Het belang van kwalitatieve dagbesteding in de buurt

BERKELLAND – Voor diegenen die zelf geen activiteiten meer kunnen ondernemen, en daardoor weinig sociale contacten hebben, is er een fijn initiatief genaamd dagbesteding. Dagbesteding is er in vele vormen en met allerlei doeleinden. Zo kan men tijdens de zogenaamde belevingsgerichte dagbesteding om leren gaan met een beperking, en erachter komen hoe zij zo zelfstandig mogelijk kunnen blijven leven.

Denk hierbij aan activiteiten die erop gericht zijn om achteruitgang zo goed mogelijk te voorkomen. Zo is dagbesteding niet alleen fijn voor de mensen die hier zelf profijt van hebben: dagbesteding is daarnaast ook fijn voor de mantelzorgers, zo worden zij ontlast. Op deze manier blijft thuis wonen mogelijk voor veel mensen. Al met al een laagdrempelige manier om in contact te komen met anderen.

Er zijn een aantal vormen van professionele dagbesteding:
Belevingsgerichte dagbesteding, arbeidsmatige dagbesteding en ontwikkelingsgerichte dagbesteding. Zoals eerder genoemd, is de belevingsgerichte dagbesteding voor mensen met een beperking, om zo te kijken hoe men zo zelfstandig mogelijk kan blijven leven. Het zorgt voor fijne sociale contacten én geeft structuur en een zinvolle invulling van de dag. Ook voorkomt het dat men geïsoleerd raakt.

Vaak ga je in een groep aan de slag om sociale contacten op te bouwen en deze te onderhouden. Zo kun je op den den duur meedoen aan vrijwilligerswerk.

Arbeidsmatige dagbesteding
Bij arbeidsmatige dagbesteding gaat het om een vorm van dagbesteding waarbij een alternatief voor werk of voor school wordt geboden. Er wordt gewerkt met een of meerdere professionele begeleiders. Zo dragen de activiteiten bij aan de persoonlijke ontwikkeling van degene die meedoet. Ook hierin wordt er structuur geboden én natuurlijk een fijne invulling van de dag. De ontwikkelingsgerichte vorm van dagbesteding is bedoeld om ervoor te zorgen dat iemand binnen een aantal jaar kan doorstromen naar een betaalde baan of vrijwilligerswerk. De hard- en softskills die men nodig heeft om mee te doen op de werkvloer staan hier centraal.

Is dagbesteding iets voor jou?
Kun je door een handicap niet meer werken, of alleen met begeleiding? Wil jij wel eens nieuwe mensen ontmoeten of wil je wat vaker de deur uit? Bij Jouwdagbesteding.nl is het mogelijk om in 5 vragen de best passende dagbesteding te vinden. Zo kun je vanuit jouw oriëntatie de beste dagbesteding vinden. Vanuit hun activiteitencentrum ondersteunen zij mensen bij het invullen van hun dagen, en dat op een manier die bij jou past.

Bij jouwdagbesteding geloven ze in de visie dat deelnemers zelfstandig een keuze moeten kunnen maken voor een bepaalde dagbesteding. Laat de deelnemer maar aan de knoppen draaien, zet ze in hun kracht en laat ze kennismaken met de mooiste dagbestedingen! De begeleiding kan variëren, er wordt gekeken naar wat voor jou passend is. Het is namelijk zo dat je een andere begeleiding kunt gebruiken wanneer je je eenzaam voelt, dan wanneer je te maken hebt met een handicap of beginnende dementie.

Schrijf je eenvoudig in via het platform
Je kunt eenvoudig een account aanmaken, in 5 eenvoudige vragen kom je erachter welke dagbesteding het beste bij jou past. Van leerwerkcentra tot sporten tot een maatwerk dagbesteding voor iedereen! Om jezelf uit te dagen, tot een mooie ontwikkeling te komen én om nieuwe mensen te ontmoeten. En dat natuurlijk zonder druk, zonder ‘moeten’ en zonder verwachtingen.

WLZ indicatie of WMO beschikking
Is er sprake van een combinatie van zorg en dagbesteding? Dan is er sprake van ‘dagverzorging’. Dit maakt deel uit van een WLZ indicatie. Dit kan zijn om overbelasting van een mantelzorger te voorkomen, of wanneer je wacht op een plek in een zorgcentrum.

De zogenaamde WMO beschikking is van toepassing bij lichtere vormen van dagbesteding, hierbij ligt de focus op begeleiding. Deze beschikking kun je aanvragen bij de gemeente, zij hebben over het algemeen een WMO loket.

 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven