D66 Berkelland stelt vragen over stoppen inzameling kerstbomen


BERKELLAND – Berkelland zal niet langer kerstbomen inzamelen. Berichtgeving hierover heeft geleid tot veel reacties. Er werd zelfs al een burgerinitiatief opgestart. Fractievoorzitter Han Boer van D66 Berkelland valt het op dat de gemeente Berkelland steeds vaker tradities laat vallen, daarom heeft hij namens zijn partij schriftelijke vragen gesteld aan het College van B & W. “D66 streeft naar behoud van cultureel erfgoed, tradities als Paasvuur, zomerfeesten, carnaval en bloemencorso’s dienen we te ondersteunen en koesteren”. Zo laat Boer weten.

Daarom heeft hij schriftelijke vragen gesteld over dit onderwerp en gaat hij dinsdag tijdens de raadsvergadering gebruik maken van het vragenkwartier. “Het college mag 14 dagen doen over het beantwoorden van schriftelijke vragen. Echter de inzameling van kerstbomen is zo actueel, daar wil ik meteen vragen over stellen’..

Paasvuur
“Uit de media vernemen wij dat de gemeente Oost Gelre hulp aanbiedt om organisaties te helpen met de Aeriusberekening, die inzichtelijk maakt of het paasvuur een negatieve impact heeft op nabijgelegen Natura 2000-gebied. Dit omdat men het belang van de traditie inziet en de organisaties wil helpen. Ook Winterswijk helpt de organisaties hiermee. D66 is van mening dat deze hulp ook in Berkelland moet worden geboden, als deze situaties waarin een berekening nodig is van toepassing is, en gezocht moet worden naar oplossingen als er zich mogelijk problemen voordoen bij de uitkomst van de berekening”. Zo start Boer zijn vragen. “Kent Berkelland ook situaties waarbij een berekening gemaakt moet worden en paasvuren in de knel komen? Indien ja, wil de gemeente ondersteuning bieden bij de berekening en het zoeken naar een eventuele oplossing om de traditie te behouden?”. Wil Boer weten.

Kerstbomen
“De inzameling door de jeugd van kerstbomen is ook een decennia lange bestaande traditie. Ook hier vernemen we uit de media en door de vele reacties van mensen daarop, dat dit stopt vanwege de benodigde inzet van medewerkers en de kosten. Vreemd omdat voor deze activiteit voldoende budget beschikbaar zou moeten zijn. We hebben er begrip voor dat dit in de corona-jaren niet kon worden uitgevoerd, maar zijn van mening dat deze traditie niet zomaar moet worden afgeschaft. D66 heeft zich daarom destijds ook verzet tegen de bezuiniging om geen verlichte kerstboom meer te plaatsen in iedere grote kern. Wij doen een dringend beroep op het college om de inzameling van kerstbomen alsnog te organiseren en deze niet over één nacht ijs af te schaffen. Wilt u de inzameling van kerstbomen alsnog organiseren?”. Zo vraagt Boer. 

Deel dit artikel:

1 gedachte over “D66 Berkelland stelt vragen over stoppen inzameling kerstbomen”

  1. Nouw Nouw wat idioot besluit dat komt uit het thuis van berkelland. inzameling van kerstbomen door de jeugd is inderdaad een traditie. Dat de benodigde inzet van medewerkers en de kosten zijn gouw terug verdient. Draai op tijd de verlichting & c.v van van het gemeentehuis in avond/nachtelijke uren uit. Stop met huren van de parkeer locatie campina. Er zijn genoeg alternatieven om te parkeren bv richting sportpark. H oet Nee

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven