Lokale partijen winnen nipt Scholierenverkiezingen 2022, gevolgd door VVD, GroenLinks & D66


BERKELLAND – Als het aan scholieren van het voortgezet onderwijs en studenten van het mbo ligt, worden de lokale partijen morgen de grootste bij de gemeenteraadsverkiezingen. Van alle stemmen kregen de lokale partijen 17,52% van de stemmen, gevolgd door de VVD (16,67%), GroenLinks (15,18%) en D66 (14,94%). Dat blijkt uit de uitslagen van de 29ste Scholierenverkiezingen die zojuist bekend zijn gemaakt door ProDemos.
 
De Scholierenverkiezingen zijn schaduwverkiezingen in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen en geven een indruk hoe de gemeenteraad eruit zou zien als jongeren het voor het zeggen hebben. De jongeren konden stemmen op partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in de gemeente waarin de onderwijsinstelling is gevestigd. Naast dat zij hun stem mogen uitbrengen, worden de Scholierenverkiezingen ook onder hun leiding georganiseerd.  
 
Opkomst Scholierenverkiezingen 
In totaal stemden 22.663 jongeren op 94 scholen in het voortgezet onderwijs en het mbo, verspreid door heel Nederland. Dat is minder dan bij de Scholierenverkiezingen in 2018. Toen brachten 28.138 jongeren op 98 scholen hun stem uit. 58.630 jongeren van 139 waren aangemeld om te stemmen tijdens de Scholierenverkiezingen. Mogelijk dat de nasleep van coronamaatregelen in het onderwijs en de aandacht voor Oekraïne in de media dit verklaren. De scholieren en studenten konden tussen 28 februari en 15 maart hun stem uitbrengen.  
 
Bekendmaking uitslag Scholierenverkiezing 
De uitslag van de Scholierenverkiezingen werd op 15 maart om 17:00 uur bekend gemaakt door Eric Stokkink, directeur van ProDemos, bij Albeda in Rotterdam. “Fantastisch dat ruim 22.663 leerlingen van 94 scholen voor het voortgezet onderwijs en mbo aan deze Scholierenverkiezingen meededen. We zijn alle docenten en scholen, die dit mogelijk hielpen maken, zeer dankbaar. Het is belangrijk dat jongeren al vroeg kennismaken met de politiek. Ze gaan dan later hopelijk ook stemmen, als ze kiesgerechtigd zijn.”, aldus Eric Stokkink.  
 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven