Wandel mee langs de nieuwe Ramsbeek

EIBERGEN – Op zondagmiddag 21 juli organiseert het IVN Oost-Achterhoek een excursie en wandeling in het gebied van de Ramsbeek. De start is om 14.00 bij de parkeerplaats tegenover het Muldershuis. Deelname is gratis, met alleen een kleine bijdrage voor gebruik van koffie, thee of frisdrank, halverwege de wandeltocht van in totaal zeven kilometer. De route is helaas niet geschikt voor gebruikers van loophulpmiddelen. Kinderen zijn uiteraard welkom.

Voor het eerst kan men nu een schitterende wandeling maken langs de vernieuwde Ramsbeek. Deze is sedert vorig jaar geheel aangepast aan nieuwe inzichten wat betreft beheer, waterhuishouding en visbestand. De Ramsbeek kan nu worden gebruikt als een ”bypass” voor de Berkel bij piekaanbod van water. De beek is meanderend gemaakt met enkele inundatiegebieden om een aanbod van extra water op te kunnen vangen en ook om dat water langer vast te kunnen houden.

De oude drie sluizen zijn vervangen door een aantal vistrappen (cascades) om vissen de mogelijkheid te geven stroomopwaarts te zwemmen, zodat de visrijkdom zich kan uitbreiden. Direct zichtbaar is de unieke Flora en Fauna die zich hier in het gebied vestigt en ontwikkelt.

Deze wandeling mag gewoonweg niemand missen! Neem dus fototoestellen mee om de sfeerplaatjes vast te leggen.

Deel dit artikel:

1 gedachte over “Wandel mee langs de nieuwe Ramsbeek”

  1. Helaas voor de opsteller van het bericht: in de nieuwe (maar ook in de oude) Ramsbeek hebben nooit sluizen gelegen. Wel stuwen. De sluis ligt in Mallem in wat nu de oude Berkeltak is. In oude archiefstukken werd de Avinkstuw in Haarlo (nu Verdeelwerk) ook wel Avinksluis, genoemd, maar het is nooit een sluis geweest. Het gebruik van het woord ‘sluis’ voor ‘stuw’ is taalhistorisch dan ook wel verklaarbaar.

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven