Vogeltelling ondanks regen toch geslaagd

EIBERGEN – Zoals ieder jaar op de 1e zaterdag van oktober nam de Vogelwerkgroep Berkelland deel aan de internationale vogeltrekteldag. Vanaf 07:3O werd de vaste telpost aan de Havelandweg tussen Eibergen en Rekken en een telpost aan de Geerdinksdijk te Borculo (Waterhoek) bezet. Beide posten door 5 leden. Helaas waren de weersomstandigheden ronduit slecht.

Tot rond het middaguur viel er bijna voortdurend regen, hetgeen er voor zorgde dat er weinig trek was. De post aan de Geerdinksdijk werd tot 10:30 uur bezet en de post aan de Havelandweg met een onderbreking vanwege te hevige regen aan het eind van de ochtend tot 17:00 uur. Aan de Geerdinksdijk werden 325 vogels geteld met de Boerenzwaluw met 113 ex. als de meest geziene soort. Aan de Havelandweg werden 1312 vogels geteld. Hier was het de Vink met 350 ex. die het meest werd gezien.

Waar veel vogels die overdag trekken dit vooral in de 1e daguren doen, geldt dit niet voor roofvogels, die maken bij zonnig weer graag gebruik van thermiek, die pas later op de dag ontstaat. Toen het na de middag opklaarde kwam er trek van Buizerden op gang en vlogen er 30 ex. langs de telpost Havelandweg.

In het trekseizoen wordt er iedere zondag aan de Havelandweg geteld. De resultaten zijn te zien op www.vogelwerkgroepberkelland.nl.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven