Iedere dag een tip hoe de Berkel weer drinkbaar kan worden

BERKELLAND – In Billerbeck begint vandaag een wandeling langs de oevers van de Berkel. Daar in Duitsland begint deze rivier. Op 7 juni eindigt de tocht in Zutphen, waar de Berkel de IJssel in gaat. Doel van de wandeling: aandacht vragen voor het vervuilde water van de rivier, proberen een aanzet te geven het water weer drinkbaar te maken.

Wij plaatsen gedurende de wandeling iedere dag een column, geschreven vanuit het perspectief van de Berkel zelf. We volgen de wandeling, maar geven vooral iedere dag een tip hoe de rivier weer drinkbaar kan worden.

Berkeltip: Vanaf vandaag iedere dag een tip om de Berkel drinkbaar te maken

Wat leuk dat jullie twee weken te gast zijn op mijn oevers. En wat hartverwarmend dat jullie me helpen weer gezond te worden. Ik geef jullie tijdens de wandeling graag dagelijks een tip hoe ik weer drinkbaar zou kunnen worden.

Was getekend, De Berkel!

Tip 1
Ga onmiddellijk naar de bioscoop voor ‘I am the river, the river is me’. Die draait nu! Ingrijpender dan in die documentaire gaan wij de komende dagen niet uitleggen waarom rivieren drinkbaar moeten worden!!! Ik, de Berkel ook.

Laat ik eens beginnen met uit te leggen hoe ik eigenlijk ontsta, waarom ik zo maar ergens bij Billerbeck besloten heb een rivier te worden. Het is daar moerassig in het natuurgebied met ook een prachtig ooibos. Wat jullie misschien niet weten is dat rivieren ook onder de grond bestaan. Waar ter wereld je ook een gat graaft, altijd kom je ergens op grondwater. Dat grondwater staat met elkaar in verbinding. En soms komt er zo’n stroom boven water. Zo ook bij Billerbeck. In Nederland heet dat een bron. In het Duits is dat een quelle. Mooi dat water dat van onder de grond naar boven komt in Nederland dan weer kwelwater heet 😉

Eén bron heeft de Berkel niet. Overal in het moerassig gebied van Billerbeck komt er water naar boven. En ja, dat stroomt dan weg naar het laagste punt. Dat werd ik, de Berkel. Aan mijn laagste punt kom ik uit in de IJssel, ook – ik geef het eerlijk toe –een heel mooie rivier.

Je zult nu begrijpen dat je wandelend langs de Berkel om aandacht te vragen om mij weer schoon te krijgen, je eigenlijk ook aandacht vraagt om álle grondwater – wat mij betreft in de hele wereld – drinkbaar te houden. Daarom staat deze wandeling ook niet op zichzelf. Een drinkbare Berkel is onderdeel van het project Drinkable Rivers, over de hele wereld opgezet door Li An Phoa. Zij wandelt deze dertien dagen zelf ook mee. We gaan iedere dag het water monsteren.

En ik ga jullie iedere dag een tip geven hoe je de Berkel weer drinkbaar kunt maken. De tip van vandaag is dat alle water van de wereld met elkaar in verbinding staat en dat je je tussen de oren moet knopen dat we alleen maar kunnen leven op deze aarde als er drinkwater is.

Ie kunt better mar zunig weane met mie.

Deel dit artikel:

2 gedachten over “Iedere dag een tip hoe de Berkel weer drinkbaar kan worden”

  1. Marlou Elsen

    Wat een essentieel initiatief! Ik zie uit naar al je tips mooie Berkel. En wens alle wandelaars inspirerende dagen.

  2. Goedemorgen Berkel, dankjewel voor je gedachten! Mooi dat je ze met ons deelt. Ik hoop dat veel mensen ze lezen en dat ze je tips ter harte nemen. Jij bent, net als al je broertjes en zusjes, een levensader van onze wereld!

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven