Rekkenaar druk in de weer met turbines

afbeelding-nieuw-roy-27532REKKEN – De meeste mensen hebben een hekel aan wind. Maar voor energiespecialist Wim Stevenhagen (63) uit Rekken kan het niet hard genoeg waaien. Hij reist door de hele Benelux en zelfs daarbuiten (Europa) om windturbines aan de man te brengen. Staan er in Berkelland ook turbines? “Ja ééntje bij mij in de tuin”, lacht Stevenhagen.

Volgens de Rekkenaar moet Nederland veel meer doen aan duurzaamheid. “Er wordt in ons land veel gepraat over dit onderwerp, maar de uitvoering staat op een laag pitje. De overheid blokkeert de boel door gas en olie belangen.” Stevenhagen is op dit moment flink aan het lobbyen (zie video) om de mensen te overtuigen van de windturbines. En met resultaat, steeds vaker worden bij nieuwe woningen turbines ingepast.

“Het moet een onderdeel van het huis worden. Normaal staan ze aan zee maar ze kunnen makkelijk dicht bij huis staan. Ze maken bijna geen geluid. Een muis maakt meer lawaai dan een windturbine. Over vijftien jaar zal elk huis zijn eigen energie opwekken doormiddel van zon en wind. Energiebedrijven zijn dan niet meer nodig. Lokale energie direct naar de gebruiker.” De energiespecialist heeft al heel wat mooie resultaten geboekt. Deze week heeft hij er nog voor gezorgd dat er een turbine wordt geplaatst op de gemeentewerf in Nijkerk. In Gelderland staan er sinds kort ook een aantal. In Arnhem op het gemeentelijk Lyceum. Bij Hoeflake in Hedel en in Zaltbommel op een school.

Stevenhagen: ”Misschien is het wat om er een aantal op het nieuwe gemeentehuis van Berkelland te plaatsen? Het is maar een idee. Ik heb contact met alle gemeenten in Nederland ook met Berkelland. De burgemeester stond open voor mijn verhaal maar verder is er nog niets meegedaan. In Emmen zijn ze wel actief daar hebben ze een duurzame rotonde met een windturbine in plaats van een duur kunstwerk.”

Wim Stevenhagen is altijd bezig geweest met energie. Vanaf 1980 werkzaam geweest bij Landis en Gyr met de toonfrequent-techniek. In 1992 ging Stevenhagen voor zichzelf beginnen en nam een aantal diensten van het bovengenoemde bedrijf over. In 2000 kwam de splitsing tussen de verkoop van energie en het netwerkbedrijf. Het onderhoud viel weg en daarom moest Wim op zoek naar een nieuwe uitdaging. En dat werd de windturbine.

In 2005 won hij zelfs twee grote prijzen met de wind. De EEP-Award (zie video). Meer informatie is te vinden op www.set.nl.

Foto’s Roy Nijman:
[nggallery id=1873]

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven