Achterhoek houdt vast aan welkom heten statushouders en asielzoekers

BERKELLAND – De acht gemeenten in de Achterhoek blijven inzetten op huisvesting van statushouders. In het nieuwe regeerakkoord spreken de partijen over een ‘verbod op voorrang’ voor statushouders die een sociale huurwoning nodig hebben. Ook ditmaal slaat de regio de handen ineen om in de bres te blijven te springen voor ‘nieuwe Achterhoekers’. Vorige week lieten de Achterhoekse gemeenten weten, in totaal zelfs met 22 gemeenten in Oost-Nederland, om afgesproken opvangplekken voor asielzoekers te blijven realiseren volgens de recente Spreidingswet, waar het nieuwe kabinet een streep doorheen zette.

‘Verantwoordelijkheid nemen richting de medemens’
Thematafelvoorzitter Wonen & Vastgoed Arjen van Gijssel: “In de Achterhoek blijven we voorrang geven aan de huisvesting van statushouders. We blijven onze verantwoordelijkheid nemen richting de medemens. Nieuwe Achterhoekers zijn van harte welkom in onze regio.”

‘Een plek voor ieder die zich hier thuis voelt’
Het wordt breed gedragen in de Achterhoek om urgentie te geven aan statushouders in toewijzing van woningen. Van Gijssel: “Daarmee zijn zij niet uniek en het gaat bovendien om een klein percentage, nog minder dan 10%, van onze totale verdeling van sociale woningen.” Andere groepen met urgentie zijn bijvoorbeeld mensen die uitstromen uit de zorg. “Wij werken regionaal met alle betrokken organisaties hard aan het weer op peil krijgen van de woningvoorraad, zodat er plek is in onze mooie regio voor ieder die zich hier thuis voelt.”

Aan een nieuwe toekomst helpen
Statushouders mogen, in tegenstelling tot asielzoekers die nog in afwachting zijn van hun verblijfsstatus, werken in ons land. Daarmee is er win-win met een kans om een nieuwe toekomst op te bouwen voor degenen die huis en thuisland moesten verlaten, en voor de Achterhoek om nieuwe medewerkers te verwelkomen. Van Gijssel: “We kennen veel succesverhalen van ondernemers die werken met statushouders in de regio, waaronder in onze grote maakindustrie.” Statushouders worden op weg geholpen in inburgering onder andere via meer dan 20 sleutelpersonen die een brugfunctie vervullen tussen statushouders, instanties en gemeenten.

Foto: In Eibergen stonden protest borden op de plek waar plannen zijn voor een AZC, de borden zijn inmiddels door de gemeente Berkelland verwijderd 

Deel dit artikel:

5 gedachten over “Achterhoek houdt vast aan welkom heten statushouders en asielzoekers”

  1. Meneer van Gijssel vergeet de stijgting van de misdaalcijfers te vermelden.

  2. achterhooker

    gaat nergens meer over dit ..weet toevallig in neede hebben een jaar statushouders in een woning van prowonen gezeten .die mensen zijn nu weg dus hup huis weer in de verhuur.en wat denk je ja hoor komen weer statushouders in..hoe is dit in vredesnaam mogelijk..staan er geen gewone nederlanders meer op de wachtlijst..ik maak me hele grote zorgen..

  3. Meneer van Gijssel.gaat binnenkort bij de verkiezingen wel merken hoe breed gedragen zijn ideeën zijn.

  4. Goh laten we nog snel even de linkse agenda pushen ondanks de laatste nederlaag. Leuk rooskleurige advertentie dit stuk, alle problemen maar even niet vermelden. Wat een aanfluiting.

  5. De hele wereld staat in de fik, maar B. Traven, Achterhoeker en Jan denken alleen aan zichzelf. Ikke, ikke, ikke

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven