Tijink leeft al bijna tien jaar op straat

NEEDE – Je staat er niet bij stil. Ook in Berkelland zijn enkele zwervers te vinden. Gerrit-Hendrik Tijink (56) leeft al bijna tien jaar op straat. Sinds 2000 heeft de ex-inwoner van Neede geen onderdak meer. Tijink vind nog steeds dat er weinig wordt gedaan voor daklozen in Berkelland. “Er is geen voedselbank, daklozencentrum of coffeeshop.”

“Ik leef van dag tot dag, elk dubbeltje moet ik omdraaien. Soms zit ik dagen zonder eten. Dan ben ik blij dat ik een paar broodjes kan kopen. Sommige mensen nodigen mij uit om te komen eten. Dan heb ik aan vier borden nog niet genoeg. Zo’n honger heb ik dan”, vertelt Tijink.

Bij de pakken neer zitten doet de Berkellandse zwerver niet. Hij volgt alle gebeurtenissen in Berkelland. Ook is hij bij elke gemeenteraadsvergadering te vinden. “Griffier Mark Slinkman vergeet ik nooit meer weer. Tijdens een vergadering kregen de raadsleden allemaal wat te eten. Ik zat daar maar te kijken. Na afloop kwam hij met een grote zak ribbetjes naar me toe. Er ging een wereld voor me open. Toen ik op de fiets zat heb ik ze opgepeuzeld.”

 Elke avond moet Tijink zoeken naar een slaapplek. Vaak overnacht hij in bossen of bij de koepel in Neede. “Hoe ik naar de toekomst kijk? Ik ben blij dat ik nog leef.”

Een uitkering aanvragen kan Tijink niet omdat hij geen vaste woonverblijf heeft. Al eerder heeft hij bij burgemeester Bloemen aangeklopt, maar dat gesprek heeft niks opgeleverd.

Deel dit artikel:

15 gedachten over “Tijink leeft al bijna tien jaar op straat”

  1. Ik vind wel dat je een heel snel en makkelijk oordeel hebt hoor Katja.
    Je weet nooit hoe deze man hierin terecht is gekomen. Wat ik veel erger vind, is dat deze man dus schijnbaar bij niemand terecht kan voor hulp. Een burger meester? Is die er niet voor zijn burgers? Hij moest zich schamen.

  2. Deze man is een best sympathieke vent maar helaas ben ik van mening dat bijna niemand een zwervend bestaan hoeft te ondergaan in Nederland. Je hebt zwervers die zelf voor een dergelijk bestaan kiezen en daar is deze Gerrit er in mijn ogen één van, hij heeft een jaar of tien geleden een baan gehad maar van het ene op het andere moment verscheen hij daar niet meer hij had al wel eens gezegd dat, dat binnen zitten niets voor hem was. Ja het is soms moeilijk om in de pas te lopen en op tijd op je afspraken te verschijnen maar dat zijn toch wel dingen die er bij horen om een inkomen te verdienen. Ondanks alles vindt ik je toch wel een vriendelijke en sympathieke vent.

    Groet,
    Grolleman

  3. gait ie kunt t allemoal mooi vertellen.moar heb ie hier niet zelf veur e kozen????wat grolleman a zei een joar of 10 leden had ie een baantje bie de hameland ,had ie ook een eigen huuske .moar ie hebt er toen wal een puihoop van e maakt.ik kan mie veurstellen dat ie niet onder het regiem van de hameland kunt warken ,moar ie hebt wal degelijk een kans had.en gait een koffieshop wat mot ie doar noe met.ie hebt toch geen geld????ie kent de drugsplekken in nee toch ook wa woar de jeugd noar de kloten geet.ik zee oe er vaak genog.gait ie kunt mooi lullen moar ie mot neet goan leegen.

  4. Dat koffie drinken hoeft geen probleem te zijn de winkels zijn van 8 tot 8 open en de meesten hebben momenteel een koffiehoek met evt. nog een krant. Dan zijn er nog de bibliotheken in Berkelland waar ook koffie is en je het laatste nieuws kan lezen. Tel daarbij de diverse openbare vergaderingen in Berkelland en de koffietaks is wel bereikt. En als Gerrit een beetje creatief is loopt hij zo af en toe een keer een zaal binnen waar een feest is, feliciteert het bruidspaar en nuttigt een paar consumpties, dat moet vast wel lukken in die tijd voordat hij met zachte hand weer wordt verwijderd. Dan is alleen de zondag nog een probleem maar gelukkig gaan binnenkort de winkels ook op zondag open. Mensen hebben jullie nog suggesties laten we Gerrit de winter door helpen 🙂 🙂 en wees zuinig op deze zwerver.

    Groeten,
    Grolleman

  5. hoi mans.bied ie gerrit dan s”‘morgens is een bakkie koffie an.hoef ie ook niet meer zo vaak op de fietse veur oen colum .proat gait oe wa bie.is 2 vliegen in 1 klap.

  6. Mans zn Column is al een tijdje in “Coma”
    Net als Gerrit denk hij ook in eigen belang, wie niet?
    Gerrit zonder dak boven zijn hoofd.
    Mans ook geen dak meer op zijn camper,nadat hij onder een te lage viaduct in Frankrijk door reed op vakantie

  7. Wat deze man doet is sociaal-maatschappelijk onwenselijk. Daar denkt Tijink zelf heel anders over. Waarschijnlijk heeft hij door zijn THC verslaving een schizotypische persoonlijkheidsstoornis. De grens tussen realiteit en fantasie is vaag, en het het denken heeft magische kenmerken. Daarnaast is sprake van achterdocht, rancune en een onvermogen tot het aangaan van intieme relaties. Er wordt echter nooit voldaan aan alle eisen die noodzakelijk zijn voor de diagnose schizofrenie. De stoornis is meestal blijvend, hoewel schommelingen in de mate van ernst voorkomen. Tijdens een kort gesprekje betreffende inschrijven Prowonen en een uitkering aanvragen merkte hij op dat hij de landloperij dan zou moeten opgeven. Naar mij weten is recreatief fietsen bij wet niet verboden.

  8. Je zal maar elke week die bal gehakt over de vloer krijgen. Joh, ga effen schijten. De plee schoon maken, daar doe ik het voor.

  9. Dag mensen in Neede en omgeving. Ik ken Gait als een lieve politiekbewuste man waar menig mens nog iets van kan leren. die elke zondag bij mijn vriend in Almelo met de fiets komt,,En wat moet een beetje stad/dorp hu zonder zwerver? Dus mensen geef die man als je hem ziet een cracker met pindakaas want daar is hij gek op..En wat dachten jullie van binnenkort een 12,5 jaar jubileum??

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven