Bassin aan Vogelenzangstraat geopend

berkelzinkding 040-borderEIBERGEN – Vanmorgen is op feestelijke wijze door burgemeester Hein Bloemen, dijkgraaf Henk van Brink, de wethouders Dennis Meijerink en Johan Vennevertloo van Berkelland en heemraad Henk Wubbels van Waterschap Rijn en IJssel het bergbezinkbassin aan de Vogelenzangstraat in Eibergen officieel in gebruik genomen.

Naast deze opening ondertekenden zij ook een uitvoeringsovereenkomst voor een inhaalslag voor baggerwerk in de vier kernen van Berkelland en een overeenkomst voor overdracht in het kader van efficiënt oeverbeheer. De overeenkomsten leiden tot schoner, levendig en zuiver water in de woonomgeving. Met het baggeren en de bouw van het bergbezinkbassin is circa 1 miljoen euro gemoeid.

De ondertekening en de ingebruikstelling vonden plaats in de kantine van de brandweerkazerne en bij de locatie van het bergbezinkbassin nabij de hoek Bronbeekstraat met de Vogelenzangstraat. Burgemeester Bloemen en dijkgraaf Van Brink tekenden de overeenkomsten. Wethouder Dennis Meijerink stelde het bergbezinkbassin in gebruik. 

Het resultaat van het bergbezinkbassin is een buffercapaciteit voor 500 m3 rioolwater. Daarmee wordt bij extreme neerslag regenwater met huishoudelijk rioolwater niet zomaar meer op de sloot geloosd. De bouw kostte circa 500.000 euro en levert straks een schone Veenslatgoot op. Aan de twee samenwerkingsovereenkomsten is meer dan anderhalf jaar ambtelijk en bestuurlijk werk voorafgegaan en voorziet nu in uitvoeringsafspraken.

De baggerwerkzaamheden in Borculo worden deels gefinancierd binnen het project “Beleef de Berkel” via het Regiocontract stedendriehoek door de provincie Gelderland, Waterschap Rijn en IJssel en de gemeente Berkelland.

Overdracht Stedelijk water
Berkelland gaat het stedelijk water in de gemeente Berkelland over dragen aan waterschap Rijn en IJssel. De gemeenteraad van Berkelland heeft op 27 oktober hiermee ingestemd. Het gaat dan bijvoorbeeld om de Berkel in de kern van Borculo. Op dit moment zijn er vaak meer eigenaren op een watergang. Dat is niet handig. Het is duidelijker en efficiënter om het eigendom bij één eigenaar te leggen.

Het waterschap is verantwoordelijk voor de waterkwantiteit en de waterkwaliteit van de regionale watergangen. Het waterschap is dan meestal ook de eigenaar. Volgens de nieuwe waterwet heeft het waterschap diezelfde verantwoordelijkheden voor de watergangen die door de bebouwde kom stromen. Het is dan ook een beetje raar dat het waterschap dan binnen de kom geen eigenaar is of slechts een gedeelde eigenaar.

Daarom neemt het waterschap Rijn en IJssel het stedelijk water in eigendom en beheer over van de gemeente Berkelland. Daarnaast kan het waterschap de watergangen beter onderhouden dan de gemeente, omdat dat één van haar kerntaken is.
[nggallery id=796]

Deel dit artikel:

2 gedachten over “Bassin aan Vogelenzangstraat geopend”

  1. terinnnngg geef het geld aan wat anders uit dan zitten in de ZON ! dit heet toch geen werk meer!

    Kosten? x aantal ambtenaren x 4 / 5 uur…. = per ambtenaar een kostenposten van zo’n 600 euro.. hopsakee !

  2. Jongens kan het niet een ietsje minder? Zoveel ambtenaren voor zo”n ombenullig projectje.
    Het is maar werk. of is dit nou wat ze noemen het Zwitserleven gevoel???
    Ja zo kan ik het ook, op de kosten van de burgers uit Berkelland,

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven