Sluis in Mallum officieel in gebruik

mauulumse-molen-036-border.jpgEIBERGEN – Wethouder Johan Vennevertloo van Berkelland en bestuurder Henk Wubbels van het Waterschap Rijn en IJssel hebben vrijdag om 14.30 uur de sluis in Mallum weer officieel in gebruik gesteld. Afgelopen winter en voorjaar is hard gewerkt aan de restauratie van de sluis. De sluis vormt samen met de Mallumse molen en het Muldershuis een uniek ensemble aan de Mallumse Molenweg 114 in Eibergen.

Het resultaat van de restauratie mag er zijn en de sluis kan weer gebruikt worden door de Berkelschippers. Aan de totstandkoming van de restauratie hebben vele partijen deelgenomen. De restauratie kwam nog even in gevaar vanwege de aanwezigheid van een beschermde varensoort.

Wethouder Johan Vennevertloo van de gemeente Berkelland en bestuurder Henk Wubbels van het Waterschap Rijn en IJssel hebben de sluis weer in gebruik gesteld door het schudden van een Berkelzomp. De “Snippe” kwam aanvaren met een aantal genodigden die aan de restauratie van de sluis hebben meegewerkt.

Nadat beide bestuurders de grote sluisdeuren hadden gesloten lieten de beide heren via een tweetal openingen in de kleine sluisdeuren de sluis langzaam vol lopen met water. Onder gezang van smartlappenkoor de “Mallumse Deerns” voer de “Snippe” daarna de sluis weer uit om aan te leggen bij de steiger van het Muldershuis. Aldaar werden de genodigden op een hapje en een drankje getrakteerd. De opening trok veel bezoekers en ook de Berkelschippers waren in grote aantallen aanwezig.

De restauratie is gefinancierd binnen het project “Beleef de Berkel” via het Programma voor Plattelandsontwikkeling, de provincie Gelderland, het Waterschap Rijn en IJssel en de gemeente Berkelland.

[nggallery id=341]

Deel dit artikel:

2 gedachten over “Sluis in Mallum officieel in gebruik”

  1. Wat een reuze leuke foto’s van de opening van de ‘sluis’. Ik herkende geen van de mensen en de Berkelzomp is nieuw voor mij, maar las er veel over. Alles ziet er zeer goed uit.
    Dat brengt vele mooie herinneringen op voor mij en hoop dat andere lezers er ook over schrijven. Ik lees elke dag ‘Nieuws uit Berkelland’,vanuit Canada, want je vergeet nooit je geboorte plaats, of het goed of slecht nieuws is or was.
    Wij hadden vroeger een cano vlak bij het Muldershuis. En op het wiel van de Mallumsemolen staan mijn voetstappen en wij zwommen er veel. De avond dat alleboten met waxine ligtjes de Berkel vanuit Duitsland kwamen staat mij nog heel goed bij. En de vele feestjes op het Muldershuis met heeeeeeel veel Grolsche vergeet je ook niet gaauw.Geniet van dit mooi stuk natuur, het is iets waar wij allemaal trots op kunnen zijn.
    p.s.
    Hebben de “Mallumse Deerns een cd?

  2. Schipper Derk

    Mooi man,

    Hee Joop komt er een CD registratie van het unieke optreden van de deerns samen met de schippers.
    Ik vond het een hele beleving om samen met de dames te zingen. Ik wist niet dat er zoveel zang talent in onze schippersgroep aanwezig is. Ook heb ik ervaren wat gezegde uit volle borst meezingen betekend.
    Groeten van de slechtste zanger van de schippersgroep SB Eibergen. Als ik play back zing ik nog vals.

    Misschien tot ziens als u zich door ons in de boot laat nemen,

    Derk

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven