Boer (D66) zeer kritisch “Waarom maakte college niet eerder einde aan verrotte bestuurscultuur”

Door Redactie op 15-02-2022


BERKELLAND – Dinsdagavond behandelde de gemeenteraad het voorstel Renovatie Zwem- en Sportaccommodatie ’t Timpke. Het werd een debat op het scherpst van de snede. Een paar uur voordat de vergadering begon had wethouder Anjo Bosman haar ontslagbrief ingeleverd bij de voorzitter van de raad, burgemeester Joost van Oostrum. Deze had de brief echter niet meteen doorgezonden naar de raadsleden, waardoor zij het vertrek van de wethouder via de media moesten vernemen. Van Oostrum gaf toe hierin nalatig te zijn geweest en bood daarvoor zijn excuses aan.

Allemaal maar laten gebeuren 
De oppositie rekende hard af met de gang van zaken. Han Boer (D66) was zeer kritisch. Hij verweet het gehele college dat ze Bosman veel te lang hebben laten zitten. “Waarom maakte het college niet eerder een einde aan een verrotte bestuurscultuur” Sneerde Boer. Hij somde tal van dossiers op waarbij Bosman opzichtelijk de mist in ging: Sporthal Ruurlo, Simmelink, PMD container en nu ’t Timpke. “Het college had veel eerder in moet grijpen. Het ging van debacle naar debacle. Onze uitstraling van een stabiele sterke plattelandse gemeente met regionale uitstraling en allure heeft plaatsgemaakt voor een gemeente waar men, ook bij organisaties waar wij mee te maken hebben, om lacht of de schouders om ophaalt”. Was Boer zijn conclusie. 

Bijval Boxem (VVD)
Han Boer kreeg bijval van VVD fractievoorzitter Hans Boxem. Het college had dit volgens hem veel eerder moet constateren. “We moeten hier in de toekomst ook duidelijke afspraken over maken. Daarbij moeten we denken aan de competenties van onze bestuurders”. Boxem ergerde zich eveneens aan de uitlatingen van politici in de media. “We moeten zeer zorgvuldig zijn met onze uitingen in de media. Er wordt op dit moment van alles geroepen richting de pers en op social media. Dat komt de bestuurskracht niet ten goede”. 

Zwarte bladzijde voor gemeente bestuur
Boxem omschrijft alles wat zich de afgelopen week afspeelde als een zwarte bladzijde. “Niet alleen voor oud wethouder Bosman, maar voor het hele gemeente bestuur van Berkelland”. Betsy Wormgoor (PVDA) vindt het handelen van Bosman een aanfluiting. “Ze uit zich vanavond wel in de media, maar zit hier niet bij ons in de vergadering. Via het tweede scherm is Bosman op dit moment gewoon campagne aan het voeren. De fractie van gemeentebelangen moet zich schamen”. Boxem is dat met de PVDA politica eens “Als je, zoals Bosman, geknipt en geschoren bent is het heel verstandig om je even een tijdje stil te houden. Dit geldt niet alleen voor Bosman maar ook voor haar partij”. Bosman liet vanavond weten lijsttrekker en wethouderskandidaat te blijven voor haar partij. 

Morsink wil dat college verantwoording neemt
Bennie Morsink (OBL) vindt het onbegrijpelijk dat het college nooit iets heeft gedaan aan de incapabele Bosman. “Anderzijds snap ik dat ook wel, CDA vond Gemeentebelangen maar wat makkelijk, immers loopt deze partij altijd maar achter het CDA aan. Wij hebben al jaren gewaarschuwd voor de blunders van Bosman. Als het college naar ons had geluisterd had deze blunder bij ’t Timpke kunnen worden voorkomen”. Morsink wilde dat het college zijn verantwoording nam in deze, maar wethouder Van der Neut deed dit af met “Dat is de strekking van meneer Morsink”. Bij deze opmerking van de wethouder schudde Morsink lachend zijn hoofd. 

Voorstel aangenomen, college verlamd
Het voorstel om zes ton vrij te maken voor de renovatie van ’t Timpke, waar de vergadering uiteindelijk omdraaide, werd aangenomen. Het college gaat nu verder zonder Bosman. “En vanaf 1 april ook nog zonder Van der Neut”. Zei Andra Weg (GroenLinks). Burgemeester Van Oostrum gaf aan dat de komende tijd bekeken zal worden hoe het college verder zal gaan en of er nog aanvulling nodig is. 

 

 

Reacties

In den beginne dacht ik nog dat die anjo b. wel okee was, want toenmalig wethouder han . gaf 20 miljoen € van ONZE nuongelden(43 miljoen€) aan de vng of bng(hij had nog wel 10 miljoen meer willen geven)en volgens anjo hadden die ook wel anders besteed kunnen worde. Jaaaahhh, maar toen ik deze dame een kattebelletje schreef dat ze ook alle inwoners van berkulland 1000 € kon geven bleef het héél stil. Edoch de simpele berkullanders vonden dit én masse ook maar een stom idee, WANT DAT MAAKT ZE UT TOCH OOPPHH. Verder ingaand op dit stukkie is dit naturlijk weer volksverlakkerij van joost van oh? en die van der neut, onze eigen cora en hans van b. mag bij het volgende college zijn woorden waar maken door die gbb buiten de deur te houden.

zwarver gait | 16-02-22 | 15:08

Ik snap niks van Gemeente Belangen en het Gemeente bestuur in Berkelland. Meerdere wethouders zijn afgelopen jaren voortijdig opgestapt in Berkelland.

Mw. Bosman krijgt nu zeker royaal wachtgeld.

Wie gaat dat betalen…. U… als Boer of Burger Berkelland.

Toon lef…

Stem bij de komende verkiezingen op de OBL BBB

https://ondernemendberkelland.nl/

Burger Berkelland | 16-02-22 | 20:54

Copyright © 2022 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

Winterdag en natuurwandeling bij museum de Lebbenbrugge Borculo
BORCULO - Op zondag 11 dec. wordt er bij museum de Lebbenbrugge een sfeervolle midwinterdag georganiseerd met verschillende oudhollandse ambachten al......
Lees verder »

Bijzondere Walzheimer avond speciaal voor iedereen met een vorm van dementie en hun naasten
NEEDE - Het Alzheimer Trefpunt Berkelland sluit het jaar af met een bijzondere avond met dans en muziek, speciaal voor mensen met dementie en hun naa......
Lees verder »

Inzameling Voedselbank in Neede op zondag 4 december
NEEDE - "Een forse stijging van het aantal mensen dat gebruikt moet maken van de Voedselbank, ook in onze omgeving. Ze kunnen financieel niet meer ro......
Lees verder »

Reis in december voordelig met de bus en regionale trein
BERKELLAND - De gezellige decembermaand komt eraan! Wat zijn jouw plannen? Inkopen doen voor de feestdagen, een avondje uit, een kerstmarkt bezoeken ......
Lees verder »

Klassiek geschoolde musici verloren hun hart aan volksmuziek van de Balkan
RUURLO – zaterdag 10 december verwelkomt KunstKring Ruurlo in de theaterzaal van het Kulturhus in Ruurlo Trio BachTaloh. Een zigeunertrio waarvan de ......
Lees verder »

Politie Berkelland betrapt twee bestuurders die rijden onder invloed van drugs
BERKELLAND - In de nacht van zaterdag op zondag heeft de politie Berkelland twee keer een proces verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed van ......
Lees verder »

Robotkassa’s van de toekomst in BIEBlab Ruurlo en Borculo
BERKELLAND – Op woensdag 7 (Ruurlo) en woensdag 14 november (Borculo) staat het BIEBlab in het teken van robotkassa’s. In beide vestigingen begint he......
Lees verder »

Bijeenkomst Parkinson Café Berkelland 8 december: Ergotherapie bij parkinson
BERKELLAND - Ergotherapeuten Marise Vreugdenhil (Ergo Es) en Saskia Sollman (Sensire), beiden deelnemer aan het ParkinsonNet, houden een presentatie ......
Lees verder »

Lezing over de bestrijding van anti-semitisme in synagoge Borculo
BORCULO - ‘We kunnen ons niet veroorloven achterover te leunen’ Deze waarschuwende woorden van Eddo Verdoner, sinds april 2021 de eerste Nationaal Co......
Lees verder »

Succes voor Lynn Bouwmeester in Olst
NEEDE - Op de dressuurwedstrijd in Olst heeft Lynn Bouwmeester met haar paard Mon Chardonnay gestart in de klasse L1 dressuur. Ze reden twee mooie pr......
Lees verder »

Sint op bezoek in de Dijkhoek
BORCULO - Sinterklaas heeft afgelopen woensdag met 3 van zijn Pieten een bezoek gebracht aan de allerjongsten van v.v. DEO. Eén voor een werden de DE......
Lees verder »

Uitslagen bedrijfsschietcompetitie s.v. De Kroon Eibergen
EIBERGEN - Hierbij de uitslagen van de vierde schietwedstrijd Verenigings- & Bedrijfs Schietcompetitie 2022 (editie 51) georganiseerd door Schiet......
Lees verder »

Fratsen door Marcel Stroet

Fratsen dagje oet
NEEDE - Ik was deur VIOS oet e neudigt um eens een keartje met te goan as sponsor van disse mooie vereniging noar FC Twente. Fantastisch natuurlijk w......
Lees verder »

Fratsen wat een gedoo
NEEDE - De prieze van gas en stroom riest de panne oet. Wat leu kunt `t neet mear betalen allemoale,wat een nare toestand. Noe krieg ie allerlei tips......
Lees verder »

Fratsen kamelen
NEEDE - Dreuge,dreuge,dreuge op `t moment dat ik dit schrief heb wij net oetgerekend onder de jammarkt een buitje ehad. Was nog ens neet zovulle en zo......
Lees verder »

Fratsen op kop
NEEDE - Op mien bienoa dagelijkse tochtje van Nee noar Beltrum zoog ik van de een op de andere dag inens allemoale vlaggen op kop hangen. Bie de ears......
Lees verder »

NUB TV

Borculo en Geesteren in het teken van traditionele slipjacht


BORCULO/GEESTEREN – De jaarlijkse slipjacht van de Koninklijke Nederlandse Jacht Vereniging (KNJV) en de Hamelandse Ruiters in Borculo en Geesteren vond zaterdag voor de 47e keer plaats. Amazone Floor van Roon heeft met meer dan honderd jachten door het hele land meegereden en komt, net als andere deelnemers en vele bezoekers, graag naar de Achterhoek voor de slipjacht.

“Het is supermooi om in deze streek, in deze regio te rijden”, aldus Van Roon. “Mensen zijn hier heel vriendelijk en vinden het naar mijn weten ook leuk dat we er zijn. Dus dit is zeker een omgeving waar we graag komen.” Dat deelnemers graag naar Berkelland komen blijkt uit cijfers van de KNJV. “Als je kijkt naar de ongeveer vijftig jachten die ze jaarlijks organiseren, dan zitten wij in de top vijf qua deelnemers. Dat geeft wel aan dat ze graag hier naartoe komen”, laat Jan Markink van de Hamelandse Ruiters weten. Ook bezoekers weten de slipjacht te vinden: “We kunnen altijd rekenen op heel veel belangstelling. We kondigen het altijd aan en dan komen er veel mensen naar kijken.”

Tijdens de slipjacht jagen de veertig deelnemers niet op een prooi, maar volgen ze een kunstmatig vossenspoor door het landschap. “Met een slipjacht trekken we een spoor dat ruikt naar vos en dan volgen een stel honden het spoor”, beschrijft Van Roon. “Dan zijn er drie ruiters die de honden begeleiden en wij als ruiters gaan er met de paarden achteraan.” De ruiters rijden vervolgens door de veelzijdige natuur in Borculo en Geesteren. “Dat gaat dan over de weilanden, de landerijen en door de bossen”, vertelt Markink. “Maar ook door sloten bijvoorbeeld, dat is het mooie ervan.”

Waardevolle traditie
Voor de amazones is de traditie erg waardevol. “Ik vind het vooral heel leuk dat je het met een grote groep van vaak dezelfde mensen doet”, vertelt amazone Mathilde de Rooij, die vaak samen met haar ouders een slipjacht rijdt. “En er zit geen wedstrijdelement in, dat maakt het gemoedelijk.” Van Roon rijdt twee keer per week mee met een jacht: “Dan kom je op leuke plekken van Nederland en mooie stukken natuur waar je anders niet zou komen.”

Traditie in ere houden
Ook Markink hoopt dat de traditie, die in Borculo en Geesteren bijna vijftig jaar bestaat, nog lang blijft bestaan. “Het is een traditie die in ere moet worden gehouden”, vindt de organisator. “Bij de start zie je zogenaamde sonneurs, die blazen de jacht aan en aan het einde van de jacht blazen ze het weer af.”

Door REGIO8

Uit de krant

Met trots dragen wij de groene Achterhoek muts en sjaal!
BERKELLAND - Deze prachtige Achterhoekse vlag muts met groene pluim is een mooi gebreide winter muts in de Achterhoek kleuren.. De heerlijk zachte mu......
Lees verder »

Geest eren
GEESTEREN - Als op oudejaarsavond om tien uur de klok in Geesteren slaat en je het schreeuwen van de steenuil hoort, is de kans groot dat de nieuwjaa......
Lees verder »

Balkenbrij is typisch Gelders: ‘Het smaakt lekkerder dan het klinkt’
ACHTERHOEK - Je houdt ervan, of je vindt het absoluut niet lekker: balkenbrij. Het vleesgerecht kent zijn oorsprong in Gelderland en is misschien wel ......
Lees verder »

Recept: Salade kalfstong met tartaar van ossenhaas
Ossenhaas tartaar: Benodigdheden: Gesnipperde ui (geblanceerd) Gehakte kappertjes Augurk Fijn gesneden bieslook Sweet chilli Zout en peper  &nbs......
Lees verder »

Willy’s tuincolumn: Koester het dialect a’j plat könt praoten, mo’j ut neet laoten
Hoe heet dit? En dat? Soms weet ik niet eens de Nederlandse naam, maar ken ik alleen het dialect. Maar geregeld vraag ik mij ook af of er naam is in ......
Lees verder »