College vraagt gemeenteraad de Transitievisie Warmte vast te stellen


BERKELLAND – In het klimaatakkoord is afgesproken dat in 2050 woningen en gebouwen aardgasvrij moeten zijn. Alle gemeenten hebben afgesproken om uiterlijk in 2021 hiervoor een eerste visie vast te stellen. De gemeente Berkelland heeft adviesbureau Royal HaskoningDHV opdracht gegeven om die Transitievisie Warmte op te stellen. De inbreng van ketenpartners, belangenorganisaties van (kleine) kernen, energiecoaches, ondernemersverenigingen en andere geïnteresseerden tijdens het proces is daarbij betrokken.

Wethouder Teselink: “De Transitievisie Warmte geeft met de kennis van nu aan welke oplossingen er zijn om in onze warmtevraag te kunnen voorzien. Ik waardeer dan ook zeer de inbreng en betrokkenheid bij deze visie van (belangen)organisaties, energiecoaches, ondernemersverenigingen en inwoners. We zullen het samen moeten invullen.”

Transitievisie Warmte is een eerste stap in een realistische, haalbare en betaalbare warmtetransitie
De warmtetransitie is een omvangrijke opgave die we als gemeente niet zelf kunnen en willen invullen. Daarom hebben we bij het opstellen van de Transitievisie Warmte ketenpartners, belangenorganisaties van (kleine) kernen, energiecoaches, ondernemersverenigingen en andere geïnteresseerden betrokken. Als een eerste stap van een transitie die ook gezamenlijk moet worden doorlopen. We kiezen er daarbij voor om geen wijken en buurten aan te wijzen die al vóór 2030 van het aardgas afgekoppeld moeten worden. Maar om natuurlijke momenten te benutten. Van belang daarbij is voor de gemeente Berkelland dat de warmtetransitie een realistische, haalbare en betaalbare transitie is.

Huidige (on)mogelijkheden voor duurzame warmtevoorziening in beeld
De Transitievisie Warmte brengt in beeld welke oplossingen er kunnen zijn als alternatief voor aardgas om in onze warmtevraag te voorzien. Voor de gemeente Berkelland zijn dit vooral oplossingen op individueel niveau. De haalbaarheid voor collectieve voorzieningen in de vorm van een warmtenet onderzoeken we verder op plekken met veel bebouwing dicht bij elkaar én de aanwezigheid van een mogelijke warmtebron, zoals restwarmte van een fabriek of warmte uit oppervlaktewater bijvoorbeeld de Berkel. Kleinere collectieve voorziening kunnen wellicht ook een oplossing zijn voor het buitengebied en de kleine kernen. Tegelijkertijd blijven we ontwikkelingen rondom de warmtetransitie en oplossingen volgen en moet de Transitievisie Warmte elke 5 jaar worden geactualiseerd.

Tussendoel: gasverbruik in 2030 met 20% verminderen ten opzichte van 2018
Door middel van energiebesparing, onderzoek naar collectieve oplossingen, aanmoedigen van individuele oplossingen en kleinschalige collectieve oplossingen willen we als tussendoel het gasverbruik in 2030 in ieder geval met 20% hebben verminderd ten opzichte van 2018.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven