Borculo staat even stil bij stormramp

BORCULO – Op maandag 10 augustus 1925, tussen half zeven en zeven uur, 90 jaar geleden, raasde een zware hoos over Borculo. Het was stik donker. Binnen korte tijd stond er niet veel meer overeind dan een hoop troosteloze ruïnes. Wonder boven wonder vielen er slechts drie dodelijke slachtoffers.  Landelijk is deze ramp beter bekend als de Cycloon van Borculo. Maandagmiddag 10 augustus wordt er in de schuur van het boerderijmuseum De Lebbenbrugge, Lebbenbruggedijk 25 in Borculo om 14.00 uur en 15.30 uur even bij stilgestaan.  De toegang is gratis.

Het programma: 1. Het ooggetuigenverslag van de toenmalige schoolhoofd meester Hendrik Willem Heuvel dat wordt voorgedragen door zijn kleindochter Harmke Hek-Heuvel. 2. Een lezing over de “cycloon” door amateurhistoricus Ben van Dijk met o.a. de weersontwikkeling van die dag en door Hans Hendriksen ingekleurde dia’s van de nasleep.

3. Een gesprekje met de 99-jarige Femia Holtmaat-Ketting. Zij is misschien wel de enige die de stormramp zelf nog heeft meegemaakt. 4. Een film over de nasleep van de stormramp.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven