ProWonen sloopt woningen in Eibergen

EIBERGEN – Woningcorporatie ProWonen sloopt in het jaar 2018 vierentwintig duplexwoningen aan de Karel Doormanstraat /Thorbeckestraat in Eibergen. De bewoners zijn hier dinsdagavond 7 april over geïnformeerd. Met de sloop wil ProWonen het te grote aanbod van appartementen (met vaak één slaapkamer) in Eibergen reduceren. De wooncorporatie onderzocht de mogelijkheid om de woningen flink op te knappen en te vergroten, zodat ze weer langjarig mee kunnen voor toekomstige generaties. Dit bleek te kostbaar, waardoor is besloten om de woningen te slopen. Na de sloop in 2018 worden er nieuwe woningen op deze locatie gebouwd. Met de gemeente Berkelland wordt afgestemd welke woningen en invulling gewenst is.

ProWonen ziet dat er een te groot aanbod in Eibergen en Neede is aan kleine huurwoningen. Dit blijkt ook uit diverse regionale woonrapportages zoals de kernenfoto’s. Hierdoor verwacht de wooncorporatie in de toekomst problemen met de verhuurbaarheid van deze woningen. Om vraag en aanbod in het woningbezit in balans te brengen, grijpt ProWonen de komende jaren zorgvuldig in. Op 8 november 2014 werd de sloop van appartementencomplex de Els de Beuk in Neede al aangekondigd vanaf 2017. Inmiddels heeft ongeveer een kwart van de bewoners een andere woning gevonden. Op 7 april 2015 ontvingen de bewoners van de duplexwoningen aan de Karel Doormanstraat/Thorbeckestraat in Eibergen hetzelfde bericht.

Op dinsdag 7 april zijn de bewoners van de duplexwoningen geïnformeerd over de toekomstige sloop van hun woning. “Het is een ingrijpende en vervelende boodschap om te krijgen en te geven”, aldus Susanne Bomer en Marjan Schoenmaker van het team Klant & Projecten. “We begeleiden alle bewoners intensief naar een andere passende woning. Dat doen we in alle rust tijdens individuele gesprekken en in goed overleg met alle betrokkenen. Iedere bewoner heeft voorrang bij de toewijzing van een andere huurwoningen op andere woningzoekenden en ontvangt een verhuiskostenvergoeding voor het verhuizen en voor de inrichting van de nieuwe woning. De eerste bewoner heeft inmiddels al een nieuwe woning gevonden”.

“Er zijn diverse redenen voor de afnemende verhuurbaarheid van kleine huurwoningen in Eibergen en Neede”, vertelt directeur Henk Meulenkamp van ProWonen. “In deze twee kernen is in het verleden relatief veel gebouwd voor alleenstaande jongeren en ouderen. De woonwensen van deze doelgroepen zijn gewijzigd. Het aantal jongeren neemt af en we zien de trend dat jongeren later naar een zelfstandige woning verhuizen. Ouderen zijn zeer honkvast en blijven het liefst in hun eigen woning wonen. Wie toch verhuist, kiest een woning met minimaal twee slaapkamers dichtbij het centrum en voorzieningen. Tot slot houden we rekening met de huishoudenskrimp op termijn. We verwachten in de huursector het eerst leegstand in kleine appartementen.

 

ProWonen staat voor betaalbaar en goed wonen, juist voor mensen met een kleine portemonnee. Het is niet voor niets dat de gemiddelde huurprijs van onze woningen € 480 bedraagt. Ook kiezen we in 2015 voor een minimale huurverhoging en maken we geen gebruik van de extra huurverhogingsmogelijkheden die minister Blok ons biedt om de verhuurdersheffing te compenseren. De woningen aan de Karel Doormanstraat/Thorbeckestraat hebben een lage huurprijs onder € 403.

We zorgen er voor dat er voldoende sociale huurwoningen in dit segment in Eibergen blijven door bij verhuizing de huurprijs van een ander complex in Eibergen lager te houden dan we tot nu toe deden”.

Deel dit artikel:

16 gedachten over “ProWonen sloopt woningen in Eibergen”

  1. De huren zijn de laatste jaren ook veel te veel te hoog geworden!!!
    Als er mensen uit een woning gaan komt er maar zo 50 tot 100 euro bij op. Je hebt dan voor het zelfde huis, verschillende huurprijzen. Hoezo wilt U nu bij verhuizing de huurprijs lager houden dan dat U tot nu toe deed. Dus de mensen die ook in zo’n huis zitten moeten straks meer betalen dan als er nieuwe bewoners van de Karel Doormanstraat/ Thorbeckestraat komen??? Of gaat dan de huurprijs voor iedereen in dat complex omlaag.

  2. Ik word niet goed.

    Prowonen , dit zijn goede woningen voor mensen met urgentie. Niet slopen maar gebruiken !! Verhuur aan de mensen die al langer staan ingeschreven(Nederlanders dus !) een echte huurwoning voor een juiste verhuurprijs.
    Zoals het nu gaat met die urgentie voorrang is foute boel.
    Afschaffen die urgentie. In veel buurten komen probleem gevallen te wonen zonder dat de buurt daar om vraagt. Gevolg: buurt gaat snel erop achteruit.

  3. @Henk. De huurprijs voor iedereen, het hele betreffende complex, gaat dan inderdaad omlaag.
    @ Ik word niet goed. De woningen zijn op en hard aan een grote opknapbeurt toe. De hoge kosten voor het onderhoud en de prognose dat er mede door de krimp minder kleine woningen nodig zijn, maken sloop in 2018 tot het meest logische besluit. Kijk voor meer informatie op http://www.prowonen.nl of neem contact met ons op via [email protected]. We leggen onze overwegingen graag verder uit.

  4. jullie hoeven helegaar nix uit te leggen ALLEEN maar stoppen met slopen van betaalbare huurwoningen want wat de wooncorpsen doen heeft de parlementaitre enquete wel uitgewezen en jullie zijn geen haar beter en GEEN huurverhoging dit jaar (ook niet 1%) en ruim es een x de troep op (containers enzo) in de wijken die overal maar zo ongevraagd neergepoot worden MAAR als een huurder z’n gras 2cm. te hoog heeft ligt er al weer een dreigbrief op de deurmat

  5. ik woon in zo,n woning en het is echt ongezond om te wonen…by harde wind waai je weg en overal vocht en schimmel…ben goed begeleid door de woningbouw en heb al een ander huis gevonden….terecht dat deze woningen worden gesloopt…kan niet meer..alles is verrot,vooral by de beneden woningen…mensen die zeggen dat ze nog wel verhuurd kunnen worden..die kunnen dan daar in gaan en zijn binnen een week weg want de woningen zijn echt verrot…heb inmiddels een perfect huisje gevonden in de zelfde straat…@ ik wordt niet goed…ga er zelf wonen en binnen een week loop je te janken !!!! als je ergens geen verstand van hebt,bemoei je er niet mee…en terecht dat deze mensen voorrang hebben!!!!! .

  6. in gelul kun je niet wonen

    aan de haaksbergseweg te neede heeft men destijds 34 woningen gesloopt EN NIX teruggebouwd

  7. marcel oet neepipo de clown

    goedkoop wonen mag niet meer Net als in NEEDE breek ze maar af Eenbraakliggend stuk grond brengthelemaal niets op Er zijn genoeg mensen met een kleine buers hier goed kunnen wonen WONINGBOUW denkt alleen maar aan geld naar binnenschrapen

  8. prowonen is echt belachelijk bezig. Meiersveldweg tegen de vlakte gooien (oude bejaardencentrum 18 jaar oud) Koeweidendijk (23 jaar) zijn gewoon stel niet snuggere mensen, die huizen kun je prima verhuren en de bejaarden maar weer een verzakking bezorgen. Die flatgebouwen zijn prima en willen heel veel mensen wonen als je de leeftijdsgrens maar verlaagd, nee alles 55+ het stikt van 55+ in Neede.

  9. @zwarver gait | 17-04-15 | 12:59
    Hoe hoger de huur, hoe hoger de huursubsidie

    inkomen van 10.000 euro per jaar
    400 = 170 huursubidie = 230
    700 huur = 336 huursubsidie = 364
    166 verschil in huursubsidie voor 300 meer huur = 136 euro meer.
    de helft van de verhoging wordt dus betaald door de overheid.
    Ik ga uit van 700 want dat is nu ongeveer de grens om voor huursubsidie in aanmerking te komen(710,68), en bij het zoeken naar een huurhuis zie je ook eigenlijk dat alle huizen tussen de 699 en 710, of boven de 1000 per maand(private sector).
    En voor 136 euro per maand meer aan huur krijg je dan wel een veel woning terug die veel leefbaarder is dan op dit moment.
    Dat is 16 uur in de maand werken voor minimum loon, of 4 uur per week.

    En met een minimum loon fulltime, met 7,50 netto per uur ( minimumloon 23+) geeft dat 1299,22 per maand bij fulltime(113 vacatures binnen 10 kilometer van Eibergen, waar deze woningen staan).
    Hier zou dan 364 aan huur vanaf gaan, dan houd je 935 euro over.
    Haal daar internet, electra en alles vanaf dan krijg je dit per maand:
    internet 38
    gas 100 (5 persoons huishouden)
    stroom 95 (5 persoons huishouden)
    water 10 (hoekwoning/2 onder 1 kap)
    totaal: 243
    935 – 243 = 692
    er blijft dan 692 euro over in de maand voor eten, drinken, kleding en andere dingen. Volgens mij zal dat genoeg moeten zijn.

    @marcel oet neepipo de clown | 17-04-15 | 18:27
    Als door het slopen van een woning van 50.000 euro de huizen ernaast met 30.000 euro stijgen, dan is dat 10.000 euro winst bij verkoop van de woningen die ernaast staan.
    Op die manier kan een braakliggend stuk grond meer opbrengen als het huis ernaast in zo’n slechte staat is dat de woningen ernaast er minder waard door worden

    Hieronder een (extreem) voorbeeld hiervan
    Een drugscrimineel en een astronaut wonen naast elkaar, de drugscrimineel zegt, mijn huis is meer waard dan die van jou. Die van mij staat naast het huis van een astronaut, die van jou naast een drugsdealer.

    http://www.berekenhet.nl/werk-en-inkomen/minimumloon.html
    http://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/toeslagen/
    http://www.telfort.nl/Persoonlijk/Internet-TV-Bellen.htm
    http://www.jobbird.com/nl//kandidaat/vacature-zoekresultaat?search=&location=Eibergen.-Berkelland&radius=10
    http://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/snel-besparen/grip-op-je-energierekening/gemiddeld-energieverbruik/
    http://www.nibud.nl/consumenten/energie-en-water/

  10. J hoe moeten de mensen zich wel niet voelen met stuk akkeland voor hun neus aan de haaksbergseweg in Neede, akkeland is goedkoper dan bouwland. Dan u voor u mening maar eerste zin haakte ik al af.

  11. Btw is je hele berekening al lik me het vestje want gaat kwa inkomen en vaste lasten. En weet je dat je boven de 650 al geen huursubsidie kunt ontvangen? Boven de 650 huur behoor je boven bepaalde catagorie dat je sowieso weinig rechten hebt, bijvoorbeeld zo’n flat aan de koeweidendijk. Misschien ff bellen en vragen je hele reactie weg te mogen halen.

  12. in gelul kun je niet wonen

    Aan j.; jouw berekenende optelsom van 692€ gaat ietwat mank, want je vergeet de verplichte verzekerpremie,overige verz., gem.bel. vervoerskosten en aangaande braakliggende stukkies grond, aan de h’bergsestr. heeft ons eigen vestia damahls 34 huizen gesloopt tegen een oprotpremie van 5.000euro(geld dat ze van het rijk kregen i.h.k.v. nota béne STADSVERNIEUWING) dus m.a.w. voor 150000€ heeft men de twee huizen die er nog staan armlastig gemaakt. Men dient de wooncorporaties on non-aktief te stellen(zie parl. enquete)en alle huurders in nederland 200€ p.m. huur laten betalen komt er in ieder geval nog wat geld in de schatkist anders verdwijnt het in de steekzakken van de vestianen WANT die corporaties schreeuwden moord en brand toen ze verhuurdersheffing mosten betalen MAAR wel schaamteloos exorbitante huurverhogingen doorvoeren EN ze hebben in nederland de afgelopen jaren 100.000 woningen gesloopt(ook i.h.k.v. STADSVERNIEUWING)en slegs mondjes teruggebouwd door halve bouwvakkers en halve criminelen

  13. Als je in aanmerking wilt komen voor huursubsidie dan moet je al haast werkloos zijn in dit land. Als je gewoon 40 uur werkt heb je nergens recht op,ook al zit je bij de lage inkomens. Ze slopen alles voor de jeugd, waarom zijn er geen woningen speciaal voor de jeugd met een maximale huur van 250 euro? Mensen die al 40 jaar in hun woning zitten betalen 200 euro minder huur dan hun nieuwe buren, dat is pas scheefwonen! Prowonen is best wel een goede corporatie met goede service,het ligt ook deels aan de overheid! Maar als het zo doorgaat dan komen er alleen maar meer problemen!

  14. @J, je vergeet nog heel veel dingen..

    Gemeentebelasting.
    Waterschapsbelasting
    Zorgverzekering
    Telefoon
    Inboedelverzekering
    Auto
    hobby’s etc etc

  15. @kees | 19-04-15 | 03:55
    boven de 710,68 is dit jaar de grens ( vorig jaar 699 volgens mij) tot hoever je huursubsidie kan aanvragen. vandaar ook dat ik uitging van 700 euro, dan heb je zelfs nog 10 euro marge.

    http://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/toeslagen/

    @willem | 19-04-15 | 12:33
    Een maximale huur van 250, dan kom je dus op woningen uit van maximaal 52 punten.
    minimale punten berekenen voor rijtjeswoning zonder tuin
    tussenwoning: 12 punten(40 over)
    30m2 oppervlak = 29 punten ( 10 over)
    25m2 gedeelte buitenruimte,2 punten (8 over)
    bouwjaar voor 1979 0 punten ( 8over)
    1 verwarmde ruimte 1 punt (7 over)
    2 meter keuken, 4 punten ( 3 over)
    douche aanwezig 4 punten ( -1 over)
    klein dorp, 12 punten ( -13)
    -13 punten, dan kom je op een totaal van 65 punten uit, wat een huur geeft van 313, 19 per maand, dat is alweer 60 euro duurder dan de 250 euro.

    minimaal mogelijk in een flat met eigen wc zonder balkon of buitenruimte
    flat, 3e verdieping zonder lift 0 punten (52 over)
    18 m2 oppervlak, 17 punten (35 over)
    bouwjaar voor 1979 0 punten ( 35 over)
    1 verwarmde ruimte 1 punt (34 over)
    geen keuken, 0 punten (34 over)
    geen douche aanwezig 0 punten ( 34 over)
    klein dorp, 12 punten ( 22 over)
    minder dan 40 punten gebruikt = 192 euro huur per maand
    Het nadeel is dat dit soort woningen die hieraan voldoen volgens mij niet eens aanwezig zijn in Eibergen.

    http://www.huurcommissie.nl/uploads/media/Maximale_huurprijzen_zelfstandige_woningen_per_1_juli_2014.pdf
    http://www.huurcommissie.nl/uploads/media/Puntenformulier_zelfstandige_woonruimte.pdf

    @willem | 19-04-15 | 12:36
    uitgaande van een 5 persoons huishouden( allen volwassenen, omdat ik dan het inkomen van de kinderbijslag niet erbij hoef te rekenen, dan gaat het inkomen omhoog en gaat de 692 ook omhoog)
    85 euro pp zorgverzekering ( goedkoopste is 70 euro, maar vanwege het zeer hoge eigen risico neem je die van 85, kost 120 meer per jaar maar scheelt 300 met eigen risico)
    70 euro zorgtoeslag, totaal 15 per persoon per maand aan zorg = 75 zorgkosten per maand
    228 per jaar waterschap WRIJ = 19 per maand
    131 euro afvalstoffenbelasting = 10,9 = 11 per maand
    1 euro per m3 gemiddeld 200 bij 5 persoons huishouden = 16 per maand
    7 euro per persoon aan telefoonabonnement ( 300 mb, 100 belminuten en sms) = 35 per maand

    autoverzekering van een Ford Mondeo, bouwjaar 2000, 300.000+ kilometers, 5 deurs benzine.
    wegenbelasting = 53 per maand
    verzekering 68 per maand
    onderhoud 47 per maand
    rijd 1 op 10, 500 kilometer per maand (17 per dag, of 25 op een werkdag) = 50 liter * benzineprijs ( 1,73 vandaar bij theo’s tankshop) = 86,5 per maand aan brandstof
    auto totaal = 246, 5

    totaal = 75 + 19 + 11 + 16 + 35 + 246,5 = 402,5
    dan is er met 692 euro dus nog 289,5 over voor brandstof naar werk verder weg, duurder telefoonabonnement.
    bij laag inkomen kan je bij de gemeente berkelland kwijtschelding krijgen van gemeentebelasting, in dat geval scheelt dat 27 per maand en dan kom je uit op 316,5.

    eten en drinken en kleding zit er niet bij, volgens het nibud is er 6,38 euro per persoon per dag nodig bij een volwassen man ( vrouw 5,85, zwangere vrouw 7,06 en een kind van 1 jaar 2,66, laten we uitgaan van de volwassen man)
    5 * 6,38 * 30 = 957
    Hier begint het probleem te ontstaan van geld tekort, zelfs de 692 euro is niet genoeg om dit te betalen. nu zijn er nog de voedselbank, kledingbank en het leven op alleen water en het goedkoopste brood ( 1 euro per brood, dan kan je voor 50 euro per maand eten) maar dat vind ik onmenselijk

    Het probleem is ook in de berekening dat de schoolkosten er niet in zitten en behalve de huursubside en zorgtoeslag geen enkele andere toeslag wordt meegenomen in deze berekening.
    het is ook zo dat ik er vanuit ga dat dit gezin van 5 personen rond moet komen van het inkomen van 1 persoon met minimum loon en dat de overige 4 een inkomen hebben van 0 wat volgens mij ook niet echt realistisch is.

    in het geval dat er 1 van de 5 werkt is het inderdaad niet te betalen omdat je dan zo’n 600 euro tekort komt wat inderdaad problemen oplevert.
    het is dan ook zo dat ook al zal de huur 0 zijn, er nog een tekort zal zijn in dit gezin waarmee ik wel durf te zeggen dat een huurverhoging van 136 euro per maand niet het verschil zal maken tussen wel en niet kunnen rondkomen voor dit gezin en dat het probleem echt zit in het inkomen en niet in de uitgaven, want die zijn al minimaal

    https://www.ditzo.nl/zorgverzekering/premie-berekenen/Default.aspx ( niet onafhankelijk, maar geeft wel een redelijke indicatie van kosten van zorg)
    http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/bekijk-hoeveel-jij-kwijt-bent-aan-waterschapsbelasting
    http://www.gemeenteberkelland.nl/Inwoners/Belastingen/Belastingen_afvalstoffenheffing
    http://www.gemeenteberkelland.nl/Inwoners/Afval/Riool/Belastingen_rioolheffing
    http://gemiddeldgezien.nl/verbruik/gemiddeld-waterverbruik
    http://www.gemeenteberkelland.nl/Inwoners/Belastingen/Kwijtschelding_gemeentelijke_belastingen
    https://simpel.nl/default.aspx
    http://www.autoweek.nl/occasion?id=4JZ88&min_year=2000&sort=19&tab=3&cache=no
    http://www.brandstof-zoeker.nl/
    http://www.nibud.nl/consumenten/wat-geeft-u-uit-aan-voeding/

    Te lang verhaal of te veel getallen, hierbij een korte samenvatting:
    een gezin van 5 onderhouden van 1 minimumloon terwijl de rest geen inkomen heeft is onmogelijk. Een huurverhoging maakt niet uit omdat er zelfs met een huur van 0 al een tekort zal zijn tenzij er letterlijk op water en brood geleefd zal worden. Prowonen zal hier geen verschil in kunnen maken, er zal echt naat het inkomen gekeken moeten worden.

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven