Exclusief: Grootse plannen in Oudestraat

NEEDE – Dorpsgesprekken, commissievergaderingen, uren wordt er gepraat over de problemen in de Oudestraat. Voor enkele ondernemers en inwoners duurt het veel te lang om te wachten op nog eventueel te maken plannen in de toekomst. Een groep mensen waaronder Tony Reith (81) trokken anderhalf jaar terug de stoute schoenen aan en gingen achter de schermen zelf aan de slag.

Dinsdagavond tijdens een commissievergadering werd het grote plan voor het eerst in het openbaar gepresenteerd. Wat is het plan? Reith: “Er moeten drie moderne winkelpanden komen met een frontlengte van 35 meter, negentien starterwoningen en twee parkeerplaatsen met een doorsteek naar de Oudestraat. Het plan moet worden uitgevoerd waar nu de voormalige winkels Rue de Vuex, Schlecker en een pand van A.Pons staan (Oudestraat 60-70).”

Het woning- winkelplan is bij de gemeente al eerder onder de aandacht gebracht. Wethouder Leo Scharenborg heeft altijd namens de gemeente gezegd dat ondernemers zelf met plannen moeten komen. Op 16 december 2009 hebben enkele initiatiefnemers samen met drie ondernemers – die de 1000m2 winkelruimte in gebruik willen nemen – het plan gepresenteerd bij de wethouder.

“Scharenborg gaf aan geen groen licht te geven voor het indienen van een bouwaanvraag. Sterker nog de wethouder heeft andere ideeën met het centrum van Neede maar hij gaf daarover tijdens het gesprek geen enkele duidelijkheid”, vertelt Reith aan de commissieleden.”

Door het samenbrengen van de winkels moet er een hart gecreëerd worden in Neede met vijf grote bestaande winkels de Albert Heijn de nieuwe beddenzaak en andere winkels aan de noodzijde van de Oudestraat en aan de Borculoseweg. In het plan staat ook beschreven om meer terrassen aan te leggen bij bestaande horecavoorzieningen: café De Ruif en De Vrienden, Mamoura Plaza, cafetaria Smul Grill, en een koffieterras voor bakker Batist.

“Het plan is helemaal klaar als we morgen groen licht krijgen dan beginnen we direct. Daarom wil ik met mijn oproep de vertegenwoordigers van Berkelland oproepen de wethouder te overtuigen van het geweldige plan. Het past in de VIP-gedachte, het sluit aan op de wensen van de jongeren en ondernemers. De gemeente moet het ijzer smeden nu het heet is, anders zoeken de ondernemers hun eigen weg en is Neede te laat”, aldus Reith.

De plannen zijn uitgewerkt door Rob Berendsen van KDB architecten, en aannemer Bart Scharenborg. Het is nog een grote vraag wat de commissieleden met dit plan gaan doen. De voorzitter die de avond begeleide had begrip voor de zaak hij wil eerst de contourennota afwachten om daarna een visie op het plan te geven.

[nggallery id=998]

Deel dit artikel:

18 gedachten over “Exclusief: Grootse plannen in Oudestraat”

 1. Ben benieuwd, Neede heeft in mijn ogen nooit echt de naam gehad om daar even gezellig naar toe te gaan. Misschien omdat het inwoners aantal daar ook te laag voor is.
  Vind het best zolang ze maar niet de gelden van Borulo Ruurlo en Eibergen gaan aanspreken omdat daar op te knappen.

 2. En je vergeet Beltrum waar nooit geen rooie cent naar toe gaat. Neede is nog nooit wat geweest en zal het ooit nog wat worden?
  En vergeet niet dat er binnenkort verkiezingen zijn. Er durft nu niemand een uitspraak te doen. Zelfs onze Beltrumse wethouder niet.

 3. Prima plan, van oud ondernemer (81) Reith.
  Hij weet goed wat er leeft in het centrum van Neede.

  Maar de regie ligt bij onze gemeente olv L.S
  Onze wethouder L.S weet al lang wat er gaat gebeuren en wat “niet”

  Zoals achter de schutting.
  En alles wat daar om heen staat.

  VIP-gedachte, matige opkomst en wie er moesten zijn die waren er niet.

  Groet Nico.

 4. Mans Koster heeft toch ook plannen, of is dit er 1 van hem. Super idee. Van mij krijgen ze groen licht!

 5. Nu gaan allerlei (ex-)ondernemers plannen presenteren met veel eigenbelang. Winkelpanden bouwen is niet zo moeilijk, maar er dan ook aantrekkelijke winkels ìn krijgen. Dat is veel moeilijker. Daar weet meneer Reith toch alles van! Pak het hele centrum aan vanuit een behoorlijke stedenbouwkundige visie. En laat de kruideniers van weleer dán zorgen voor de invulling daarvan.

 6. De Initiatiefgroep heeft aan de Gemeente Berkelland geen financiële steun gevraagd voor dit project !. De groep heeft haar eigen kanalen.

  Mans Koster is op geen enkele wijze betrokken in dit plan.

 7. 3-Ka; het roemruchte rovershol uit de jaren ’70 uit haar as herrezen, maar nu aan de overkant. Supersnelstrak plan van tony r. (81) ut zal je kind maar wezen. Als ze nu ook nog effe de “pluk”ze wetgeving loslaten op nevelige beleggingskluppies = de case zo gepiept. Overigens alle lof voor dit biznizzplan van de bovenste plank. Tis te hopen dat de carnavalsoptocht volgende week er nog wel langs kan. (zwarver gait met roots in de ollestroate)

 8. @ karel
  nee niet nog meer water misschien een optie om een hele grote parkeerplaats te maken van neede 😉

 9. @ Gerrit, geen idee waar je bericht over gaat maar het zal vast een betekenis hebben…

  @ Peter, Parkeerplaats is goed maar je zult wel iets moeten hebben om daar te willen/moeten parkeren…

  Zullen we dan 30% van de toekomstige plas reserveren voor parkeerplaats/horeca etc. ??

  En dan meteen de molen weg en nooit geen jam meer eten… 😉

 10. Tony, je had eerst toestemming moet vragen aan Mans K, deze is grote vriend van Leo Scharenborg. Deze 2 houden ook de plannen van de ondernemer uit Borne tegen. Je zou dat als lid van de club van drie toch moeten weten. Praat eerst met Mans en geeft deze toestemming, wat ik niet denk, hij wordt er zelf niet beter van, ga dan verder. Verder een goed idee en succes ermee.

 11. @karel

  misschien een id om van rietmolen een heel groot warenhuis te maken en met shuttle bussen heen en weer te rijden????

 12. Misschien is het een goed plan voor de oudestr. Ik wens ze veel succes.

  PS wanneer wordt de sint en kerstverlichting eens opgeruimt? Inmiddels is wel de cassetterecorder met die vervelende muziek op pauze gezet.

 13. de straatverlichting wordt meestal vlak voor de carnavalsoptocht weggehaald, dat is altijd zo geweest.

 14. @ Peter:

  Vergeet niet dat Rietmolen straks direct aan de nieuwe N18 ligt. Daar is straks een McDonalds, een Free Record Shop (ook op zondag open) en IKEA heeft er ook plannen. Rietmolen heeft zich ook al aangeboden voor de Danceparade, nu Rotterdam daar niet meer zo’n trek in heeft.

  Je kunt straks zo vanuit Slaapdorp Neede de metro pakken naar Rietmolen voor een gezellig dagje uit!

  Dat van die cassetterecorder (Needenaar) vind ik trouwens echt een goeie!

 15. Dat Filmpje is zo erg… De 1 kijkt nog dommer dan de ander, de spreker wordt niet eens serieus genomen! Terecht trouwens… lol…

  Met Neede komt het nooit meer goed, gooi het plat laat de natuur zijn gang gaan daar…

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven