Genomineerden Willem Sluiter Prijs 2021 zijn bekend

BERKELLAND – De tien genomineerden voor de Willem Sluiter Prijs 2021 zijn bekend. Ze zijn door de jury geselecteerd uit de in totaal 42 voordrachten die voor 1 januari voor deze Achterhoekse prijs zijn ingediend. Hiermee is duidelijk geworden dat in de Achterhoek zeer enthousiast is gereageerd op de oproep om voordrachten voor de Willem Sluiter Prijs te doen.

De komende weken gaat de jury onder voorzitterschap van Diana Abbink in beraad om te bepalen wie bekroond wordt. De prijsuitreiking staat gepland voor 20 maart in de Oude Mattheuskerk in Eibergen. Of deze daar kan plaatsvinden of op een andere manier wordt georganiseerd, hangt uiteraard af van de maatregelen rond het coronavirus. Nader bericht hierover volgt nog.

Bij prijs draait het om Achterhoek
Wie de Achterhoek op een positieve manier voor het voetlicht brengt, maakt een keer in de vijf jaar kans op de prijs die is genoemd naar dichter en dominee Willem Sluiter (1627-1673). De instelling hiervan is te danken aan de in 2018 overleden Bennie te Vaarwerk uit Eibergen. Met een legaat maakte hij het mogelijk nog zeker een halve eeuw deze prijs uit te reiken. De bekende dichtregels van Willem Sluiter ­– Waer iemant duisent vreugden soek,/ Mijn vreugt is in dees’ achter-hoek – inspireerden hem hiertoe.

Zowel personen als een vereniging, een stichting, organisatie of een bedrijf dat zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de Achterhoek kunnen worden voorgedragen. Naast 5000 euro ontvangt de winnaar van de Willem Sluiter Prijs een door beeldhouwer Anton ter Braak vervaardigde penning waarop een beeld van het Achterhoekse landschap en een beeltenis van de dichter Willem Sluiter zijn te zien. Als randschrift zijn de bekende ‘achter-hoek’-regels gegraveerd.

De genomineerden zijn:
Hans de Beukelaer / uitgeverij Fagus
Hans Keuper
Van der Lugtstichting
Maurits Steverink
Mooi Achterhoek
Museum Staal
Organisatie Slag om Grolle
Stichting Helemaal Groen
Stichting Koppelkerk
Stichting Pak An

Foto : Naast 5000 euro ontvangt de winnaar van de Willem Sluiter Prijs een door beeldhouwer Anton ter Braak vervaardigde penning waarop als randschrift de bekende ‘achter-hoek’-regels zijn gegraveerd.

Deel dit artikel:

1 gedachte over “Genomineerden Willem Sluiter Prijs 2021 zijn bekend”

  1. Ik vind dat het mooi-achterhoek het verdient ze doen zoveel mooie routes uitzetten en onderhouden dat geeft heel veel mensen plezier die zetten de achterhoek wel op de kaart ik wandel vaak van deze routes en kom dan mensen tegen uit het hele land het zijn toppers

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven