees verder »

Militaire oefening van 30 mei tot en met 2 juni in Berkelland
BERKELLAND - Het ministerie van Defensie houdt van 30 mei tot en met 2 juni 2022 een oefening. De oefening speelt zich ook af in Berkelland. Er doen ......
Lees verder »

Gezamenlijke Pinksterviering van de ‘Berkellandkerken’ in Borculo
BERKELLAND - Op pinkstermorgen, 5 juni a.s., organiseren de PKN-gemeenten PG De Wijngaard, PG Eibergen-Rekken en PG Neede het Pinksterfeest in een ge......
Lees verder »

Vernieuwde Achterhoek Raad gestart na verkiezingen
BERKELLAND - Maandagavond 23 mei vulde de hal van de DRU Cultuurfabriek zich met ongedwongen kennismakingen rondom informatiestands van de zes themat......
Lees verder »

Fratsen door Marcel Stroet

Fratsen gedoo
NEEDE - Wat een gedoo is `t toch,iedereene mut mear betalen deur de hooge energieprieze,moar snappen kun e wij `t neet. Ollie maatschappen dreit woek......
Lees verder »

Fratsen Tegenstriedigheden
NEEDE - Langzamerhand kump `t zowiet dat gin mense de wereld mear snapt. De hele wereld is `t deroaver ens dat wij wat zuuniger mot wean op de eardbo......
Lees verder »

Fratsen Borstbeeld
NEEDE - Willem Sluiter joarenlang e woont in Eibargen moar `t blik dat dissen dominee en dichter in Neede is geboren. Dat kunt wij as Needenaren natu......
Lees verder »

Fratsen de fotograaf
NEEDE - In vrogger tied, eigenlijk nog ens neet zo lange e leden, was `t `n hele toestand as der een fotograaf kwam. Ieder mos dan de zundagse kleare......
Lees verder »

NUB TV

Molenaar Bennie Mensink denkt nog lang niet aan stoppen


NEEDE – In het hele land openden molenaars afgelopen weekend hun deuren tijdens het Nationale Molenweekend. Zo ook in Neede, waar Bennie Mensink met zijn collega’s de molen aan de Diepenheimseweg in het zonnetje zet. Tijdens dit weekend vragen ze aandacht voor de aanwas van nieuwe molenaars, want die is op dit moment minimaal. Mensink: “Het is een prachtig ambacht, dat niet verloren mag gaan.” Zo’n twintig bezoekers hebben zich op zaterdagochtend verzameld in- en rondom de molen. Er worden pannenkoeken gebakken, je kan rieten manden vlechten en een rondleiding krijgen door de molen. “In dit gedeelte maken we de mix voor ons brood, pannenkoeken en cakes. Onze zelf gebouwde mechanismen worden aangedreven door de wieken van de molen. We hebben het mooi voor elkaar hier”, zegt een tevreden Mensink.

Stoppen
Jong en oud geniet van de molen, die sinds kort op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat. “We hopen op jonge mensen die zich aanmelden voor de opleiding van molenaar, want het is veel te leuk om dit verloren te laten gaan”, vindt Mensink. Ondertussen hoopt Mensink nog jaren actief te blijven als molenaar. “Ik denk er nog lang niet aan om te stoppen, ik hoop tot m’n oude dag door te gaan.”

Door Regio8

Uit de krant

Met trots dragen wij de groene Achterhoek muts en sjaal!
BERKELLAND - Deze prachtige Achterhoekse vlag muts met groene pluim is een mooi gebreide winter muts in de Achterhoek kleuren.. De heerlijk zachte mu......
Lees verder »

Geest eren
GEESTEREN - Als op oudejaarsavond om tien uur de klok in Geesteren slaat en je het schreeuwen van de steenuil hoort, is de kans groot dat de nieuwjaa......
Lees verder »

Balkenbrij is typisch Gelders: ‘Het smaakt lekkerder dan het klinkt’
ACHTERHOEK - Je houdt ervan, of je vindt het absoluut niet lekker: balkenbrij. Het vleesgerecht kent zijn oorsprong in Gelderland en is misschien wel ......
Lees verder »

Recept: Salade kalfstong met tartaar van ossenhaas
Ossenhaas tartaar: Benodigdheden: Gesnipperde ui (geblanceerd) Gehakte kappertjes Augurk Fijn gesneden bieslook Sweet chilli Zout en peper  &nbs......
Lees verder »

Willy’s tuincolumn: Koester het dialect a’j plat könt praoten, mo’j ut neet laoten
Hoe heet dit? En dat? Soms weet ik niet eens de Nederlandse naam, maar ken ik alleen het dialect. Maar geregeld vraag ik mij ook af of er naam is in ......
Lees verder »