Nostalgie heerst bij terugkomdag Staring College in Borculo


BORCULO – Het Staring College aan de Herenlaan in Borculo verhuist volgend jaar naar een andere locatie. Daarom opende de middelbare school zaterdag haar deuren zodat oud-leerlingen en docenten van het voormalige jeugdinternaat en ambachtsschool het gebouw voor een laatste keer konden zien, tot vreugde van locatieleider Rutger Ravenshorst.

“Ik heb net een aantal leerlingen en een collega gesproken, zij zeiden ook al: ‘Het is net een grote familie.’”, aldus Ravenshorst. “Dat was het veertig jaar geleden en dat is het nu nog.” In het schoolgebouw zat vroeger een jeugdinternaat, later is gebleken dat hier veel gevallen van misbruik hebben plaatsgevonden. Ondanks deze zwarte bladzijde heerste er tijdens de terugkomdag een gevoel van mooie gedachten en nostalgie. De oud-leerlingen die kwamen kijken hadden vooral positieve herinneringen aan die tijd, ondanks de strenge kerkelijke docenten genaamd fraters.

“Het was een fantastische tijd”, vertelt oud-leerling Marty Cornelese. “Daar houd ik het bij want heel braaf waren wij zelf natuurlijk ook niet.” Ook Gerrit Klein Gunnewiek kijkt positief terug op zijn tijd als leerling: “Die fraters waren echt wel streng met het geloof.” Volgens de voormalig leerling was het strafwerk dat hij kreeg niet altijd ongegrond. “Ik was ook niet de braafste, elke week was het wel raak. Hier ben ik groot van geworden”, grapt Klein Gunnewiek.

Verhuizing
De huidige leerlingen nemen volgend jaar hun intrek in het nieuwe schoolgebouw aan de Haarloseweg, tot aan de kerstvakantie hebben zij nog les in het huidige pand. Locatieleider Ravenshorst is blij met de nieuwe plek in het centrum van Borculo. “Dit blijft een oude school, deze locatie is een enclave in het buitengebied. Vooral ’s winters is het koud, nat en donker”, zegt de locatieleider. “Wij zitten veel liever in het centrum in een modern energieneutraal gebouw.”

‘Niet goed bekeken’
Toch vinden de oud-leerlingen het jammer dat het gebouw, waar nog altijd veel praktijkonderwijs wordt gegeven, teruggaat naar de gemeente, die nog geen concrete plannen voor het pand heeft. “Wat gaat er mee gebeuren? Waarschijnlijk wordt het afgebroken”, betreurt Cornelese. “Ik vind het niet goed bekeken.”

Deel dit artikel:

1 gedachte over “Nostalgie heerst bij terugkomdag Staring College in Borculo”

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven