Leerlingen oogsten piepers uit eigen tuin

NEEDE – Begin april zijn alle leerlingen van de Dr. Ariëns Daltonschool gestart met het inrichten van hun eigen moestuin. Een project in het kader van “Groei en Bloei” dat allerlei initiatieven in de wijk de Berg heeft opgestart. Groei en Bloei is een initiatief van Beweeg Wijs, in samenwerking met de gemeente Berkelland en de Dr. Ariëns Daltonschool.

De moestuin ligt pal achter de school. De school kreeg deze grond in bruikleen van ProWonen. In de moestuin werden na een grondige voorbereiding en stevige bemesting door de boer, op 10 april aardappels gepoot.  Elke leerling pootte zijn eigen aardappel, zodat er uiteindelijk 100 aardappels de grond in gingen.  Drie maanden lang werd de moestuin door de leerlingen onderhouden. Ze zagen hun planten snel groeien en omdat er voor een vroeg aardappelras (Frieslander) werd gekozen, kan er al na drie maanden geoogst worden.

Tijdens deze periode werd er ook in de school regelmatig aandacht besteed aan de moestuin. De leerlingen leren op deze manier de theorie aan de praktijk te koppelen.  Maandag 8 juli is het zover. Alle leerlingen zijn bij het oogsten aanwezig en de taken zijn verdeeld. De groepen 1 t/m 4 halen de oogst binnen. De groepen 5 en 6 verdelen het grootste deel van de oogst in gelijke porties, om vervolgens op de afsluitingsbarbeque op 9 juli aan alle leerlingen mee te geven. Groep 7 en 8 tenslotte, gaan het overgebleven deel van de oogst wassen en schrappen, zodat ze op 9 juli op de barbecue avond door iedereen als gebakken aardappel geproefd kunnen worden.

Deze oogst betekent niet dat het project Groei en Bloei ten einde is.  Na de zomervakantie staat al weer volgende activiteiten gepland.  Zo is er een activiteit met zelf verbouwde pompoenen, en er worden onder leiding van Beweeg Wijs appels geoogst aan de Bonkertskamp. De bedoeling is om van deze appels appeltaarten te bakken.

Deel dit artikel:

1 gedachte over “Leerlingen oogsten piepers uit eigen tuin”

  1. wat een super leuk initiatief…. er zijn genoeg kinderen die denken dat aardappels aan bomen groeien.

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven